Tου Ιωσήφ Κόκκινου

 

Καλά είναι τα νέα για τα εφάπαξ των κληρικών. Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο του Ιερού Συνδέσμου Κληρικών Ελλάδος (ΙΣΚΕ) και μέλος του Δ.Σ. του Ταμείου Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων, π. Ευάγγελο Φεγγούλη, οι εξελίξεις σε ένα πολύ σοβαρό θέμα πολλών κληρικών είναι πολύ θετικές. Όπως είπε στην «Κιβωτό της Ορθοδοξίας» ο κ. Φεγγούλης «τον περασμένο Ιούλιο, και πιο συγκεκριμένα στην υπ’ αριθμ. 25/6-7-2016 καθιερωμένη εβδομαδιαία συνεδρίαση του Ταμείου Προνοίας Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΠΔΥ), στο οποίο ως γνωστό συμμετέχω ως τακτικό μέλος του Δ.Σ., εκπροσωπώντας τον εφημεριακό κλήρο, με αίτημά μου και κατόπιν εισηγήσεως της Γ’ Διεύθυνσης Εφάπαξ Παροχών, αποφασίστηκε ομόφωνα όπως κατατεθεί σχετικό ερώτημα στον αρμόδιο υφυπουργό για τα προβλεπόμενα του άρθρου 35 του Ν. 4387/2016 σχετικά με τις διατάξεις της παρ. 1 του άρθρου 22 του προηγούμενου Νόμου 3232/2004, που προέβλεπε την καταβολή εφάπαξ, με τη συμπλήρωση του 65ου έτους».

Η απάντηση (διευκρίνιση) του υφυπουργού, σύμφωνα με το επίσημο έγγραφο, αναφέρει ότι από την ψήφιση του νόμου, και μετά δηλαδή από τις 13/5/2016, για τη χορήγηση του εφάπαξ, απαιτούνται: 1) Λήψη κύριας σύνταξης και 2) Πλήρωση χρονικών προϋποθέσεων (70ό έτος).

Άρα, με τον νέο νόμο δεν είναι δυνατή η χορήγηση εφάπαξ, πριν από την οριστική συνταξιοδότηση από τον φορέα κύριας ασφάλισης.

Ωστόσο, στο ίδιο έγγραφο τονίζεται ότι οι 571 εκκρεμείς αιτήσεις εφάπαξ συνταξιούχων και εν ενεργεία κληρικών, που έχουν κατατεθεί από την 1η/9/2013 και μέχρι τις 12/5/2016, θα πληρωθούν με τον παλιό Νόμο 3232/2004 και ότι καταλαμβάνονται από τον νέο 4387 μόνο σε ό,τι αφορά στον τρόπο υπολογισμού της παροχής.

Όπως αναφέρεται, «επισήμως τα εκκρεμή εφάπαξ θα δοθούν όλα στους δικαιούχους, με καταβολές από τις επόμενες κιόλας μέρες. Οι υπόλοιποι κληρικοί για τη συνέχεια θα υποστούμε τις συνέπειες. Δυστυχώς, η συνάντησή μας ως ΙΣΚΕ με τον κ. υφυπουργό δεν ανταπέδωσε. Ωστόσο, ο αγώνας συνεχίζεται».

Ο κ. Φεγγούλης εκφράζει την ανησυχία του για το γεγονός ότι από τον νέο χρόνο οι κληρικοί της Ελλάδος δεν θα συμμετέχουν στο Δ.Σ. του νέου ασφαλιστικού φορέα, ενώ αντίθετα θα τοποθετηθούν εκπρόσωποι άλλων φορέων:

«Ένα τεράστιο ζήτημα με τα εκκρεμή εφάπαξ πολλών δικαιούχων αδελφών μας έχει αίσιο τέλος. Το ζήτημα αυτό μας απασχόλησε πολλές φορές στο ΤΠΔΥ, ως του σημείου το Διοικητικό Συμβούλιο του Ταμείου Προνοίας Δημοσίων Υπαλλήλων να αποφασίσει ΟΜΟΦΩΝΑ να ζητηθεί διά επιστολής από τον αρμόδιο υφυπουργό να δώσει διευκρινίσεις επί του νέου Νόμου 4387, που αφορούσε την καταβολή του εφάπαξ σε 571 αδελφούς κληρικούς. Ήδη έχουν δρομολογηθεί οι καταβολές των ποσών στους δικαιούχους και προσωπικά νιώθω ευτυχής για την εξέλιξη αυτή. Ο ΙΣΚΕ πάντα αγωνιζόταν και θα συνεχίσει να αγωνίζεται για τα δικαιώματα του εφημεριακού κλήρου. Ωστόσο, μέσα από την έγκριτη εφημερίδα μας καταθέτω την ανησυχία μου για τη συνέχεια, γιατί από την 1η/1/2017 στο Δ.Σ. του νέου ασφαλιστικού φορέα ο εφημεριακός κλήρος δυστυχώς δεν θα εκπροσωπείται, παρότι εκεί θα παρίστανται αρκετοί εκπρόσωποι άλλων φορέων κ.λπ. Είναι τραγικό να μην ακούγεται η φωνή του ορθοδόξου παπά εν έτει 2016, σε ένα όργανο μάλιστα που θα ακούονται σχεδόν όλοι».

 

ΤΑ ΕΠΙΣΗΜΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ ΤΠΟΕΚΕ

ΕΚΚΡΕΜΕΙΣ ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΠΑΡΟΧΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ 1η/9/2013 ΕΩΣ ΤΙΣ 12/5/2016

ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΜΕ ΠΡΑΞΗ = 142

ΕΦΑΠΑΞ Ν. 3232/2004 (ΕΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΛΗΡΙΚΩΝ) = 429

ΕΠΙΣΤΡΟΦΕΣ ΕΙΣΦΟΡΩΝ ΑΤΟΚΩΣ (Ν.3232/2004) = 307