Αρχική » Η προσφώνηση του Πατριάρχη Αλεξανδρείας στα γενέθλια του Μόσχας Κυρίλλου

Η προσφώνηση του Πατριάρχη Αλεξανδρείας στα γενέθλια του Μόσχας Κυρίλλου

από kivotos

Στη Μόσχα βρίσκεται ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας κ. Θεόδωρος για να συμμετέχει στους εορτασμούς για τα 70α γενέθλια του Πατριάρχη Μόσχας κ. Κυρίλλου. Μάλιστα στην εκδήλωση που έγινε στο μεγάλο αμφιθέατρο του Καθεδρικού Ναού του Σωτήρος Χριστού στη Μόσχα τον προσφώνησε ως εξής:

 

“ὁ γὰρ καρπὸς τοῦ Πνεύματος ἐν πάσῃ ἀγαθωσύνῃ καὶ δικαιοσύνῃ καὶ ἀληθείᾳ·” (Εφεσ. 5,9)

Αγαπητέ και Περιπόθητε Αδελφέ και Συλλειτουργέ,

Η ευθύνη κάθε ποιμένος έναντι τόσο του Θεού, που του εμπιστεύθηκε τα πρόβατά του τα λογικά, όσο και της ποίμνης του, που αποζητά δείκτες πορείας προς την σωτηρία, δεν περιορίζεται στα λόγια. Άλλωστε τα λόγια είναι κενά περιεχομένου, αν δεν συνοδεύονται από έργα. Τα έργα αντανακλούν τη φλόγα που πυρώνει την καρδιά. Τα έργα δίνουν μορφή στην πίστη που εγκέντρισε διά του Μονογενούς Του Υιού στην ύπαρξή μας ο Πλάστης μας με μόνο κίνητρο την αγάπη Του προς εμάς.

Τα έργα της δικής σας ζωής, ως μαρτυρίας Χριστού, εξακτινώνουν αυτή την αγάπη του Θεού και θερμαίνουν τις καρδιές του ποιμνίου σας, διότι κάνουν πράξη την επιταγή του Αποστόλου των Εθνών. Διότι αποδεικνύονται φορείς των καρπών του Πνεύματος: της καλοσύνης, της δικαιοσύνης, της φιλαληθείας. Αυτές είναι οι αρετές που στόλισαν την πορεία σας στα πέτρινα χρόνια της πολιτικής καταπιέσεως και της πνευματικής καταστολής του ρωσικού λαού.

Αυτές είναι οι αρετές που στόλισαν την πορεία σας στα δύσκολα χρόνια της εκκλησιαστικής ανασυντάξεως και πνευματικής ορθοποδήσεως του ρωσικού λαού. Αυτές είναι οι αρετές που στολίζουν την πορεία σας τώρα που πηδαλιουχείτε με ασφάλεια το σκάφος της Εκκλησίας της Ρωσίας μακριά από τους Λαιστρυγόνες και τους Κύκλωπες των καιρών. Αυτές είναι οι αρετές που στολίζουν την ποιμαντορία σας τώρα που πληθαίνουν οι συμπληγάδες και οι σκόπελοι στην αλμυρά θάλασσα της ιστορίας και στενεύει ο πορθμός που οδηγεί στην Βασιλεία των Ουρανών.

Αυτές είναι οι αρετές που δεν σας επιτρέπουν να λησμονείτε τα δύσκολα χρόνια και να στέργετε αρωγός προς τις Πρεσβυγενείς Εκκλησίες της κοιτίδας του Χριστιανισμού, τώρα που η πίστη διώκεται, το φρόνημα δοκιμάζεται, η ελπίδα βάλλεται. Αυτές είναι οι αρετές που σας χαριτώνουν να διακρίνετε το σημαίνον από το σημαινόμενο στις επιλογές που κρίνουν τις ζωές των ανθρώπων στη Μέση Ανατολή. Αυτές είναι οι αρετές που σας φωτίζουν να μην περιορίζετε την αγάπη σας, αλλά να την διοχετεύετε με πνεύμα συναντιλήψεως και συμπαθείας σε όποιον πορεύεται σταυρικώς, χωρίς όμως να χάνει την αναστάσιμη ελπίδα.

Τιμώντες διά της παρουσίας μας την ενάρετο βιωματική σας επιμαρτυρία με την ευκαιρία των εβδομηκοστών γενεθλίων Σας, με χαρά ατενίζουμε την Αγιότητά σας. Η ευχαριστία μας εκφράζεται εσωψύχως διά της πνευματικής αγαλλιάσεως, εξωτερικεύεται δε και γίνεται προσευχητική διάθεση και ευχή διάπυρος, όπως ο Κύριος σας χαρίζει υγεία ακατάβλητη και δύναμη αστείρευτη επ΄ ωφελεία της ποίμνης σας. Αμήν!

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ