Απαντητική επιστολή έστειλε ο υπουργός Παιδείας προς τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, με εμφανή πρόθεση να πέσουν οι τόνοι. Στην επιστολή ο κ. Φίλης τονίζει πως η στάση της Εκκλησίας στην χούντα είναι "αντικείμενο επιστημονικού και ευρύτερου δημόσιου διαλόγου" που θα πρέπει να έχει στόχο "να διδασκόμαστε όλοι από τα λάθη μας".

Το πλήρες κείμενο της επιστολής έχει ως εξής: 

 

«Μακαριώτατε,

Πληροφορήθηκα δια του ηλεκτρονικού τύπου το περιεχόμενο της επιστολής που μού απευθύνετε σχετικά με τις σχέσεις της Διοίκησης της Εκκλησίας της Ελλάδος με το δικτατορικό καθεστώς της επταετίας.

Τα θέματα αυτά αποτελούν αντικείμενο επιστημονικού διαλόγου καθώς και ευρύτερου δημόσιου διαλόγου που πρέπει να γίνεται νηφάλια και ψύχραιμα και με στόχο να διδασκόμαστε όλοι από τα λάθη μας.

Ως προς τα θεσμικά ζητήματα όπως με το μάθημα των Θρησκευτικών, είναι ωφέλιμο να συζητούνται όχι με ανταλλαγή επιστολών αλλά στο πλαίσιο της θεσμικής συνεργασίας μεταξύ της Πολιτείας και της Εκκλησίας, όπως αυτή υλοποιήθηκε και υλοποιείται και με τη σειρά τακτικών συναντήσεων μεταξύ του Αρχιεπισκόπου και του υπουργού Παιδείας, Έρευνας & Θρησκευμάτων.

Γνωρίζετε ότι είμαι πάντοτε ανοιχτός στο διάλογο και βεβαίως για συνάντηση μαζί σας».