Μεγάλη έκταση στην ομιλία του κατά την τελετή παράδοσης του υπουργείου Παιδείας, έκανε ο τέως υπουργός κ. Νίκος Φίλης για την κόντρα του με την Εκκλησία. Ξεκινώντας, κατηγόρησε την ηγεσία της Εκκλησίας ότι με αρχή τα θρησκευτικά έχει μια ατζέντα επιστροφής στο παρελθόν και "αναζήτησης κεντρικού πολιτικού ρόλου εκ μέρους της Ιεραρχίας".

«Την περασμένη εβδομάδα παρά την "άρση παρεξηγήσεων" δια στόματος Αρχιεπισκόπου μετά τη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, εκτελέστηκε ένα συμβόλαιο πολιτικού θανάτου εις βάρος μου, στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ με τη συνέντευξη του Αρχιεπισκόπου στον Αλέξη Παπαχελά. Εκεί ζητήθηκε από τον πρωθυπουργό της χώρας, ενόψει του ανασχηματισμού, η καθαίρεση του προβληματικού υπουργού Παιδείας". "Στη συνέχεια της εκπομπής μάλιστα...εκτοξεύθηκε η από κάθε άποψη προβληματική απειλή περί προθύμων πολιτικών παραγόντων να ρίξουν την εκλεγμένη κυβέρνηση, αρκεί να το ζητήσει η Εκκλησία".

Συνεχίζοντας την ευθεία επίθεση με βαρείς χαρακτηρισμούς κατά του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου, τον κατηγόρησε για "όψιμη αντίδραση στη δημιουργία τεμένους παρά την υιοθέτηση από τον προκάτοχό του, Μακαριστό Χριστόδουλο", για "διαστροφή της χριστιανικής φιλανθρωπίας με την προσχώρηση στο αντιχριστιανικό δόγμα ότι η Εκκλησία μοιράζει ψωμί μόνο στους Έλληνες και την πλήρη κάλυψη των ακροδεξιών ρασοφόρων».

«Όλα αυτά και άλλα πολλά, ακόμα και αν αποτελούν πολιτικούς ελιγμούς...συνιστούν ευθεία πρόκληση προς το πολιτικό σύστημα, αμφισβήτηση των δημοκρατικών αξιών που αν επικρατήσουν θα οδηγήσει στο διχασμό της κοινωνίας και στην περιθωριοποίηση της χώρας. Θα βυθίσει την πατρίδα μας πιο βαθιά στην κρίση» συνέχισε σε υψηλούς τόνους ο κ. Φίλης υποστηρίζοντας ότι «το θέμα αυτό υπερβαίνει εμένα, τον πρωθυπουργό και την Αριστερά  ως παράταξη. Αφορά στο σύνολο τον πολιτικό κόσμο, που οφείλει να υψώσει ασπίδα προστασίας απέναντι στην ιταμή αξίωση, να διανοείται, να απαιτεί, και τελικά να επιτυγχάνει η ηγεσία της Εκκλησίας, με την ανοιχτή στήριξη του χρεοκοπημένου μιντιακού κατεστημένου, την απομάκρυνση υπουργών της εκλεγμένης κυβέρνησης αυτού του τόπου».

«Πρόκειται για τον ορισμό της παραθεσμικής συμπεριφοράς απέναντι στην οποία όλοι οι δημοκρατικοί πολίτες θα αντιταχθούμε παρά το όποιο πρόσκαιρο κόστος» κατέληξε για το θέμα ο πρώην υπουργός Παιδείας.

Γενικότερα, μύδρους εξαπέλυσε ο κ. Φίλης και κατά της απόφασης του Αλέξη Τσίπρα να τον απομακρύνει από τη θέση του υπουργού Παιδείας  τονίζοντας ότι ποτέ δεν του επισημάνθηκε ανεπάρκειες στο έργο του. «Το αντίθετο αν κρίνω από τις θετικές αναφορές στο έργο της παιδείας που έγιναν χθες (σ.σ. στη συνέδρίαση του υπουργικού συμβουλίου)» είπε ο ίδιος. Παρόλα αυτά «αιφνιδίως το άριστα 20 έγινε σε 1,5 μήνας μη προβιβάσιμος βαθμός».

«Σε τέτοιες πολύ σπάνιες περιπτώσεις συνηθίζεται να εξετάζουμε ποιος κάνει λάθος ο γαλαντόμος καθηγητής ή ο μέχρι χθες άριστος μαθητής. Όσο αυτά δεν εξηγούνται η πρόταση για αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή ακόμα και αν αυτό είναι κοτζάμ υπουργείο» συνέχισε.

«Βλέπετε κάποιοι απο εμάς σφυρηλατήσαμε τη στάση μας στην αριστερά όταν ανοίγαμε τη δική μας περπατησιά όταν καταπατούσαμε τα δήθεν χρηστά ήθη. Αυτά είναι τα νήματα που συνδέουν τη δική μας γενιά με αυτή την κρίσης. Αυτό θελήσαμε να εμφυσήσουμε στο υπ. Παιδείας. Όλα αυτά με τους αγώνες μας στο Ρήγα Φεραίο για τα δικαιώματα είναι το μέταλλο που ακολούθησε τη γενιά της διδακτορικής πάλης» πρόσθεσε ο κ. Φίλης.

Χαρακτήρισε όλα αυτά ως «τα πιο ακριβά πτυχία μας». «Αυτά είναι όσοι δεν θα αποκτήσουν οι δοτοί, οι κυνικοί, οι άδειοι από τη ζωή με όσους τίτλους απόκτησαν με τα χρήματα του μπαμπά τους. Αυτό το μέταλλο δεν ανταλλάσσεται ακόμα και με την υπουργική θέση».

«Αυτή είναι η απάντησή μου στο ερώτημα γιατί ο Φίλης δεν δέχθηκε υπουργεία. Δεν υποψιάζονται τι μπορεί να παραχθεί όταν η ατομική αξιοπρέπεια συναντά τη συλλογική» ειπε για το θέμα ο κ. Φίλης.