Στις 22 Σεπτεμβρίου ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β΄ δέχθηκε τον υπουργό Εθνικής Αμύνης κ. Πάνο Καμμένο και τον υφυπουργό Εξωτερικών κ. Ιωάννη Αμανατίδη στα πλαίσια της επισκέψεώς τους στην Αίγυπτο. Ο Μακαριώτατος, υπεδέχθη θερμώς τα δύο κυβερνητικά στελέχη στην Αίθουσα του Θρόνου, παρουσία του Σεβ. Μητροπολίτη Άκκρας κ. Ναρκίσσου, Πατριαρχικού Επιτρόπου Αλεξανδρείας, του Θεοφ. Επισκόπου Ναυκράτιδος κ. Μελετίου και των κληρικών της Πατριαρχικής Αυλής. 

Κατά την προσλαλιά Του, ευχαρίστησε αφ΄ενός τον υπουργό κ. Καμμένο για ό,τι ο Ελληνικός Στρατός προσφέρει στα πέρατα της Αφρικής υπέρ της Ιεραποστολής, όπως για παράδειγμα τις καμπάνες που είναι φτιαγμένες στα χυτήρια των ναυπηγείων του ελληνικού Στόλου και ευχήθηκε υπέρ του φιλοχρήστου Στρατού της Ελλάδος.

Εν συνεχεία, καλοσώρισε τον κ. Αμανατίδη, ευχαριστώντας τον για την συνδρομή και πρόνοια της Μητέρας Πατρίδος υπέρ του Παλαιφάτου Πατριαρχείου, ενώ ζήτησε και από τους δύο  ποτέ να μην ξεχνούν τον αιγυπτιώτη Ελληνισμό που ακόμα κρατά τις θερμοπύλες του Ελληνισμού και της Ορθοδοξίας στην ένδοξη Νειλοχώρα.

Επ ευκαρία της επισκέψεως αυτής και της έκδηλης ευγνομωσύνης προς τους δύο υπουργούς, ο Μακ. Πατριάρχης τους περιεκόσμησε με τον Μεγαλόσταυρο του Αγίου Σάββα.

Οι επισκέπτες μετά την κατ΄ιδίαν συνάντηση που είχαν με τον Αλεξανδρινό Προκαθήμενο για θέματα που άπτονται των αρμοδιοτήτων τους, ξεναγήθηκαν στους χώρους των Πατριαρχικών Μουσείων και αντήλλαξαν αναμνηστικά δώρα.

Τα δύο μέλη της Ελληνικής Κυβερνήσεως συνόδευαν ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης, ο  Πρέσβης της Ελλάδος στην Αίγυπτο κ. Χρήστος Μιχαήλ Διάμεσης, ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος στην Αλεξάνδρεια κ. Εμμ. Κακαβελάκης, ο Ειδικός Γραμματέας Θρησκευτικής και Πολιτιστικής Διπλωματίας Δρ. Ευστάθιος Λιανός Λιάντης, υψηλόβαθμα στελέχη των δύο υπουργείων και εκπρόσωποι της Ελληνικής Παροικίας.