Της Σοφίας Χρήστου

 

Το Κοινωνικό Φροντιστήριο, που στεγάζεται πλέον σε έναν χώρο 600 τ.μ., στον δεύτερο όροφο της οδού Σοφοκλέους 4, δίπλα από το πρώην Χρηματιστήριο, στο κέντρο της Αθήνας, ήρθε να ελαφρύνει τον οικογενειακό προϋπολογισμό και να δώσει ίσες ευκαιρίες στα παιδιά των οποίων οι οικογένειες πλήττονται από την κρίση και αδυνατούν να ανταποκριθούν στα μεγάλες υποχρεώσεις των ιδιωτικών φροντιστηρίων.

Η ιδέα για τη δημιουργία φροντιστηρίου γεννήθηκε μέσα από την ανάγκη των πιστών. «Στο ξεκίνημα της κρίσης πήγαιναν άνεργοι γονείς στον Αρχιεπίσκοπο, που δεν μπορούσαν να ανταποκριθούν στα έξοδα των φροντιστηρίων. Ο Μακαριώτατος έβλεπε την αγωνία του κόσμου, που αναζητούσε τρόπο να συμπαρασταθεί στα παιδιά του, και αδυνατούσε να μην κάνει τίποτα», εξηγεί στην «Κιβωτό της Ορθοδοξίας» ο διευθυντής του Κοινωνικού Φροντιστηρίου, κ. Σεβαστιανός Ανδρεάδης.

Αρχικά, το εγχείρημα ξεκίνησε το 2011, στη Βιβλιοθήκη της Αρχιεπισκοπής, στο Μοναστηράκι, όπου μια ομάδα εθελοντών καθηγητών, μαζί με τον κ. Ανδρεάδη, συγκέντρωσε την πρώτη χρονιά 60-70 παιδιά (Γυμνασίου-Λυκείου) και 50 εθελοντές καθηγητές.

«Το καλοκαίρι του 2012 ήδη υπήρξε μεγάλη ζήτηση. Είχαμε 150 εγγραφές παιδιών και 70 εθελοντές καθηγητές από όλες τις ειδικότητες. Αποτέλεσμα σκληρής δουλειάς όλων των εμπλεκομένων στο Πρόγραμμα “Κοινωνικό Φροντιστήριο” ήταν η εισαγωγή των πρώτων μαθητών στα ανώτερα και ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας», λέει ο ίδιος και προσθέτει: «Έτσι, στη συνέχεια, μεταφερθήκαμε στην οδό Σοφοκλέους 4, όπου η Αρχιεπισκοπή Αθηνών έφτιαξε 18 ολοκαίνουργιες αίθουσες. Τώρα διανύουμε τον πέμπτο χρόνο λειτουργίας μας και το ενδιαφέρον και η ζήτηση είναι πολύ μεγάλη. Αυτή τη στιγμή έχουμε 300 εγγραφές παιδιών και 85 εθελοντές καθηγητές, όπου και καλύπτουμε όλα τα γνωστικά πεδία της εκπαίδευσης», αναφέρει ο επικεφαλής του Κοινωνικού Φροντιστηρίου.

«Καθημερινά, μας παίρνουν τηλέφωνο δεκάδες γονείς και μας παρακαλούν να δεχτούμε τα παιδιά τους. Πολλοί από αυτούς δεν αντέχουν, λυγίζουν. Άνεργες μητέρες διαμαρτύρονται ότι δεν έχουν χρήματα να πληρώσουν το ρεύμα κ.λπ.», λέει ο ίδιος.

Προτεραιότητα δίνεται σε παιδιά οικονομικά ευάλωτων οικογενειών: πολυτέκνων, ανέργων, τρίτεκνων, χαμηλόμισθων, μονογονεϊκών οικογενειών κ.λπ. «Όπου υπάρχει μεγαλύτερη ανάγκη, εξετάζουμε την κάθε περίπτωση ξεχωριστά και προσπαθούμε για το καλύτερο», σημειώνει ο κ. Ανδρεάδης.

Προτεραιότητα δίνεται σε παιδιά οικονομικά ευάλωτων οικογενειών: πολυτέκνων, ανέργων, τρίτεκνων, χαμηλόμισθων, μονογονεϊκών οικογενειών κ.λπ.

Δεν λείπουν, βέβαια, σύμφωνα με τον διευθυντή του Κοινωνικού Φροντιστηρίου της ΙΑΑ, και οι περιπτώσεις που μεσολαβούν οι ίδιοι οι διευθυντές σχολείων, οι οποίοι επισημαίνουν τα προβλήματα διαφόρων οικογενειών, αλλά και τις δυνατότητες των παιδιών τους, προκειμένου να ενταχθούν στο Κοινωνικό Φροντιστήριο.

«Γίνεται καλή δουλειά, με καθοδήγηση και πειθαρχία. Θέλουμε να υπάρχει πρόοδος. Υπάρχουν οδηγίες για τους μαθητές και συνεχής παρακολούθηση». Ωστόσο, σύμφωνα με τον κ. Ανδρεάδη, «αν κάποιο παιδί δεν έχει ζήλο, όρεξη, δεν παρακολουθεί, κάνει πολλές απουσίες -τηρούμε απουσιολόγιο κανονικά-, δεν ενδιαφέρεται, κάπου τα παρατήσει κ.λπ. χάνει τη θέση και την παίρνει άλλο παιδί. Δεν “παίζουμε” εδώ. Θέλουμε τα παιδιά να έρχονται συνειδητά, γιατί θέλουν να πετύχουν και, φεύγοντας από εδώ, να έχουν πάρει όσο το δυνατόν περισσότερα εφόδια».

Στο Κοινωνικό Φροντιστήριο μπορεί να εγγραφεί οποιοσδήποτε μαθητής ζει στην Αττική, οποιασδήποτε εθνικότητας και θρησκεύματος, αρκεί να το έχει ανάγκη. «Ξένα, αλλόθρησκα, έγχρωμα, παιδιά με μαντίλα, όλα όσα έχουν θέληση έχουν δικαίωμα στη γνώση κι εμείς κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας για να τα βοηθήσουμε. Ελέγχουμε τα κοινωνικο-οικονομικά κριτήρια και σίγουρα τόσο ο ίδιος ο μαθητής όσο και οι γονείς του πρέπει να αντιλαμβάνονται το βάρος και το μερίδιο ευθύνης που τους αναλογεί σε σχέση με την προσπάθεια. Ειδικότερα, ζητάμε εκκαθαριστικό από την Εφορία και πιστοποιητικό οικογενειακής καταστάσεως από τα ΚΕΠ».

Οι εθελοντές καθηγητές αποτελούν ένα μείγμα νέων και συνταξιούχων εκπαιδευτικών. «Οι νέοι θέλουν να αποκτήσουν διδακτική εμπειρία, έστω και χωρίς αμοιβή, ενώ στις μεγάλες τάξεις, που οι απαιτήσεις είναι αυξημένες, έχουμε συνταξιούχους δασκάλους, με τεράστια εμπειρία, 25-30 χρόνων, που ειλικρινά δίνουν μάχη για αυτά παιδιά και δεν θέλουν με τίποτα να αποτύχουν!», σημειώνει.

Κάθε μήνα προβλέπεται συνέλευση των καθηγητών στη Βιβλιοθήκη της Αρχιεπισκοπής, όπου οι δάσκαλοι συζητούν για την πρόοδο των παιδιών και εξετάζουν πώς μπορούν να τα ενισχύσουν.

«Μέσα στις καλοκαιρινές διακοπές, τα τμήματα του Φροντιστηρίου λειτουργούν κανονικά, διεξάγοντας διαγωνίσματα με το σύνολο των καθηγητών και των μαθητών».

Τα μαθήματα που προσφέρονται καλύπτουν το σύνολο των αναγκών των μαθητών, όχι μόνο για τα φιλολογικά, την Ιστορία και τα Μαθηματικά, αλλά και για τη Φυσική, τη Βιολογία και τα ειδικά μαθήματα.

Ωστόσο, όπως επισημαίνει ο κ. Ανδρεάδης, υπάρχουν ελλείψεις σε φυσικούς, χημικούς, βιολόγους και καθηγητές Πληροφορικής.

Παράλληλα, το Κοινωνικό Φροντιστήριο συνεργάζεται και με τις κοινωνικές υπηρεσίες της Αρχιεπισκοπής (Φιλόπτωχο, «Αποστολή»). «Με διακριτικό πάντα τρόπο στέλνουμε πακέτα με είδη πρώτης ανάγκης στις πιο αδύναμες από τις οικογένειες των μαθητών».

Όπως εξηγεί ο κ. Ανδρεάδης, δεν υπάρχει κανένας ανταγωνισμός με τα ιδιωτικά φροντιστήρια, καθώς «εδώ έρχονται μαθητές οι οποίοι λόγω οικονομικής αδυναμίας ούτως ή άλλως δεν θα πήγαιναν σε κάποιο ιδιωτικό φροντιστήριο».

Μια σημαντική διαφορά, όμως, του Κοινωνικού Φροντιστηρίου σε σχέση με τα ιδιωτικά είναι ότι πραγματοποιεί σεμινάρια επαγγελματικού προσανατολισμού από την Α’ Λυκείου. «Κάθε μήνα οι μαθητές έχουν την ευκαιρία να αποκτήσουν απαραίτητες πληροφορίες για τα πανεπιστημιακά και τεχνολογικά ιδρύματα που τους ενδιαφέρουν, ώστε να οδηγηθούν στην καλύτερη δυνατή επιλογή επαγγέλματος».

Το Φροντιστήριο μεριμνά, όμως, και για την ψυχαγωγία των μαθητών του έξω από αυτό, οργανώνοντας μεταξύ άλλων κατασκηνώσεις, αλλά και πηγαίνοντας τα αγόρια εκδρομή στο Άγιον Όρος.

Τέλος, ο διευθυντής του Κοινωνικού Φροντιστηρίου, κ. Σεβαστιανός Ανδρεάδης, δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος, κ. Ιερώνυμο. «Ευχαριστώ τον Αρχιεπίσκοπο που αγαπά την Παιδεία και βρίσκεται πάντα στο πλευρό μας και με τις επεμβάσεις και την αγάπη του έχει δείξει πολιτικός. Επίσης, ένα μεγάλο ευχαριστώ στον Πρωτοσύγκελο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών Αρχιμανδρίτη, π. Συμεών Βολιώτη, που τέλεσε τον αγιασμό για τη νέα χρονιά».

 

Εντυπωσιακά ποσοστά επιτυχίας σε ΑΕΙ - ΤΕΙ

Το Κοινωνικό Φροντιστήριο σημείωσε για άλλη μία χρονιά εντυπωσιακά ποσοστά επιτυχίας εισαγωγής μαθητών σε ΑΕΙ και ΤΕΙ. «Τα αποτελέσματα μιλούν από μόνα τους και είναι αληθινά εντυπωσιακά. Ένας μαθητής μας έπιασε 19.100 μόρια και πέρασε στην πρώτη πεντάδα στο Μαθηματικό, που ήταν και η πρώτη του επιλογή. Αρκετοί πέρασαν σε φιλοσοφικές σχολές, στο Πάντειο, στην ΑΣΟΕΕ κ.α.», λέει στην «ΚτΟ» φανερά ικανοποιημένος ο κ. Ανδρεάδης.