Την Κυριακή 23 Οκτωβρίου έγινε η ενθρόνιση του νέου  ηγούμενου της Ι. Μονής Αγίου Παντελεήμονος του Αγίου Όρους (το "ρώσικο" μοναστήρι όπως αποκαλείται). Στην ενθρόνιση του Ηγουμένου Ευλόγιου (ο οποίος χειροτονήθηκε και Αρχιμανδρίτης) παρέστησαν αντιπρόσωποι από άλλες μονές, ο διοικητής του Αγίου Όρους κ. Αρίστος Κασμίρογλου, ο Ρώσος Γενικός Πρόξενος στη Θεσσαλονίκη κ. Α. Ποπόφ και βέβαια πολλοί πιστοί, που ξεπέρασαν τους 400. Τη θεία λειτουργία τέλεσαν οι ιεράρχες της Εκκλησίας της Ρωσίας, ο Μητροπολίτης Αστρακάν και Καμιζιάκσι κ. Νίκων, ο Επίσκοπος Κινεσέμσκ κ. Ηλαρίων και ο Επίσκοπος Αχτουπίνσκ κ. Αντώνιος.

Το μήνυμα της Ιεράς Κοινότητας ανέγνωσε ο Γραμματέας, Μοναχός Θεόφιλος, ενώ χαιρετισμό απεύθυνε ο Αντιπρόσωπος της Μονής Μεγίστης Λαύρας Γέροντας Νικόδημος.

Ο νέος ηγούμενος στην ομιλία του ζήτησε την ευλογία και την προσευχή του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου, του Πατριάρχη Μόσχας κ. Κυρίλλου και όλων των μοναχών του Όρους, ώστε να ανταποκριθεί στο δύσκολο έργο του. Τόνισε μάλιστα πως στην 20ετή διακονία του ως μοναχός ποτέ δεν είχε σκεφθεί ότι θα μπορούσε να χρισθεί ηγούμενος μιας τόσο ιστορικής μονής. Ο Ευλόγιος αναφέρθηκε με ιδιαίτερο σεβασμό στον Οικουμενικό Πατριάρχη, για την πατρική αγάπη που του προσέφερε, όταν ο ίδιος υπηρέτησε για πέντε χρόνια στην Κωνσταντινούπολη, στο εκεί μετόχι της μονής. Επίσης, αναφέρθηκε στον Πατριάρχη Κύριλλο και σε όλη την Εκκλησία της Ρωσίας, λέγοντας πως "πάντα προσευχόμαστε για αυτούς και δεν ξεχνάμε την πατρίδα μας", ενώ δεν παρέλειψε να μιλήσει για την επέτειο που γιορτάζεται φέτος, της χιλιετούς παρουσίας του ρώσικου μοναχισμού στο Άγιο Όρος.