Αρχική » Ρωσικές εικόνες περιμένουν αγοραστές στη Νέα Υόρκη

Ρωσικές εικόνες περιμένουν αγοραστές στη Νέα Υόρκη

από kivotos

Της Λητώς Μησιακούλη

 

Οι εικόνες που εμφανίζονται προς πώληση στα ταμπλό του οίκου Sotheby’s της Νέας Υόρκης είναι κυρίως ρωσικές και αποτελούν δελεαστικές ευκαιρίες για το αγοραστικό κοινό. Οι γνώστες του εμπορίου εικόνων μπορούν και βλέπουν ξεκάθαρα πως φέτος τα στελέχη του οίκου έκαναν ακόμη πιο αυστηρή επιλογή ως προς το ποιες θα είναι εκείνες που θα… περάσουν στην επόμενη δημοπρασία και ποιες θα… κοπούν και θα πρέπει να περιμένουν τον επόμενο «γύρο».

Ένα σύνολο από μικρές εικόνες που θα δημοπρατηθούν ως ένα lot στις 19 Οκτωβρίου ενδέχεται να «ξεσηκώσει» τους πλειοδότες και να δεχτεί πολλά «χτυπήματα», καθώς έχει εκτιμηθεί σε πολύ χαμηλά επίπεδα, μεταξύ 2.000 και 3.000 δολαρίων. Προέρχεται από ιδιωτική συλλογή. Αν και δεν έχει εξακριβωθεί από τους ειδικούς που τις εξέτασαν εάν προέρχονται από τη Ρωσία, η τεχνική τους, οι κορνίζες, σε συνδυασμό με τα σμάλτα και τα περίτεχνα σκαλίσματα παραπέμπουν σε ρωσική προέλευση.

 

Φαβορί

Αρκετές προσφορές αναμένεται να πάρει μια ρωσική εικόνα, με τίτλο «The Kazan Mother of God» και χρονολογία το 1800. Είναι φτιαγμένη από επιχρυσωμένο ασήμι και σμάλτο και οι διαστάσεις είναι 31,8 x 27,9 εκ. Η τιμή εκτίμησής της ξεκινά από τα 7.000 δολάρια και φτάνει μέχρι τα 9.000.

Σε υψηλότερα επίπεδα τιμών κυμαίνεται μια εικόνα με τον Ιησού, από τη Μόσχα, χρονολογίας 1849. Είναι φτιαγμένη από επιχρυσωμένο ασήμι, με διαστάσεις 54,6 x 18,4 εκ. και αναμένεται να πουληθεί από 9.000 μέχρι 12.000 δολάρια.

Θετικά σχόλια έχει αποσπάσει η μοσχοβίτικη εικόνα με τον Ιησού τον Παντοκράτορα, τον Άγιο Ιωάννη και τη Θεοτόκο (31 x 26,7 εκ.). Τα υλικά της είναι επιχρυσωμένο ασήμι και σμάλτο και η τιμή της εκτίμησής της κυμαίνεται από 6.000 έως 8.000 δολάρια.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ