Αρχική » Ο Οικουμενικός Πατριάρχης στη Χίο

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης στη Χίο

από kivotos

Στη Χίο αναμένεται σήμερα ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος  έπειτα από πρόσκληση του Μητροπολίτη κ. Μάρκου και των φορέων του νησιού. Ο Πατριάρχης θα παραστεί στο νησί, προκειμένου να προεξάρχει του εορτασμού της Συνάξεως των Αγίων της Χίου.

Στο μήνυμά του για την επικείμενη επίσκεψη, ο Μητροπολίτης Χίου αναφέρει: «Έρχεται ο Πρωτόθρονος της Ορθοδοξίας διά να προσφέρη εκ της αγαπώσης καρδίας Του πλουσίαν την Ευλογίαν Του, διά να μας φέρη την Χάρι της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας, διά να μας μεταδώση εις τους δυσκόλους αυτούς καιρούς την ενίσχυσιν και την παρηγορίαν».

Η πρώτη φορά που επισκέφθηκε ο Πατριάρχης την Χίο ήταν το 1997, επί του αειμνήστου Μητροπολίτου Διονυσίου. Τον Προκαθήμενο της Ορθοδοξίας θα συνοδεύσει στη νέα του επίσκεψη η πρωθυπουργός Βασιλική Θάνου.

 

Αναλυτικά, το πρόγραμμα της επίσκεψης έχει ως εξής:

Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου

Άφιξη στο αεροδρόμιο Χίου στις πέντε το απόγευμα και υποδοχή του από τις αρχές στη πλατεία της Χίου όπου θα μεταβεί αμέσως μετά. Στη συνέχεια στις 18.30 θα ακολουθήσει δοξολογία στη Μητρόπολη Χίου και κατόπιν θα επισκεφθεί το δημαρχείο .

Σάββατο 12 Σεπτεμβρίου

Στις 10 το πρωί θα απευθύνει ομιλία σε ιερατική σύναξη που έχει προγραμματιστεί στην Μητρόπολη Χίου κα μία ώρα αργότερα θα δεχτεί εκεί τις αρχές, εκπροσώπους φορέων και απόφοιτους της Σχολής της Χάλκης.

Στη μία το μεσημέρι θα παραδώσει το βραβείο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την πολιτιστική κληρονομιά «Europa Nostra 2015» στον δήμαρχο Χίου αρχιτέκτονα κ. Μανώλη Βουρνού για το αρχοντικό «Αντουάνικο».

Την ίδια ημέρα το απόγευμα στις 17.30 θα μεταβεί στην Καλλιμασιά για τρισάγιο στη μνήμη των δύο Πατριαρχών Κωνσταντινουπόλεως, με καταγωγή από το χωριό, των Ιωακείμ Β’ και Ιωακείμ Δ’.

Αμέσως μετά  θα επισκεφθεί το σημείο όπου πριν 18 χρόνια είχε κεντήσει συμβολικά ένα μαστιχόδεντρο και στη συνέχεια θα κατευθυνθεί στην πυρόπληκτη από την μεγάλη πυρκαγιά του 2012, Βέσσα, για να φυτέψει επίσης συμβολικά ένα ακόμη μαστιχόδεντρο. Παράλληλα, εκεί θα γίνουν και τα αποκαλυπτήρια αναμνηστικής πλάκας, ενώ θα έχει και συνάντηση με τις εθελοντικές ομάδες πυροπροστασίας του νομού.

Το πρόγραμμα του Σαββάτου ολοκληρώνεται με προσκύνημα στην εκκλησία του χωριού και τρισάγιο στη μνήμη του Οικουμενικού Πατριάρχη Κωνσταντίνου Ε’ (του Βαλιάδου) που έλκει τη καταγωγή του από το χωριό αυτό.

Κυριακή 13 Σεπτεμβρίου

Την Κυριακή στις 7 το πρωί και έως τις 11.30 ο Πατριάρχης θα χοροστατήσει στον όρθρο και τη θεία λειτουργία στη Μητρόπολη κα στη συνέχεια θα μεταβεί στον ραδιοφωνικό σταθμό της Μητρόπολης Χίου, απ΄ όπου και θα απευθύνει μήνυμα στους πιστούς και ειδικότερα στους Χιώτες ναυτικούς.

Στις 12.30 θα ξεναγηθεί στον χώρο της Δασκαλόπετρας από την δρ. Αθηνά Ζαχαρού Λουτράρη.

Στις 6 το απόγευμα ο κ. Βαρθολομαίος θα επισκεφτεί τη Νέα Μονή, όπου θα ακολουθήσει υποδοχή και δοξολογία, ενώ στις 8 το βράδυ θα παραβρεθεί στο ίδρυμα «Μαρία Τσάκος», για τα εγκαίνια της έκθεσης των έργων ζωγραφικής του Κωνσταντίνου Παρθένη.

Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου

Τη Δευτέρα από  07.00 έως 11.00 θα πραγματοποιηθεί Πατριαρχική Χοροστασία στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Τιμίου Σταυρού Καρδαμύλων, ενώ στις 11.30 ακολουθεί αγιασμός και ξενάγηση στη Μαθητική Στέγη Καρδαμύλων «Το σπίτι της Μαρίας».

Η επίσκεψη του Πατριάρχη ολοκληρώνεται στις 17.30 της ίδιας ημέρας με συνέντευξη Τύπου στο ξενοδοχείο «Χανδρής», ενώ στη συνέχεια θα αναχωρήσει για το αεροδρόμιο με προορισμό την Κωνσταντινούπολη.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ