Αρχική » Το Όχι τιμήθηκε στο Διδυμότειχο

Το Όχι τιμήθηκε στο Διδυμότειχο

από kivotos

Μήνυμα ομοψυχίας αλλά και αφοσίωσης στις διαχρονικές αξίες του Γένους έδωσαν οι ακρίτες του Βορείου Έβρου με αφορμή την διπλή, εθνική και θρησκευτική, εορτή της  28ης Οκτωβρίου. Επίκεντρο των εορταστικών εκδηλώσεων ήταν το Διδυμότειχο, όπου πανηγυρίζει ο Ναός της Παναγίας της Ελευθερώτριας, το κωδωνοστάσιο του οποίου στολίζει ελληνική σημαία, επιφάνειας 90 m². Ο Ναός αυτός αποτελεί σύμβολο με μήνυμα προς όλους τους εντεύθεν και εκείθεν· ότι στον τόπο αυτό υπάρχει Χριστός και Ελλάδα, που συμπορεύονται αιώνες.

Προσκεκλημένοι του επιχώριου Αρχιερέως Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ. Δαμασκηνού, προσήλθαν και μετείχαν στις λατρευτικές εκδηλώσεις ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αδριανουπόλεως κ. Αμφιλόχιος και ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Σαλώνων κ. Αντώνιος. Ο πρώτος προέστη της τρισαρχιερατικής Θείας Λειτουργίας το πρωί της 28ης Οκτωβρίου και ο δεύτερος χοροστάτησε στον Πανηγυρικό Εσπερινό, ευλόγησε τους άρτους και μίλησε κατάλληλα το εσπέρας της παραμονής. Ο οικείος Μητροπολίτης καλωσορίζοντας τους προσκεκλημένους Αρχιερείς εξέφρασε τις θερμές ευχαριστίες της τοπικής Εκκλησίας που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση αλλά και την δική του ικανοποίηση που με αυτό τον τρόπο ανανέωσαν την παλιά και από πολλών δεκαετιών αδερφική φιλία τους.

Μετά την Θεία Λειτουργία εψάλη η καθιερωμένη Δοξολογία, προεξάρχοντος του οικείου Μητροπολίτου και στο Ηρώο της πόλης επιμνημόσυνη δέηση. Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων και η μαθητική και στρατιωτική παρέλαση, με τη συμμετοχή πλήθους κόσμου, ο οποίος παρά το ξαφνικό κρύο, έσπευσε να καμαρώσει την μαθητιώσα νεολαία του τόπου και το στρατευμένα νιάτα της Πατρίδας μας.

Στις εκδηλώσεις την Ελληνική Κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εσωτερικών κ. Ευάγγελος Καπετάνιος. Παρέστησαν· οι Βουλευτές Έβρου Γεώργιος Καΐσας και Αναστάσιος Δημοσχάκης, ο Δήμαρχος Διδυμοτείχου Παρασκευάς Πατσουρίδης, ο Διοικητής της XVI Μεραρχίας Στρατηγός Χαράλαμπος Λαλούσης, ο Σοφολογιώτατος Μουφτής Διδυμοτείχου και άλλοι επίσημοι.

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ