Συνήλθε στη Λευκωσία, από 8-10 Οκτωβρίου 2016, η Επιτροπή των Αντιπροσώπων των Ορθοδόξων Εκκλησιών στην Ευρωπαϊκή Ένωση (CROCEU), μετά από πρόσκλησης του Αρχιεπισκόπου Κύπρου Χρυσοστόμου Β` με κύριο θέμα τις «Θρησκευτικές Ελευθερίες των Ορθοδόξων ανά κόσμο».

Οι συμμετέχοντες συζήτησαν το θέμα της Θρησκευτικής Ελευθερίας, η οποία ταλανίζεται από τις αιματοχυσίες και την απώλεια τόσων ψυχών και ιδίως των χριστιανών στην ευαίσθητη περιοχή της Μέσης Ανατολής.

Όπως ανακοινώθηκε σχετικά, ο Κύπριος Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, οι εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο και όλοι οι εκπρόσωποι των ορθοδόξων Εκκλησιών, υπογράμμισαν την σημασία της Θρησκευτικής Ελευθερίας, η οποία αποτελεί βασικό στοιχείο της ιδιοπροσωπείας του ανθρώπου και αποτελεί θεμέλιο για μια δημοκρατική κοινωνία.

Τονίστηκε επίσης ότι η σημασία και ο ρόλος του θεμελιώδους αυτού ανθρώπινου δικαιώματος διότι είναι ευθύνη μας ως Ορθόδοξοι Χριστιανοί να δείξουμε σεβασμό, υπομονή και αγάπη σε όλους, ακόμα και στους διώκτες και στους εχθρούς μας και μέσα από ειλικρινή, έντιμο και ανοιχτό διάλογο να χτίσουμε γέφυρες μεταξύ πολιτισμών και θρησκειών, ώστε να διασφαλιστεί η ειρηνική συνύπαρξη μεταξύ ανθρώπων διαφορετικών πεποιθήσεων.

Μιλώντας κάποιος για το θέμα της θρησκευτικής ελευθερίας σκέφτεται πρωτίστως τα δικαιώματα που του εξασφαλίζει, ωστόσο, πρέπει κανείς να λάβει υπόψη και τις ευθύνες που απορρέουν από αυτήν. Η CROCEU κλήθηκε απο όλους τους συμμετέχοντες να εντείνει ακόμα περισσότερο τις εργασίες της στο θέμα των παραβιάσεων των θρησκευτικών ελευθεριών αλλά και να οργανώσει περαιτέρω συναντήσεις με τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα ώστε να γίνουν γνωστοί οι κίνδυνοι που οι Χριστιανοί αντιμετωπίζουν σε διάφορες χώρες, όπως την Μέση Ανατολή, την Τουρκία, το Κοσσυφοπέδιο και το Μετόχια, την Ουκρανία, την Κύπρο και αλλού.

Στη συνάντηση συμμετείχαν: ο Μητροπολίτης Βελγίου Αθηναγόρας, ο  Αρχιμανδρίτης Αιμιλιανός Βογιάννου (Οικουμενικό Πατριαρχείο), ο  πρωτοπρεσβύτερος Αθηνόδωρος Παπαευρυβιάδης (Πατριαρχείο Αλεξανδρείας), ο  Αρχιμανδρίτης Μωυσής Alkhassi (Πατριαρχείο Αντιοχείας), ο Μητροπολίτης Βόστρων Τιμόθεος (Πατριαρχείο Ιεροσολύμων), ο  πρωθιερέας Δημήτριος Sizonenko (Πατριαρχείο Μόσχας), ο Ιερομόναχος Evsevije Meandzija (Πατριαρχείο Σερβίας), ο  Μητροπολίτης Târgovişte Νήφων, ο πρωτοπρεσβύτερος Sorin Selaru (Πατριαρχείο Ρουμανίας), ο Επίσκοπος Νεαπόλεως Πορφύριος και ο  ιεροδιάκονος Νεκτάριος Ιωάννου (Εκκλησία της Κύπρου).

Σε ειδική συνάντηση τα μέλη της CROCEU ενέκριναν την ετήσια έκθεση του απελθόντος έτους ενώ συζήτησαν προτάσεις για μελλοντικές δραστηριότητες.

Την Κυριακή 10 Οκτωβρίου, ο Αρχιεπίσκοπος συλλειτούργησε με τους συμμετέχοντες στο σεμινάριο, στην ενορία της Αγίας Σοφίας στο Στρόβολο.

Κατά τη διάρκεια της παραμονής τους τα μέλη της CROCEU επισκέφθηκαν τα Φυλακισμένα Μνήματα, την ιερά μονή Παναγίας του Μαχαιρά, καθώς και ιστορικά μνημεία στο κατεχόμενο μέρος της Κύπρου όπου είδαν ιδίοις όμμασι την εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση την οποία βιώνουν οι χριστιανοί στην Κύπρο.