Ο Μητροπολίτης Προύσης και Ηγούμενος της Θεολογικής Σχολής Χάλκης, Ελπιδοφόρος, δηλώνει ότι το Οικουμενικό Πατριαρχείο ανησυχεί από το συνεχιζόμενο κύμα βίας στη μετά το πραξικόπημα εποχή στην Τουρκία.

Ο κ. Ελπιδοφόρος σε συνέντευξη στην εφημερίδα «Καθημερινή» της Κύπρου, με την ευκαιρία της συμμετοχής του στο συνέδριο για την Θεολογική Σχολή της Χάλκης στην Πάφο, απαντώντας σε ερώτηση για την κατάσταση στην Τουρκία, είπε: «Η προσπάθεια ανατροπής της δημοκρατικής τάξης μας ανησύχησε βαθύτατα, όπως και ολόκληρη την κοινωνία της χώρας και ολόκληρο το φάσμα των πολιτικών κομμάτων».

Το Πατριαρχείο μας, όμως είναι, σημείωσε, «καθαρά πνευματικός και εκκλησιαστικός θεσμός και δεν εμπλέκεται σε πολιτικές ή διπλωματικές διαφορές, και προσπαθεί να επιτελέσει το πνευματικό του έργο με φόβο Θεού, σεβόμενο τη διάκριση Κράτους και Θρησκείας, όπως αυτό ισχύει στην Τουρκία». Επίσης, δήλωσε ότι «ασφαλώς μας ανησυχεί το γεγονός ότι κάποιοι κύκλοι προσπάθησαν να μας εμπλέξουν στις εσωτερικές αντιπαλότητες που είναι σε εξέλιξη σήμερα στην Τουρκία, αλλά ευτυχώς απεδείχθησαν άμεσα οι πλαστογραφίες, και οι εν λόγω προσπάθειες περιορίστηκαν στο περιθώριο του πολιτικού και κοινωνικού βίου».

Σε ερώτηση του δημοσιογράφου Απόστολου Τομαρά για την στάση του Οικουμενικού Πατριαρχείου στο Κυπριακό, ο Μητροπολίτης Προύσης απάντησε: «Το Πατριαρχείο μας έχει περάσει μέσα από συγκεκριμένες ιστορικές διαδρομές, οι οποίες έχουν διαμορφώσει το σημερινό του ύφος και συμπεριφορά. Δεν πρέπει να λησμονούμε ότι είμαστε Εκκλησία, και ως τέτοια οφείλουμε να εκφραζόμαστε στο σύγχρονο κόσμο».

Το Οικουμενικό Πατριαρχείο, τόνισε, «δεν αναμιγνύεται σε πολιτικά, διπλωματικά και άλλα διεθνή ζητήματα, παραμένοντας πιστό στον πνευματικό και ποιμαντικό του ρόλο. Στο πλαίσιο αυτό ερμηνεύεται και η μη ανάμιξή του σε ένα θέμα που δεν είναι της αρμοδιότητάς του. 

Για το κυπριακό ζήτημα υπάρχουν οι υπεύθυνοι εκείνοι, οι οποίοι είναι επιφορτισμένοι με το καθήκον της αναζήτησης μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης». Η Εκκλησία της Κωνσταντινουπόλεως, σημείωσε, «παρόλο το γεγονός ότι κατέβαλε μεγάλο κόστος και υπέστη σοβαρές συνέπειες από τότε που δημιουργήθηκε το κυπριακό ζήτημα, δεν υπέκυψε στον πειρασμό να ξεφύγει από τον καθαρά πνευματικό και εκκλησιαστικό του ρόλο».

Επίσης υπογράμμισε «Δεν έπαψε, όμως, ποτέ (το Οικουμενικό Πατριαρχείο), να προσεύχεται για την ευημερία και την ευτυχία και, κυρίως, για την ειρήνη στην Κύπρο».

Για την κατάσταση στην Μέση Ανατολή ο Μητροπολίτης Προύσης είπε ότι οι χριστιανοί όλων των δογμάτων διατρέχουν σοβαρό κίνδυνο, κάτι που φάνηκε εκ πρώτης αρχής με την απαγωγή και εξαφάνιση προ ετών των δύο Μητροπολιτών Χαλεπίου, του ελληνορθόδοξου κ. Παύλου και του συροϊακωβίτη κ. Ιωάννη, των οποίων η τύχη εξακολουθεί να αγνοείται κατά πολύ περίεργο τρόπο.