Ο Κοσμάς ο Αιτωλός (1714 - 24 Αυγούστου 1779), γνωστός και ως Πατροκοσμάς το 1961 ανακηρύχθηκε Aγιος της Ορθόδοξης Εκκλησίας. Ο πιθανός χρόνος γέννησής του τοποθετείται το 1714 Αιτωλία.

Μετά τη μαθητεία του σε διδασκαλεία  της Παρνασσίδας και της Ναυπακτίας στο πλευρό ονομαστών ιεροδιδασκάλων, το 1749 πήγε στην Αθωνιάδα Σχολή του Αγίου Όρους (χερσόνησος του Άθω), όπου έκανε σπουδές ανωτέρου επιπέδου στη θεολογία και τη φιλοσοφία.

Εκεί υπήρξε μοναχός για δύο έτη στη Μονή Φιλοθέου, ενώ το 1759 εγκατέλειψε  το μοναστήρι και με εντολή του Πατριάρχη Σεραφείμ άρχισε  τις περιοδείες του στη Δυτική, τη  Βόρεια Ελλάδα και την Ήπειρο, προκειμένου να αντιμετωπίσει τον αυξανόμενο τότε εξισλαμισμό των Χριστιανών.

Με θέρμη ο Αγιος Κοσμάς ο Αιτωλός παρακινούσε  τους Χριστιανούς να δημιουργήσουν σχολεία που θα διδάσκουν την Ορθοδοξία, ενώ μέσα  σε 16 χρόνια κατάφερε να ιδρύσει περισσότερα απο 200 σχολεία. Ο Πατροκοσμάς πραγματοποίησε συνολικά 4 ιεραποστολικές περιοδείες σχεδόν σε όλη την Ελλάδα και κυρίως στη Βόρεια Ηπειρο. Ο Αγιος είχε ζωηρό ενδιαφέρον για την περιοχή λόγω των πολλών και βίαιων εξισλαμισμών.

Εχθές, ανήμερα της γιορτής του Αγίου στο χωριό Βουλιαρτάτες όπου το 1777  ο Πατροκοσμάς είχε βρεθεί για να κηρύξει τον Θείο Λόγο καθηλώνοντας τους πιστούς, διοργανώθηκε μια ξεχωριστή γιορτή!

Οπως δήλωσε, στην κάμερα του epirus-tv-news o πρόεδρος της Τ.Κ, οι κάτοικοι στους Βουλιαράτες θρέφουν μεγάλη  αγάπη για τον Πατροκοσμά και τον θεωρούν προστάτη του χωριού τους. Έτσι κάθε χρόνο τιμούν την Εορτή του, με τη φετινή όμως να έχει κάτι το διαφορετικό. Στο σημείο μπροστά απο το σχολείο του χωριού, πλάι στο εικόνισμα που στέκει εκεί για να θυμίζει το πέρασμα και τη διδαχή του Αγίου, τοποθετήθηκε προτομή Του, δωρεά του ιατρού κ. Στέφανου Βράνου, ο οποίος μπορεί να ζει στην Αμερική, δεν ξεχνά όμως τα πάτρια εδάφη.

Με το πέρας της εκδήλωσης ακολούθησε γλέντι στην πλατεία του χωριού με τους πιστούς να ανανεώνουν το ραντεβού τους για του χρόνου το καλοκαίρι, στο ίδιο σημείο.