Στο Ιερό Πατριαρχικό Κέντρο της πάλαι Θεολογούσης Αλεξανδρείας συνέρχεται αυτές τις μέρες η Ιερά Σύνοδος του Αλεξανδρινού Θρόνου. Η σύγκληση της Ιεραρχίας θα διαρκέσει έως και τις 17 Νοεμβρίου. Το πρωί της 15ης τελέσθηκε Θεία Λειτουργία στο Συνοδικό Παρεκκλήσιο των Αγίων Θεοδώρων. Αμέσως μετά έλαβε χώρα η πρώτη συνεδρίαση υπό την καθοδηγητική Προεδρία  του Πάπα και Πατριάρχου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής Κυρίου Κυρίου Θεοδώρου Β΄.

Ο Προκαθήμενος της Αλεξανδρινής Εκκλησίας καλοσώρισε τα μέλη των Ιεροσυνοδικών Αρχιερέων και ιδιαίτερα αυτούς που για πρώτη φορά λαμβάνουν μέρος στο Ιερό Σώμα.

Ευθύς αμέσως ο Πατριάρχης με εμπνευσμένο λόγο παρουσίασε στο Ιερό Σώμα τα πεπεραγμένα της χρονικής περιόδου 2015-2016 έως σήμερα. Αναφέρθηκε στις Πατριαρχικὲς του πορείες αγάπης στο Αφρικανικό ποίμνιο και κατέθεσε την ιερή αυτού αγωνία για το παρόν και το μέλλον του μεγάλου Ιεραποστολικού έργου σε όλη την αχανή Αφρικανική ήπειρο. Συνέστησε δε προς όλους «ίνα εκτενέστερον καταθέτουν ο καθείς την μαρτυρία του εν προσευχή, εν αγρυπνία, εν εγρηγόρσει», σ’ αυτούς τους δίσεκτους χρόνους προκειμένου ο λόγος του Θεού να «τρέχει» «εις παροξυσμόν αγάπης» και το όνομά Του να δοξάζεται «εν ταις καρδίαις» των Αφρικανών αδελφών του Χριστού.

Το απόγευμα της ιδίας ημέρας η Ιερά Σύνοδος συνέχισε τις εργασίες της. Κατά την απογευματινή συνεδρία έγινε αναφορά υπό του Μακαριωτάτου και των Αγίων Αρχιερέων στις σχέσεις της Αλεξανδρινής Εκκλησίας με τις ανά την Αφρική ετερόδοξες ομολογίες και τις διάφορες αναφυόμενες Προτεσταντικές ομάδες. Εγένετο δε και μία πρώτη συζήτηση αποτίμησης των πεπραγμένων της Αγίας και Μεγάλης εν Κρήτη Συνόδου. Σχετικά με το θέμα αυτό η Αγία και Ιερά Σύνοδος θα επεκτείνει την αναφορά της και θα εκδόσει ανάλογο ανακοινωθέν κατά την επόμενη συνεδρίαση.