Τη βεβαιότητα ότι με τη χάρη του Θεού ο χριστιανισμός της Μέσης Ανατολής θα επιβιώσει, εξέφρασε ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος, υποδεχόμενος στην Αρχιεπισκοπή τον Πατριάρχη Αντιόχειας Ιωάννη, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στην Κύπρο, ύστερα από πρόσκληση του Αρχιεπισκόπου.

Ο Πατριάρχης Αντιόχειας τόνισε ότι “όλοι οι Σύροι, μουσουλμάνοι και χριστιανοί, είναι αποφασισμένοι να παραμείνουμε στη χώρα και στα σπίτια μας”, ενώ ευχήθηκε να βρεθεί λύση για το Κυπριακό.

Συγκεκριμένα, ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου, ο οποίος πραγματοποίησε πριν περίπου ένα μήνα επίσκεψη στη Δαμασκό, εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι με τη χάρη του Θεού ο χριστιανισμός της Μέσης Ανατολής θα επιβιώσει, θα ενώσουμε όλοι τις δυνάμεις μας και θα αντιταχθούμε στα στυγνά συμφέροντα των ισχυρών της γης.

“Εμείς είμεθα οι γηγενείς κάτοικοι της Μέσης Ανατολής, οι άλλοι ήρθαν πολύ αργότερα από εμάς. Δεν μπορούμε οι χριστιανοί να αφήσουν την γενέθλια γη σε άλλους”, υπογράμμισε.

“Θα έχουμε πάντοτε φωνή και θα ακούγεται μόνο η αλήθεια για το καλό και της ορθοδοξίας μας αλλά και όλου του κόσμου, διότι εμείς είμεθα για να υπηρετούμε τον λαό μας και δεν θέλουμε υπηρεσία από κανένα”, πρόσθεσε.

Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου ανέφερε ότι θα μεταβούν με τον Πατριάρχη Αντιόχειας στον Άγιο Νικόλαο της Στέγης όπου θα λειτουργήσουν και στη συνέχεια θα συνομιλήσουν με τα παιδιά από την Μέση Ανατολή που φιλοξενούνται εκεί.

“Θα ακούσουμε τα παιδιά αν έχουν να μας εισηγηθούν κάτι ούτως ώστε η παραμονή τους εκεί να γίνεται καλύτερη”, σημείωσε.

Ο Πατριάρχης Αντιόχειας ανέφερε ότι οι δύο εκκλησίες Κύπρου και Αντιοχείας ήταν μαζί από τότε που ξεκίνησε ο χριστιανισμός, “μια μαρτυρία, μια οικογένεια, μια ορθοδοξία, και με την χάρη του Θεού έτσι θα είμαστε πάντα”.

Ανέφερε ότι η επίσκεψη του στην Κύπρο “θα είναι ευκαιρία να δούμε τα παιδιά τα δικά μας, από διάφορες εκκλησίες, που φιλοξενεί σε μια κατασκήνωση ο Μακαριότατος εδώ στην Κύπρο και ευχαρίστησε τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου για τη φιλοξενία αυτών των παιδιών τα τελευταία έξι χρόνια.

Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στην επίσκεψη του Αρχιεπισκόπου Κύπρου στη Δαμασκό πριν ένα περίπου μήνα, την οποία χαρακτήρισε “μεγάλης σημασίας από όλες τις πλευρές, εκκλησιαστική, πολιτική”.

Η επίσκεψη “ήταν μια μεγάλη παρηγοριά για εμάς, για τους χριστιανούς και για όλους τους κατοίκους της Συρίας”, και έστειλε ένα μήνυμα και εντός και εκτός Συρίας, πρόσθεσε.

Ανέφερε επίσης ότι ο Αρχιεπίσκοπος κατά την επίσκεψη του κατάλαβε από τις αντιδράσεις του απλού λαού ότι “όλοι οι Σύροι, μουσουλμάνοι και χριστιανοί, είναι αποφασισμένοι να παραμείνουμε στη χώρα μας, στα σπίτια μας εκεί που γεννηθήκαμε και που ήθελε ο Χριστός να είμαστε”.

“Ζούμε πολύ καλά με τους ντόπιους μουσουλμάνους”, είπε ο Πατριάρχης Αντιόχειας, προσθέτοντας ότι “αυτά που γίνονται όπως ο πόλεμος και ο ISIS είναι όλα από έξω”.

“Σχέδια των μεγάλων και ο απλός λαός δυστυχώς πληρώνει την απόδειξη -και πληρώσαμε μια μεγάλη απόδειξη-”, υπογράμμισε.