Στο «σύγχρονο μαρτύριο» που υφίστανται οι Ορθόδοξοι και λοιποί Χριστιανοί στον ταραγμένο χώρο της Μέσης Ανατολής, αλλά και στις λοιπές εμπόλεμες περιοχές, αναφέρθηκε ο Αρχιεπισκόπος Κύπρου Χρυσόστομος Β`, σε χαιρετισμό του στο 24ο Διεθνές Διαχριστιανικό Συνέδριο, που διοργανώνεται μεταξύ 7-10 Σεπτεμβρίου, στο Bose της Ιταλίας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Αρχιεπισκοπής, στο χαιρετισμό, τον οποίο ανέγνωσε ο Επίσκοπος Μεσαορίας Γρηγόριος, ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας αναφέρει ότι «είμαστε και θα είμαστε, εκ πεποιθήσεως υπέρ του διαλόγου και της εξεύρεσης ειρηνικών λύσεων σε κάθε ζήτημα», καθώς αυτό επιτάσσει η συνείδησή μας, όσο και η χριστιανική μας ταυτότητα.

Ζήτησε παράλληλα από όλους τους συμμετέχοντες στο Συνέδριο να τείνουν «εὐήκοον οὖς» στις κραυγές πόνου και αγωνίας των μαρτυρούντων αδελφών τους και ο καθένας από τη θέση να κάνει ότι είναι δυνατόν για τη λύτρωσή τους.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου, έχοντας επίγνωση των δυσκολιών και κινδύνων που ζουν οι χριστιανοί της Συρίας, τους επισκέφθηκε πρόσφατα, ενώ μεταξύ 6-8 Σεπτεμβρίου συμμετείχε στη Συνέλευση των Εκκλησιών Μέσης Ανατολής, στο Αμάν της Ιορδανίας.

Στο φετινό Συνέδριο, με γενικό θέμα «Μαρτύριο και Κοινωνία», συμμετέχουν κληρικοί και λαϊκοί θεολόγοι, εκπρόσωποι τοπικών Ορθοδόξων Εκκλησιών και Ρωμαιοκαθολικών χριστιανών.

Εξάλλου, στον σύντομο χαιρετισμό του ο Μεσαορίας Γρηγόριος ανέφερε ότι "στην Κύπρο μάθαμε να ζούμε ένα συνεχές μαρτύριο, μέσα στους αιώνες με τους ποικίλους κατακτητές, διατηρώντας ταυτόχρονα την ταυτότητά μας", ενώ έκανε αναφορά και στη συνεχιζόμενη τουρκική κατοχή του βόρειου τμήματος του νησιού από την Τουρκία.