Επί τη ευκαιρία της επισκέψεως εις την Ιερά Μητρόπολη Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης, του Πάπα και Πατριάρχου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ. Θεοδώρου Β’, τελέσθηκε το πρωί της 28ης Αυγούστου, Πατριαρχική Θεία Λειτουργία, εις τον ιστορικό και προσφάτως ανακαινισθέντα Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου Σοχού Λαγκαδά.

Τον Μακαριώτατο Πατριάρχη πλαισίωναν οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Τριπόλεως κ. Θεοφύλακτος, Γουϊνέας κ. Γεώργιος, Πτολεμαίδος κ. Εμμανουήλ, οι Θεοφιλέστατοι Επίσκοποι Θεουπόλεως κ. Παντελεήμων και Θερμών κ. Δημήτριος, καθώς επίσης και ο επιχώριος Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ. Ιωάννης, ενώ εκ του Ιερού Βήματος παρέστη συμπροσευχόμενος ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ειρηνουπόλεως κ. Δημήτριος.

Προ της Απολύσεως της Πατριαρχικής Θείας Λειτουργίας τελέσθηκε Ιερό Μνημόσυνο, επί τη συμπληρώσει τριών ετών από την εις Κύριον εκδημίας του κατά σάρκα Πατρός του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ειρηνουπόλεως κ.κ. Δημήτριου, Χριστοδούλου Ζαχαρέγκα.

Ακολούθησαν τα Εγκαίνια του Κειμηλιαρχίου του Ιερού Ναού, το οποίο και αποτελεί ευγενή χορηγία Μητροπολίτου Ειρηνουπόλεως και της μητρός αυτού Στυλιανής, εις μνήμην του αοιδήμου Πατρός του, εις το οποίο μπορεί κάποιος να θαυμάσει μέσα από τα πολυποίκιλα και πολυπληθή αξιόλογα εκθέματα, την πλούσια ιστορία του Ναού του Αγίου Γεωργίου και εν γένει της περιοχής του Σοχού.

Κατά την διάρκεια των Ακολουθιών παρέστησαν οι Βουλευτές των Αν.Ελλ. κ. Γεώργιος Λαζαρίδης, της Ν.Δ. κ. Θεόδωρος Καράογλου και Σάββας Αναστασιάδης, και του Πα.Σο.Κ. κ. Γεώργιος Αρβανιτίδης, ο Ειδικός Γραμματέας Θρησκευτικής και Πολιτιστικής Διπλωματίας κ. Ευστάθιος Λιανός Λιαντής, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας κ. Απόστολος Τζιτσικώστας, οι Αντιπεριφερειάρχες κ. Φάνης Παππάς και Παρασκευή Πατουλίδου, ο Δήμαρχος Λαγκαδά κ. Ιωάννης Καραγιάννης, εκπρόσωποι της Δημοτικής Αυτοδιοικήσεως και της Τοπικής Κοινότητος Σοχού, εκπρόσωποι του Στρατού Ξηράς και των Σωμάτων Ασφαλείας, αντιπροσωπείες των Πολιτιστικών Φορέων της περιοχής ενδεδυμένοι με τις Παραδοσιακές τοπικές φορεσιές, καθώς επίσης και πλήθος πιστών, ανάμεσα σε αυτούς πολλοί φίλοι και αρωγοί του σπουδαίου έργου της Εξωτερικής Ιεραποστολής που επιτελεί το Πατριαρχείο της Αλεξάνδρειας.

Στην προσφώνηση του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννης, καλωσόρισε την Α.Θ.M. τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας κ. Θεοδώρο Β’, εις την επαρχία του Λαγκαδά την οποία επισκέπτεται για πρώτη φορά ενώ αναφέρθηκε μεταξύ των άλλων και στην πνευματική σχέση της Μητροπόλεως Λαγκαδά με το Δευτερόθρονο Πατριαρχείο, λόγω της παρουσίας και των θαυμάτων που επιτέλεσε ο Άγιος Ακάκιος, Επισκόπος Λητής και Ρεντίνης επί Πατριαρχίας του Ιωακείμ του Πάνυ, του οποίου ενεγράφη το όνομα εις τις αγιολογικές δέλτοις της Εκκλησίας, δι’ επισήμου Πατριαρχικής και Συνοδικής Πράξεως αγιοκατατάξεως, επί Πατριαρχίας του Θεοδώρου του Β’.

Στην αντιφώνηση του ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας κ. Θεοδώρος Β’, ευχαρίστησε εκ βάθους καρδιάς τον επιχώριο Μητροπολίτη για την υποδοχή και την αβραμιαία φιλοξενία, αναφέρθηκε στην παλαιά γνωριμία τους, από την Θεσσαλονίκη, εκφράζοντας παράλληλα λόγους ευχαριστίας τόσο προς τον ίδιο, λόγω της συνεχούς αγάπης και του ενδιαφέροντος που τρέφει για τα θέματα της Εξωτερικής Ιεραποστολής, όσο και προς το πρόσωπο του αοιδίμου γέροντος Μητροπολίτου Θεσσαλονίκης Παντελεήμονος Β΄ (Χρυσοφάκη), ο οποίος και τον εστήριξε και τον βοήθησε τόσο κατά την περίοδο των φοιτητικών ετών του εις την Θεολογική Σχολή του Α.Π.Θ., όσο και τα πρώτα έτη της Ιεραποστολικής του δράσεως, ενώ καταλήγοντας δεν παρέλειψε να ευχηθεί και για την μακαρία ανάπαυση του αοιδίμου πατρός, του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ειρηνουπόλεως κ. Δημήτριου, Χριστοδούλου Ζαχαρέγκα, ευχαριστώντας τον δημοσία επί τη ευκαιρία του τριετούς τούτου Μνημοσύνου, για την πρόσκληση να επισκεφτεί την Περιοχή του Σοχού.

Μετά το πέρας των Εγκαινίων του Κειμηλιαρχείου, ο Πατριάρχης, ξεναγήθηκε στους χώρους του Επισκοπίου του Σοχού, όπου ακολούθησε παραδοσιακό κέρασμα, δίδοντας του παράλληλα την ευκαιρία να συνομιλήσει και να ενημερώσει τους τοπικούς άρχοντες της πόλεως αλλά και τον απλό κόσμο για το σπουδαίο έργο της Εξωτερικής Ιεραποστολής που επιτελείται στις περιοχές αυτές.