«Δεν υπάρχει θεός του πολέμου», δήλωσε ο Πάπας Φραγκίσκος, με αναφορά στο κύριο μήνυμα της παγκόσμιας ημέρας προσευχής υπέρ της ειρήνης, η οποία οργανώθηκε στην Ασίζη της Ιταλίας, στις 21 Σεπτεμβρίου

«Είμαστε στην Ασίζη όχι για κάποιο θέαμα, αλλά για να προσευχηθούμε υπέρ της ειρήνης», πρόσθεσε ο ποντίφικας. Στο συνέδριο που διεξάγεται στην πόλη με θέμα: «Δίψα για ειρήνη: Θρησκείες και πολιτισμοί σε διάλογο» συμμετέχουν πάνω από 400 θρησκευτικοί ηγέτες, αλλά και εκπρόσωποι του χώρου του πολιτισμού και των κρατικών θεσμών.

Κατά το γεύμα που προσέφερε η κοινότητα του Αγίου Αιγιδίου - που συνδιοργανώνει το συνέδριο και την οικουμενική ημέρα προσευχής- ο πάπας Φραγκίσκος αγκάλιασε θερμά τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο, ο οποίος συμμετέχει στην πρωτοβουλία.

«Σήμερα βρισκόμαστε όλοι εδώ για να γιορτάσουμε τα 25 χρόνια από την εκλογή του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, ο οποίος ήταν πάντα στην υπηρεσία της παγκόσμιας ειρήνης, χωρίς καμία άλλη φιλοδοξία και επιδίωξη», δήλωσε κατά το γεύμα, ο επικεφαλής της κοινότητας του Αγίου Αιγιδίου Mάρκο Ιμπαλιάτσο. Παράλληλα προσφέρθηκε στον Προκαθήμενο της Ορθοδοξίας ένα δέντρο ελιάς, διεθνές σύμβολο της ειρήνης.

«Δεν υπάρχει ειρήνη χωρίς αμοιβαίο σεβασμό χωρίς δικαιοσύνη και χωρίς καρποφόρα συνεργασία ανάμεσα σε όλους τους λαούς του πλανήτη μας», τόνισε  ο Οικουμενικός Πατριάρχης.

Ο κ. Βαρθολομαίος κάλεσε όλους τους θρησκευτικούς ηγέτες να καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια κατά του εξτρεμισμού, ώστε να απομονωθούν οι φονταμενταλιστές και να ενισχυθεί ένας πραγματικός, πολύτιμος και ζωντανός διάλογος.