Νέες πληροφορίες για το τι ελέχθη πίσω από τις κλειστές πόρτες του Μαξίμου φέρνει στο φως τη εφημερίδα Real News. Γύρω από το ίδιο τραπέζι κάθισαν ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος και οι Μητροπολίτες που τον συνόδευαν και ο Αλέξης Τσίπρας με τρεις υπουργούς: τον Πάνο Καμμένο (μετά από αίτημα της Ιεραρχίας), τον Νίκο Φίλη (ως αρμόδιος υπουργός με απόφαση του πρωθυπουργού) και η Όλγα Γεροβασίλη.

Ο Πάνος Καμμένος αναδείχθηκε... πρωταγωνιστικής της συνάντησης. Όχι μόνο γιατί, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, ομολόγησε ότι «τον κλώτσησα αρκετές φορές όταν πήγαινε να ξεφύγει», αναφερόμενος στον Νίκο Φίλη. Αλλά και γιατί ξέσπασε σε λυγμούς κατά τη διάρκεια της συζήτησης για το θέμα των Θρησκευτικών!

Ο υπουργός Άμυνας ξέσπασε σε λυγμούς κάποια στιγμή και είπε απευθυνόμενος στον Αρχιεπίσκοπο: «Μακαριότατε, εάν εσείς μου ζητήσετε να ρίξω την κυβέρνηση, να ξέρετε ότι θα το κάνω. Να ξέρετε, όμως, ότι αυτό δεν θα είναι υπέρ του έθνους. Ο μόνος που ωφεληθεί θα είναι η Τουρκία». Ο κ. Ιερώνυμος όμως δεν ζήτησε ούτε την παραίτηση της κυβέρνησης ούτε του υπουργού Παιδείας.

«Η χώρα δεν αντέχει άλλους διχασμούς. Εδώ δεν είμαστε για να συμφωνήσουμε σε όλα. Είμαστε για να βρούμε μαζί λύσεις» είχε πει νωρίτερα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Κατά τη συνάντηση συμφωνήθηκε επίσης ότι «για την εκκρεμότητα με την εκκλησιαστική περιουσία, θα τα πούμε προσεχώς».

Ο Αρχιεπίσκοπος όχι μόνο δεν ζήτησε την παραίτηση του Νίκου Φίλη αλλά τον... αποθέωσε και γιατί σε βάφτιση που έκανε πρόσφατα ήξερε απέξω το «Πιστεύω» και το «Πάτερ Ημών». «Μου είπε ο πρωτοσύγκελλός μου ότι ο υπουργός βάφτισε πρόσφατα ένα αγοράκι και ήξερε απέξω το "Πιστεύω" και το "Πάτερ Ημών" και όλες τις προσευχές» είπε ο κ. Ιερώνυμος σε μια προσπάθεια να... σπάσει τον πάγο.

Αλλά η ένταση δεν άργησε να έρθει και αποτυπώθηκε στον διάλογο που είχαν ο υπουργός Παιδείας με τον Μητροπολίτη Μεσογαίας Νικόλαο.

- Μητροπολίτης Μεσογαίας: «Δεν μου επιτρέψατε να διδάξω στο σχολείο όταν με φώναξαν οι μαθητές»
Υπουργός Παιδείας: «Σας δώσαμε άδεια. Ματαιώσατε όμως την ομιλία σας και δεν ξαναζητήσατε άδεια»
- Μητροπολίτης Μεσογαίας: «Μα για θέματα βιοηθικής θα μιλούσα»
- Υπουργός Παιδείας: «Δεν είναι αθώα όμως αυτά. Τι θα λέγατε π.χ. για τα βλαστοκύτταρα; Στις Ηνωμένες Πολιτείες οι πάστορες δίνουν μανιώδη μάχη για να μην προχωρήσουν τα πειράματα που θα σώσουν πιθανόν ανθρώπινες ζωές».

Μετά τη συνάντηση στο Μαξίμου, από πλευράς της Ιεραχίας διαμηνύεται ότι «εφόσον η κυβέρνηση κρατήσει το λόγο της και συμπεριφερθεί με ειλικρίνεια» δεν έχει πρόβλημα να συνεχίσει να συνομιλεί με τον Νίκο Φίλη. Αλλά ο Αρχιεπίσκοπος θα συνομιλεί με τον πρωθυπουργό, τη στάση του οποίου εκτιμά ιδιαίτερα.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Real News, ο κ. Ιερώνυμος θα επιδιώξει οι όποιες συζητήσεις με τον πρωθυπουργό να γίνουν μετά το Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ ώστε το Μαξίμου «να έχει λυμένα τα χέρια του από εσωκομματικές πιέσεις και ισορροπίες». Όπως αναφέρει, πάντως, το δημοσίευμα, ο Αρχιεπίσκοπος θα εκλάμβανε ως θετικό μήνυμα την αντικατάσταση του Νίκου Φίλη κατά τον επικείμενο ανασχηματισμό, θέση που φέρεται να μεταφερθεί στον πρωθυπουργό.

Και αφού λύθηκαν οι... παρεξηγήσεις τόσο για το μάθημα των Θρησκευτικών όσο και για τις δηλώσεις του υπουργού Παιδείας για το ρόλο της Εκκλησίας στα χρόνια της Κατοχής και της Χούντας, το νέο crash test για τις σχέσεις της Εκκλησίας με την Πολιτεία θα είναι η εκκλησιαστική περιουσία.