Αρχική » Εορτασμοί για τα 150 χρόνια από το ολοκαύτωμα της Μονής Αρκαδίου

Εορτασμοί για τα 150 χρόνια από το ολοκαύτωμα της Μονής Αρκαδίου

από kivotos

Στον ευρισκόμενο στο Ρέθυμνο Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Κορωνείας κ. Παντελεήμονα, έπειτα από πρόσκληση του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Ρεθύμνης κ. Ευγενίου, δόθηκε η ευκαιρία, την Κυριακή 30 Οκτωβρίου να συλλειτουργήσει με τον οικείο Ποιμενάρχη και τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Λάμπης και Σφακίων κ. Ειρηναίο στην Ι. Μονή Αρκαδίου. Με την Θ. Λειτουργία αυτήν άρχισαν και οι εορτασμοί για τα 150 χρόνια από το ολοκαύτωμα του Αρκαδίου.

Ο Μητροπολίτης Κορωνείας χοροστάτησε στον Ορθρο, προεξήρχε στο Ι. Συλλείτουργο και κήρυξε τον Θ. Λογον. Το ευαγγέλιο της Κυριακής κατά Λουκά, του πλουσίου και του Λαζάρου, του έδωσε το θέμα της ομιλίας του. Ο πλούτος ή η φτώχεια, είπε, δεν αποτελούν προνόμιο μπροστά στο Θεό. Και όπως υπάρχουν κακοί πλούσιοι και καλοί φτωχοί, υπάρχουν και κακοί φτωχοί και καλοί πλούσιοι. Στην συνέχεια ανέφερε τέσσερις λέξεις – κλειδιά,όπως είπε, ώστε ο πλούτος να μη απομακρύνει τον άνθρωπο από τον Θεό.

1. Ευθύνη. Συναίσθηση ευθύνης για ό,τι έχουμε. Να σκεπτόμαστε ότι είμαστε οικονόμοι των αγαθών, που έχουμε. Να μη τα κρατάμε μόνο για τον εαυτό μας,αλλά να γινόμαστε και για τους άλλους » οικονόμοι καλοί » ( Ι. Χρυσόστομος ).

2. Ελευθερία. Να μη υποδουλωνόμαστε σε ό,τι έχουμε. Να τα κατέχουμε και όχι να μας κατέχουν.

3. Δικαιοσύνη. Στην απόκτηση και στην κατανομή των αγαθών. Σημειωτέον ότι ο εύκολος πλούτος σπάνια αποκτάται με δίκαια μέσα, και η δίκαιη κατανομή εξαρτάται από τον δίκαιο άνθρωπο κυρίως και όχι από το σύστημα.

4. Αγάπη. Αυτή, όταν υπάρχει, κάνει τον πλούτο πηγή ευεργεσιών για πιεσμένους από την οικονομική ανάγκη συνανθρώπους και καταργείται ο αγώνας των τάξεων.

 Όμως εκτός από αυτά, συνέχισε ο Μητροπολίτης Κορωνείας,υπάρχουν και τα πνευματικά αγαθά. “Και ένα από τα κυριότερα, που κάνει τον άνθρωπο άνθρωπο ειναι το δώρο του Θεού, η ελευθερία. Μια από τις βασικές εκφάνσεις της ελευθερίας είναι η εθνική ελευθερία. Διαχρονικό σύμβολο των αγώνων γι’ αυτήν είναι αυτό το Μοναστήρι του Αρκαδίου, που μας δίνει την ευκαιρία με τους εορτασμούς των 150 χρόνων από το ολοκαύτωμα, που με τόση φροντίδα και κόπους οργανώνει ο Μητροπολίτης Ρεθύμνης,να αναβαπτισθούμε στα νάματα των θυσιών και των αγώνων για την Ελευθερία. Βέβαια η μορφή των αγώνων αλλάζει, ο σκοπός παραμένει ο ίδιος: Να παραμείνουμε άνθρωποι ελεύθεροι και υψηλόφρονες.”

Στη συνέχεια τελέσθηκε Τρισάγιο για τους πεσόντες στο Ολοκαύτωμα και ο Σεβασμιώτατος Ρεθύμνης αναφέρθηκε στην οργάνωση και παρουσίαση της νέας πινακοθήκης της Μονής, την οποία επισκέφθηκαν οι παρευρισκόμενοι.

Ακολούθησε η αδελφοποίηση των χωριών, του πυρπολητή Κωνσταντή, που ήταν το Αδελε και της μητέρας του, που καταγόταν απο τον Μάρωνα.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ