Αρχική » Τ. Κουίκ: Δεν αλλάζει το ενιαίο Εκκλησίας – Πολιτείας

Τ. Κουίκ: Δεν αλλάζει το ενιαίο Εκκλησίας – Πολιτείας

από kivotos

Ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και μέλος του Εθνικού Συμβουλίου των Ανεξαρτήτων Ελλήνων Τέρενς Κουίκ, προσκεκλημένος στη τηλεοπτική εκπομπή «Ακραίως» του δημοσιογράφου Τάκη Χατζή (ΣΚΑΙ) και με τη συμμετοχή τουδημοσιογράφου Δημήτρη Καμπουράκη, απάντησε ως εξής σε ερωτήσεις σχετικά με τα εκκλησιαστικά:

«Οι ΑΝΕΛ είμασταν σαφείς από την πρώτη στιγμή στο πώς θα πορευτούμε στα θέματα που αφορούν την Εκκλησία.Αλλά είναι λάθος να λέμε, από την συνάντηση Μαξίμου, ποιος βγήκε χαμένος και ποιος βγήκε κερδισμένος. Γιατί αυτό αντί να χαμηλώνει τους τόνους, δημιουργεί μικροεντάσεις ή πληγώνει και εγωισμούς.
Γι αυτό σε ότι αφορά τον Νίκο Φίλη, δεν σχολιάζω τις όποιες θέσεις ή απόψεις έχουν διατυπωθεί. Αυτό, όμως, που θα πω, είναι ότι ξεκίνησε πάρα πολύ καλά την σχολική του χρονιά στο εκπαιδευτικό κομμάτι.
Σε ό,τι αφορά τη συναντηση Μαξίμου, θα έλεγα ότι έγινε μία συζήτηση όπου, έτσι όπως διαμορφώθηκε με την παρουσία του Πάνου Καμμένου, είναι ευχαριστημένες όλες οι πλευρές. Πρέπει να σας πω ότι και η κυβέρνηση είναι ευχαριστημένη που έπεσαν οι τόνοι, αλλά από την άλλη πλευρά, επειδή μιλάω με πάρα πολλούς Μητροπολίτες, νομίζω και η Εκκλησία…
Είμαι από εκείνους τους πολυπολιτισμικούς που έχουν γνωρίσει όλες τις θρησκείες του κόσμου. Δηλώνω δημόσια ότι είμαι Χριστιανός Ορθόδοξος και υπερασπίζομαι το δόγμα μου. Από την άλλη την πλευρά όμως, έχω κάνει ρεπορτάζ σε όλα τα ορθόδοξα χριστιανικά μοναστήρια στον κόσμο αλλά έχω κάνει ρεπορτάζ και σε πάρα πολλά Τεμένη.
Όταν τα παιδιά μας έχουν το ίντερνετ και τα ταξίδια από χώρα σε χώρα είναι πλέον μια εύκολη υπόθεση στη ζωή μας και επειδή έχω δύο εγγόνια τα οποία πάνε σχολείο, πρέπει να υπογραμμίσω ότι δεν μπορεί τα Θρησκευτικά να είναι αυτά τα οποία μάθαινα εγώ στο σχολείο.
Όμως, από την άλλη πλευρά δεν μπορεί να φύγει ο πυρήνας που είναι η Ορθοδοξία, η οποία προστατεύεται και από το Σύνταγμα και είναι και η κυριαρχούσα θρησκεία για την πατρίδα μας. Αυτό δεν θα αλλάξει με τίποτα. Όπως δεν θα αλλάξει το ενιαίον Κράτους-Εκκλησίας, ανεξάρτητα με το αν υπάρχουν διακριτοί-ξεχωριστοί ρόλοι.
Εμείς δεν ανακατευόμαστε στην Εκκλησία και η Εκκλησία δεν πρέπει να ανακατεύεται στα διοικητικά της όποιας κυβέρνησης. Πάντως ακούω Μητροπολίτες να μιλάνε για διαχωρισμό. Αλλά, προσωπικά,πιστεύω ότι κανείς δεν ξέρει ποιος θα είναι ο κερδισμένος και ο οφελημένος σε μία τέτοια περίπτωση.
Σε ότι αφορά για το ενιαίον Κράτους – Εκκλησίας και το θέμα του δημοψηφίσματος, υπενθυμίζω την έμμεση αλλά σαφέστατη αναφορά την οποία διατύπωσε κατά τη διάρκεια της πρώτης του ομιλίας στην Ιερά Σύνοδο, ο Αρχιεπίσκοπος.
Αυτά είναι σοβαρά ζητήματα. Και επιπλέον οι ρήξεις με την Εκκλησία είναι τυφλές. Όταν συγκρούεται, μιά οποιαδήποτε κυβέρνηση, με οποιοδήποτε κράτος, με την οποιαδήποτε θρησκεία απέναντί της, είναι τυφλές οι συγκρούσεις. Δεν είναι εύκολες συγκρούσεις.
Εγώ δεν φοβάμαι τα δημοψηφίσματα. Γιατί να φοβόμαστε την προσφυγή στο λαό;Είναι σαφές ότι οι ΑΝΕΛ δεν έχουμε καμία αντίρρηση, για οποιοδήποτε μείζον θέμα, να γίνεται δημοψήφισμα. Είναι  μέσα στη λογική των ΑΝΕΛ.Και αν και εφ όσον γίνει τέτοιο δημοψήφισμα, δεν θα παραβιάσουμε ανοιχτές πόρτες τί θα υποστηρίξουμε, αφού στην Ιδρυτική μας Διακήρυξη λέμε ξεκάθαρα για το ενιαίο Κράτους – Εκκλησίας. Με διακριτούς ρόλους, για να το επαναλάβω.
Και κάτι ακόμη: Δεν είναι θέμα ή μόνο θέμα του Σχολείου και μαθήματος, αν με τα Θρησκευτικά μάθει καλά το παιδί την Χριστιανοσύνη (και γίνει χριστιανός ή καλός χριστιανός).
Είναι θέμα οικογενειών. Και της Εκκλησίας.
Θυμίζω την επικοινωνιακή ικανότητα στους νέους του μακαριστού Χριστόδουλου, που τους έλεγε «εγώ σας πάω κι ας φοράτε και σκουλαρίκια…». 
 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ