Κατὰ την διάρκεια της επισκέψεως στην Τανζανία, στην Ιερὰ Μητρόπολη Μουάνζας, ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικὴς κ. Θεόδωρος Β΄, δέχθηκε μια πολὺ ευχάριστη έκπληξη. Το βράδυ της 11ης Οκτωβρίου δέχθηκε τηλεφώνημα απὸ τον Πρόεδρο της Ελληνικὴς Δημοκρατίας, κ. Προκόπη Παυλόπουλο, ο οποίος  εξέφρασε την ηθικὴ υποστήριξή του στο επίπονο Ιεραποστολικό του έργο.

Την 12ην Οκτωβρίου, πέμπτη μέρα της Ποιμαντικὴς επισκέψεως του Αλεξανδρινού Προκαθημένου στη Μουάνζα, ο Μακαριώτατος, τη συνοδείᾳ του οικείου Μητροπολίτh κ. Ιερωνύμου μετέβη στην πόλη Καγιάγκα στην επαρχία της Karagwe. Κατ’ αρχὰς επεσκέφθη τον έπαρχο της περιοχὴς κ. Godfrey Mheluka στον οποίο εξέφρασε την συμπαράστασή του για την μεγάλη ανομβρία που ενέσκηψε στην περιοχὴ και τον διεβεβαίωσε πως η Ορθόδοξη Εκκλησία θα φροντίσει για την διάνοιξη γεωτρήσεως προς ανακούφιση του λαοὺ της περιοχής. Ο Έπαρχος εξέφρασε στον Μακαριώτατο την ανάγκη ανοικοδόμησης κι ενὸς Νοσοκομείου στην επαρχία του, στην οποία ο Πατριάρχης ανταποκρίθηκε θετικά.

Στην συνέχεια, τη συνοδείᾳ και του Επάρχου και των αρχὼν της περιοχής, ο Μακαριώτατος μετέβη στο Γυμνάσιο της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Kayanga που φέρει το όνομα «Αριστοτέλης», το οποίο ανηγέρθη εξ ολοκλήρου από δωρεὰ της «Πανελληνίου Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων» (Π.Ο.ΑΣ.Υ), οπου φοιτοὺν 200 μαθητὲς ανεξαρτήτως φυλὴς και θρησκεύματος, γεγονὸς που εκτιμάται βαθύτατα απὸ τους παροίκους της περιοχής και όπου το επίπεδο σπουδὼν είναι πολὺ υψηλὸ, καθόσον όλοι οι μαθητὲς έχουν πλήρη επιτυχία στις εσωτερικὲς και εξωτερικὲς εξετάσεις τους. Εδὼ οι μαθητὲς επεφύλαξαν θερμότατη συγκινητικὴ υποδοχὴ, με παραδοσιακοὺς χοροὺς και τραγούδια και την παράθεση του τυπικοὺ υπαιθρίου αφρικανικοὺ γεύματος.

Εν συνεχείᾳ ο Μακαριώτατος έκανε ικετήρια δέηση για την πολυπόθητη βροχὴ και υποσχέθηκε πως η Ορθόδοξη Εκκλησία θα φροντίσει για την δημιουργία και Λυκείου, ώστε η κατάρτισις των μαθητὼν να είναι πλήρης αλλὰ και οικοτροφείου ώστε να διαμένουν και οι μαθητὲς ποὺ τώρα διανύουν χιλιόμετρα.