Με τιμές αρχηγού κράτους και κάτω από τον υπέλαμπρο ήλιο, που τελικά έκανε το χατίρι στους Χιώτες, υποδέχθηκε η Χίος την θαυματουργή εικόνα της Παναγίας Σουμελά.

Από νωρίς οι αρχές του τόπου Πολιτικές, Δικαστικές, Στρατιωτικές, δεκάδες μέλη μικρασιατικών σωματείων αλλά και ο Σύλλογος Ποντίων Χίου που πρωτοστάτησε για τον ερχομό της εικόνας, βρέθηκαν στο αεροδρόμιο «Όμηρος».

Το αεροσκάφος C-130 που μετέφερε την εικόνα και ποντιακά σωματεία αλλά και το προεδρείο του Ιδρύματος «Παναγία Σουμελά» προσγειώθηκε στη Χίο στις 10:40.

Την εικόνα μετέφεραν δύο αρχιμανδρίτες με τον έναν από αυτούς να δίνει τη θέση του στον Μητροπολίτη Χίου κ. Μάρκο ο οποίος μετέφερε την εικόνα που διήλθε ανάμεσα στις αρχές υπό τους ήχους των εμβατηρίων της στρατιωτικής μουσικής της 96 ΑΔΤΕ.

Η εικόνα με αυτοκινητοπομπή μεταφέρθηκε στον πανηγυρίζοντα Μητροπολιτικό ναό των Αγίων Βικτώρων όπου την υποδέχθηκαν ο Μητροπολίτης Χίου Μάρκος, ο Μητροπολίτης Καρπενησίου Γεώργιος και ο Μητροπολίτης Άρτης κ. Καλλίνικος.

Στην προσφώνησή του ο Μητροπολίτης Μάρκος αναφέρθηκε στην ιστορία της Παναγίας και του Πόντου, ευχόμενος «καλή λευτεριά» στους Ποντίους και επιστροφή στις πατρίδες τους, ενώ λίγο αργότερο επέδωσε στο ίδρυμα «Παναγία Σουμελά» την ανώτατη διάκριση της Χιακής Εκκλησίας τον χρυσό σταυρό του Αγίου Ισιδώρου του Χίου.

Οι θρησκευτικές εορτές για τα 104α ελευθέρια της Χίου από τον Οθωμανικό ζυγό θα συνεχιστούν το απόγευμα με πάνδημη λιτανεία στην πόλη των εικόνων της Παναγίας Σουμελά και των Αγίων Βικτώρων Μηνά, Βίκτωρος και Βικεντίου που εορτάζουν την 11η Νοεμβρίου, ημέρα της απελευθέρωσης του νησιού.