Στην επέτειο των 94 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή, η Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου προχώρησε σήμερα σε μια ιστορική απόφαση: Ανήμερα της εκτέλεσης από τον τουρκικό όχλο του Ιερομάρτυρα μητροπολίτη Σμύρνης κ. Χρυσοστόμου, εξέλεξε μετά από εισήγηση του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου, νέο Mητροπολίτη Σμύρνης - τον αρχιγραμματέα της Ιεράς Συνόδου, Aρχιμανδρίτη κ. Βαρθολομαίο Σαμαρά.

Ταυτόχρονα, εξέλεξε και πάλι ομόφωνα και με εισήγηση του Οικουμενικού Πατριάρχη, νέο Eπίσκοπο Ερυθρών, τον ιερατικό προϊστάμενο της ορθοδόξου κοινότητας Σμύρνης, Aρχιμανδρίτη Κύριλλο Συκή. Ο νέος επίσκοπος Ερυθρών, είναι στη διάθεση του νέου ποιμενάρχη της Ιωνίας.

«Κατά τήν σημερινήν συνεδρίαν τῆς Ἁγίας καί Ἱερᾶς Συνόδου, προτάσει καί εἰσηγήσει τοῦ Προέδρου αὐτῆς Οἰκουμενικοῦ Πατριάρχου κ. κ. Βαρθολομαίου, ψήφων κανονικῶν γενομένων ἐν τῷ Πανσέπτῳ Πατριαρχικῷ Ναῷ ὁ Ἀρχιγραμματεύς αὐτῆς Πανοσιολ. Ἀρχιμανδρίτης κ. Βαρθολομαῖος Σαμαρᾶς, ἐξελέγη παμψηφεί Μητροπολίτης Σμύρνης. 
Ὁμοίως, σεπτῇ Πατριαρχικῇ εἰσηγήσει, ὁ Ἱερατικῶς Προϊστάμενος τῆς Ὀρθοδόξου Κοινότητος Σμύρνης Πανοσιολ. Ἀρχιμανδρίτης κ. Κύριλλος Συκῆς ἐξελέγη παμψηφεί Ἐπίσκοπος Ἐρυθρῶν, Βοηθός τῆς Α. Θ. Παναγιότητος τοῦ Πατριάρχου, ὁ Ὁποῖος καί θέτει αὐτόν, τό γε νῦν ἔχον, εἰς τήν διάθεσιν τοῦ νέου ποιμενάρχου τῆς πρωτευούσης τῆς Ἰωνίας. 
Δι᾿ ἑτέρων Ἀνακοινωθέντων θά γνωστοποιηθοῦν τά τῶν χειροτονιῶν τῶν Θεοφιλεστάτων Ἐψηφισμένων, ὡς καί τῆς ἐνθρονίσεως τοῦ ἁγίου Σμύρνης. 
Ἐν τοῖς Πατριαρχείοις, τῇ 29ῃ Aὐγούστου 2016 
Ἐκ τῆς Ἀρχιγραμματείας τῆς Ἁγίας καί Ἱερᾶς Συνόδου» αναφέρει η ανακοίνωση.

Σημειώνεται ότι τον Ιανουάριο του 2016 για πρώτη φορά έπειτα από 94 χρόνια εορτάστηκαν τα Θεοφάνεια στην ιστορική προκυμαία της Σμύρνης.

Το γεγονός έγινε δεκτό με ανάμικτα συναισθήματα από πλευράς μικρασιατικών σωματείων στην Ελλάδα. «Τις μέρες της μνήμης των αλησμόνητων πατρίδων μας αξιωθήκαμε μια μεγάλη χαρά» λέει στο ΑΠΕ ο αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Προσφυγικών Σωματείων Ελλάδας Δημήτρης Παντέλας. «Αξιωθήκαμε ένα χρόνο τώρα, την πραγματική βίωση ιστορικών στιγμών. Την ανακαίνιση και χρήση για λατρευτικούς σκοπούς, του ναού του Αγίου Βουκόλου, τον αγιασμό των υδάτων στο λιμάνι της Σμύρνης, το Πάσχα με την περιοδεία του Επιταφίου στους δρόμους της Σμύρνης, τις επισκέψεις του Πατριάρχη και την περιοδεία του στη γη της Ιωνίας. Ήταν όλα ιστορικά γεγονότα που κορυφώνονται με τις σημερινές εκλογές μητροπολιτών στις χηρεύουσες εδώ και 94 χρόνια θέσεις της Ιωνίας» υποστηρίζει ο κ. Παντέλας.

«Χαρούμενος γιατί έζησε τη στιγμή» δηλώνει και ο νέος επίσκοπος Ερυθρών, αρχιμανδρίτης Κύριλλος Συκής. «Χαρούμενος γιατί με την ακούραστη προσπάθεια του Οικουμενικού Πατριάρχη, ξανανάβουν μία-μία οι λυχνίες των Εκκλησιών της Αποκάλυψης» λέει ο κ. Συκής.
Σύμφωνα με πληροφορίες οι ενθρονίσεις του νέου μητροπολίτη Σμύρνης και του νέου επισκόπου Ερυθρών, θα γίνουν μετά τις 10 του ερχόμενου Σεπτεμβρίου, σε ημερομηνίες που θα ανακοινωθούν το αργότερο μέχρι την Τρίτη.

Υπενθυμίζεται ότι τελευταίος Μητροπολίτης ήταν ο εθνοϊερομάρτυς Σμύρνης Χρυσόστομος (Χρυσόστομος Καλαφάτης κατά κόσμον). Ο Χρυσόστομος λίγο πριν μαρτυρήσει (στις 28 Αυγούστου, 10 Σεπτεμβρίου 1922 με το νέο ημερολόγιο) ήταν στη Μητρόπολη της Αγίας Φωτεινής. Εκεί μια αντιπροσωπεία Γάλλων στρατιωτών, με πρωτοβουλία ενός καθολικού ιερέα του πρότειναν να τους ακολουθήσει στο γαλλικό προξενείο όπου θα έβρισκε άσυλο. Όμως αρνήθηκε καθώς η θέση του όπως είπε, είναι στο πλευρό του ποιμνίου του, με αποτέλεσμα να βρει φριχτό θάνατο.