Αρχική » ISIS: Γιατί μισούμε τους Χριστιανούς!

ISIS: Γιατί μισούμε τους Χριστιανούς!

από kivotos

Του Χρήστου Γ. Κτενά

 

Το ISIS, η νεόκοπη τρομοκρατική ισλαμική οργάνωση, που έχει πετύχει να σκορπίσει τον τρόμο σε όλο τον κόσμο, διαθέτει και επίσημο περιοδικό! Το «Dabiq», όπως είναι ο τίτλος του (έτσι λέγεται μια τοποθεσία στη Συρία, όπου υποτίθεται ότι θα γίνει μια μάχη για την Αποκάλυψη, όπως αυτή προβλέπεται από κάποιους ισλαμικούς μύθους), είναι χαρακτηριστικό τού πόσο διαφορετική είναι αυτή η οργάνωση, η οποία χρησιμοποιεί όλες τις μοντέρνες μεθόδους προπαγάνδας, για να «περάσει» τα μηνύματά της σε ένα κοινό πρόθυμο να ριζοσπαστικοποιηθεί και να ακολουθήσει την τζιχαντιστική παράνοια.

Στο τελευταίο τεύχος, όμως, το Νο 15, έχουμε και μια ολοκληρωμένη παρουσίαση της «ιδεολογίας» του ISIS σχετικά με το πώς βλέπει τον χριστιανικό κόσμο, για να καταλήξει σε ένα κήρυγμα μίσους, το οποίο είναι συγκλονιστικό στην έντασή του. Η περιγραφή ξεκινά από το εξώφυλλο, όπου ο τίτλος είναι «Σπάστε τον σταυρό», με την εικόνα ενός τζιχαντιστή να ξηλώνει έναν σταυρό από ένα καμπαναριό.

Αρχικά, στο κείμενο με τίτλο «Η απάντηση στο κάλεσμα του Προφήτη» το περιοδικό κάνει μια ιστορική αναδρομή στις πρώτες συγκρούσεις Βυζαντινών και νεοφώτιστων Αράβων μουσουλμάνων στην εποχή του αυτοκράτορα Ηρακλείου, στα μέσα του 7ου αιώνα, για να καταλήξει πως όλοι οι Χριστιανοί ηγεμόνες της Μέσης Ανατολής αρνήθηκαν (σύμφωνα πάντα με την ισλαμική αφήγηση) να αναγνωρίσουν τα κηρύγματα του Μωάμεθ, κάτι που κατέληξε σε σοβαρές στρατιωτικές ήττες τους. Και συνεχίζει το κείμενο: «Οι ίδιες επιλογές προσφέρονται σήμερα σε κάθε Χριστιανό. Έχουν την επιλογή να προσπαθήσουν να μείνουν προσκολλημένοι στις εφήμερες πολυτέλειες αυτής της ζωής, απορρίπτοντας την αλήθεια (του Ισλάμ), προτιμώντας είτε να πληρώνουν κεφαλικό φόρο στο “Ισλαμικό Χαλιφάτο”, είτε να συνεχίζουν να διεξάγουν έναν μάταιο πόλεμο εναντίον του. Εναλλακτικά, μπορούν να ακούσουν την προειδοποίηση του Αλλάχ, πως η εγκόσμια ζωή δεν είναι εγγυημένη ούτε και για εκείνους που θα την ξοδέψουν αναζητώντας τη σωτηρία τους, οπότε μπορούν να επιλέξουν να ασπασθούν το Ισλάμ και να εισέλθουν στους κήπους του Παραδείσου».

 

Οι έξι λόγοι του απύθμενου μίσους

Η αναφορά αυτή είναι, βέβαια, ο πυρήνας του φανατικού ισλαμισμού, που αντιμετωπίζει τους Χριστιανούς ως όντα δευτέρας κατηγορίας, που είτε θα υποταχθούν στο Ισλάμ είτε θα αλλαξοπιστήσουν. Στη συνέχεια, όμως, του περιοδικού, στο κείμενο με τίτλο «Γιατί σας μισούμε και γιατί σας πολεμάμε», περιγράφεται η σημερινή εικόνα που έχει το ISIS για τον δυτικό κόσμο. Ετσι παρατίθενται έξι λόγοι γιατί ο πόλεμος κατά της Δύσης δεν θα τελειώσει ποτέ. Ποιοι είναι αυτοί;

Ο πρώτος και βασικός λόγος, όπως αναφέρει το «Dabiq», για το μίσος και τις επιθέσεις κατά της Δύσης είναι «…γιατί είστε άπιστοι και αρνείστε τον Αλλάχ… Έχουμε διαταχτεί να πολεμάμε τους απίστους μέχρι να υποταχθούν στο Ισλάμ και είτε να το ασπασθούν είτε να πληρώνουν κεφαλικό φόρο και να ζουν ταπεινωμένοι κάτω από τη μουσουλμανική κυριαρχία. Ακόμη και αν σταματήσετε να μας πολεμάτε, εμείς μπορεί να αναστείλουμε τις επιχειρήσεις μας, αλλά τελικά θα ξαναξεκινήσουμε την εκστρατεία εναντίον σας».

Ο δεύτερος λόγος περιέχει και πολιτική κριτική, καθώς αναφέρεται ότι «…σας μισούμε γιατί οι φιλελεύθερες κοινωνίες σας επιτρέπουν ακριβώς όσα ο Αλλάχ έχει απαγορεύσει και απαγορεύουν πολλά από όσα έχει επιτρέψει. Έχετε διαλέξει τον διαχωρισμό κράτους και θρησκείας … οπότε επιθυμείτε να στερήσετε από τον Αλλάχ το δικαίωμά του να ζητά υπακοή … Ο κοσμικός φιλελευθερισμός σας σάς οδήγησε να ανέχεστε ή ακόμη και να υποστηρίζετε τα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων, να επιτρέπετε την εξάπλωση του αλκοόλ, των ναρκωτικών, της μοιχείας, της χαρτοπαιξίας και της τοκογλυφίας … Σας πολεμάμε για να σταματήσουμε την εξάπλωση της κοσμικότητας, του εθνικισμού, των εκφυλισμένων φιλελεύθερων ιδεών σας, του χριστιανισμού, της αθεΐας και όλης της εξαχρείωσης και της διαφθοράς που συνεπάγονται».

Ακολουθεί η ειδική καταδίκη της αθεΐας, όπου το μίσος αιτιολογείται ως εξής: «Διαπιστώνετε την εξαιρετική πολυπλοκότητα της κατασκευής των όντων και τους εκπληκτικούς και ανεξήγητα υψηλής ακριβείας φυσικούς νόμους που διέπουν το σύμπαν, αλλά επιμένετε ότι όλα προήρθαν μέσω τυχαιότητας … Η δυσπιστία σας προς τον Δημιουργό σας σάς οδηγεί και στην άρνηση της Ημέρας της Κρίσεως, καθώς ισχυρίζεστε ότι “ζεις μονάχα μια φορά”».

Οι επόμενοι δύο λόγοι αφορούν τα «εγκλήματα κατά του Ισλάμ και των μουσουλμάνων». Αρχικά, το κείμενο λέει πως «… σας μαχόμαστε για να σας τιμωρήσουμε για όσα έχετε διαπράξει κατά της θρησκείας μας. Και όσο οι υπήκοοί σας συνεχίζουν να λοιδορούν την πίστη μας και να προσβάλλουν τους προφήτες του Αλλάχ, ανάμεσά τους τον Νώε, τον Αβραάμ, τον Μωυσή, τον Ιησού και τον Μωάμεθ … εμείς θα συνεχίζουμε να ανταποδίδουμε, όχι με πλακάτ και συνθήματα, αλλά με σφαίρες και μαχαίρια». Ενώ σε ό,τι αφορά τους μουσουλμάνους λέει: «… σας μισούμε για τους βομβαρδισμούς … που σκοτώνουν και τραυματίζουν τους ανθρώπους μας σε όλο τον κόσμο, για την καταπίεση και τα βασανιστήρια που επιβάλλουν τα υποχείριά σας, που σφετερίζονται τη γη των μουσουλμάνων».

Τέλος, το μίσος κατά της Δύσης αιτιολογείται με την αναφορά ότι «έχετε εισβάλει στα εδάφη μας και σας πολεμάμε για να σας εκδιώξουμε. Και για όσο καιρό υπάρχει έστω και ένα εκατοστό γης που απομένει για να επανακτήσουμε, ο Ιερός Πόλεμος θα συνεχίζεται και θα αποτελεί προσωπική υποχρέωση κάθε μουσουλμάνου».

Είναι φανερό από αυτό το παραλήρημα πως η τζιχαντιστική αντίληψη για τον «εχθρό» είναι ένα συμπίλημα κάθε διαφωνίας που υπάρχει και κάθε πολιτικής, πολιτισμικής και ιστορικής αντιπαράθεσης που έχει ποτέ συμβεί μεταξύ Ισλάμ και Δύσης, όπου συνολικά γίνεται απόπειρα να περιγραφεί ο δυτικός κόσμος τόσο ως απόλυτα εχθρικός όσο και ως απόλυτα ανεκτικός σε ό,τι «ενοχλεί». Επίσης, είναι προφανές πως το ISIS επιχειρεί να χρησιμοποιήσει ως επιχειρήματα ζητήματα που και εντός του δυτικού κόσμου προκαλούν διαφωνίες και αντιθέσεις, για να αξιοποιήσει υπέρ του κάθε αίσθημα δυσαρμονίας, τόσο ατομικής όσο και κοινωνικής. Οι αντιφάσεις του όμως είναι τεράστιες, καθώς ακριβώς η δυτική Δημοκρατία είναι που δεν επιτρέπει τις θρησκευτικές διακρίσεις και την καταδίωξη της διαφορετικότητας, ενώ είναι η «αγαπητική» φύση του Χριστιανισμού που έχει στηρίξει ένα πνεύμα καταλλαγής και ανεκτικότητας στη Δύση (μετά βέβαια από μακρόχρονες διαμάχες και συγκρούσεις, που άφησαν το ιστορικό τους στίγμα).

Κατανοώντας το ISIS τον παραλογισμό των επιχειρημάτων που παραθέτει, σπεύδει στο ίδιο κείμενο να διευκρινίσει πως «… ακόμη και να πληρώνετε κεφαλικό φόρο, εμείς θα συνεχίσουμε να σας μισούμε», ενώ μας διαβεβαιώνει πως «…σας μαχόμαστε για να σας φέρουμε την πραγματική ελευθερία σε αυτή τη ζωή και στο επέκεινα. Την ελευθερία από τα δεσμά των επιθυμιών και ιδιοτροπιών σας, αλλά και από τα δεσμά των κληρικών και των νομοθετών σας και τη σωτηρία, καθώς θα λατρέψετε τον Δημιουργό σας και θα ακολουθήσετε τον αγγελιοφόρο Του». Με απλά λόγια, το ISIS μισεί τη Δύση απλώς γιατί υπάρχει (!), οπότε δεν χρειάζεται τελικά καμία περαιτέρω δικαιολογία.

 

Ο χριστιανικός κλήρος στο στόχαστρο

Ακόμη ένα ιδιαίτερα ανησυχητικό μήνυμα που διατρέχει το συγκεκριμένο τεύχος του «Dabiq» είναι η σαφής πλέον στόχευση του χριστιανικού κλήρου. Αν και η καταδίωξη που υφίστανται από τo ISIS οι Χριστιανοί κληρικοί (κάθε δόγματος) στη Συρία και στις γειτονικές χώρες είναι γνωστή και έχει περιγραφεί επανειλημμένα από την «Κιβωτό της Ορθοδοξίας», το συγκεκριμένο προπαγανδιστικό τεύχος, κατά την εκτίμησή μας, προτρέπει σε νέες τρομοκρατικές ενέργειες κατά εκκλησιών, κληρικών και χριστιανικών ιδρυμάτων. Μάλιστα, το κείμενο με τίτλο «Σπάστε τον σταυρό» επιχειρεί μια ισλαμική θεολογική ανάλυση, που ακουμπά θέματα όπως της Τριαδικότητας του Θεού, του Παρακλήτου, της Σταύρωσης του Ιησού, της δράσης του Αποστόλου Παύλου κ.ά., για να καταλήξει πως οι Χριστιανοί είναι παγανιστές και έχουν παραποιήσει την «πραγματική θρησκεία», δηλαδή το Ισλάμ, ενώ έχουν προσβάλει τον Ιησού (που θεωρείται προφήτης από τους μουσουλμάνους).

Ακόμη, στο περιοδικό υπάρχουν φωτογραφίες του Πατριάρχη Ιεροσολύμων Θεόφιλου, του Πατριάρχη των κοπτών Θεοδώρου, του Πάπα Φραγκίσκου, όπως και διαφόρων Χριστιανών ιερέων από όλα τα δόγματα. Επίσης, σε πολλές σελίδες περιγράφονται διάφορες τρομοκρατικές επιθέσεις σε όλο τον πλανήτη, για τις οποίες το ISIS αναλαμβάνει την ευθύνη και επιχειρεί να «καρπωθεί» κάθε αιματηρή πράξη φανατικού, με πολλές από αυτές να έχουν ως θύματα κληρικούς.

Συνοψίζοντας, το ISIS, ως μια ιδιόμορφη τρομοκρατική, ισλαμιστική οργάνωση, που επιχειρεί να φτιάξει κράτος και ασκεί την ανάλογη προπαγάνδα, είναι φανερό ότι ζητά από τους οπαδούς του να διευρύνουν τον κύκλο του αίματος και τον αριθμό των επιθέσεών τους προς τη Δύση και ειδικά πλέον προς τη χριστιανική της έκφανση. Επιχειρεί ακόμη να δικαιολογήσει αυτή την επιθετικότητα με ένα κήρυγμα μίσους που περιέχει εθνικιστικές, πολιτικές, ηθικές, κοινωνικές, θρησκευτικές και θεολογικές παραμέτρους, ώστε ο οποιοσδήποτε «σε αναμονή» τζιχαντιστής να μπορέσει να ανακαλύψει και να ταυτιστεί με κάποια από όλες αυτές. Δηλαδή μια συνταγή προπαγάνδας τελείως «διάφανη» και πρωτόγονη, αλλά ακριβώς για αυτούς τους λόγους και ιδιαίτερα επικίνδυνη…

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ