Σύμφωνα με πολύ παλαιά παράδοση κατά την εορτή των Εισοδίων της Θεοτόκου πανηγυρίζει η Παναγία η Χρυσοπολίτισσα που αποτελεί και την επίσημο πολιούχο της πρωτευούσης της  Νάξου.

Στα πλαίσια αυτά το απόγευμα της Κυριακής 20 Νοεμβρίου 2016 μεταφέρθηκε λιτανευτικά η Ιερά Εικόνα της Παναγίας Χρυσοπολιτίσσης από τον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ζοωδόχου Πηγής Νάξου (όπου φιλοξενείται καθ΄ όλη τη διάρκεια του έτους) στο παρακείμενο Παρεκκλήσιο της Παναγίας και εκεί τελέσθηκε κατά το έθος ο Πανηγυρικός Εσπερινός χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Καρπενησίου κ. Γεωργίου, συμπροσευχομένων των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Βελεστίνου κ. Δαμασκηνού και Παροναξίας κ. Καλλινίκου.

Πρό του "Νυν απολύεις…." ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης προσφώνησε τους προσκεκλημένους για την πανήγυρη Ιεράρχες, και εν συνεχεία έδωσε τον λόγο στον χοροστατούντα Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Καρπενησίου κ. Γεώργιο ο οποίος και ομίλησε καταλλήλως με αφορμή την μεγάλη Θεομητορική Εορτή. Ακολούθησε η Μικρά Παράκληση προς την Υπεραγία Θεοτόκο και μετά το πέρας της Παρακλήσεως Ιερά Αγρυπνία μέχρι της πρώτες μεταμεσονύκτιες ώρες της Δευτέρας.

Την Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2016 ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης  συνιερούργησε στο αρχιερατικό συλλείτουργο προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Βελεστίνου κ. Δαμασκηνού και συλλειτουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Καρπενησίου κ. Γεωργίου. Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο Σεβασμιώτατος κ. Δαμασκηνός.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας ακολούθησε η επίσημη Δοξολογία για την εορτή των Ενόπλων Δυνάμεων παρουσία των Στρατιωτικών Αρχών του νησιού. Παρέστησαν επίσης ο Δήμαρχος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων κ. Εμμανουήλ Μαργαρίτης, ο Έπαρχος και Αντιπεριφερειάρχης κ. Ιωάννης Μαργαρίτης, οι τοπικές αρχές (Δήμου και Περιφέρειας) εκπρόσωποι των πολιτικών, δικαστικών, στρατιωτικών, λιμενικών, πυροσβεστικών και λοιπών Αρχών του νησιού, καθώς και μεγάλη αντιπροσωπεία καθηγητών, δασκάλων και μαθητών – μαθητριών της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης οι οποίοι με τις γαλανόλευκες σημαίες κόσμησαν τη μεγάλη Θεομητορική εορτή.

Στη συνεχεία πραγματοποιήθηκε η Λιτανεία της Ιεράς Εικόνος, μετά το πέρας της οποίας ο Μητροπολίτης ευχαρίστησε τους προσκεκλημένους Αρχιερείς και συνεχάρη όλους όσοι συνετέλεσαν στην άρτια οργάνωση και τέλεση της Πανηγύρεως, τα σχολεία και τον ευσεβή λαό για τη συμμετοχή τους.