Του Πάνου Ευαγγέλου

 

Την ώρα που η Ελλάδα ζει με την αγωνία τού αύριο, ο Αρχιεπίσκοπος, με αφορμή και την εθνική εορτή της 28ης Οκτωβρίου, για μία ακόμη φορά επανέλαβε τις θέσεις της Εκκλησίας για κοινή πορεία κλήρου και λαού. Σε μια προσπάθεια να πέσουν οι τόνοι της αντιπαράθεσης μεταξύ Συνόδου και κυβέρνησης, τόνισε: «Εμείς που είμαστε πιο ψηλά πρέπει να δώσουμε το παράδειγμα ώστε οι μικρότητες να πάνε στην άκρη».

 Ωστόσο στη Σύνοδο εκτιμούν ότι όσο τα αδιέξοδα θα μεγαλώνουν για την κυβέρνηση, τόσο οι επιθέσεις κατά της Εκκλησίας θα αυξάνουν. Το θέμα του χωρισμού κράτους - Εκκλησίας και η αποδοχή που είχαν οι θέσεις του υπουργού Παιδείας Νίκου Φίλη στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ προκαλούν ανησυχία για το μέλλον.

 

«Σε εγρήγορση η Εκκλησία»

Όπως έλεγε στην «Κιβωτό της Ορθοδοξίας» ιεράρχης της Κεντρικής Ελλάδας, «η Εκκλησία δεν έχει τίποτε να φοβηθεί. Ούτε βεβαίως η κυβέρνηση, η οποία στα δύσκολα χρόνια που διανύουμε έχει βρει έναν πολύ καλό σύμμαχο για την αντιμετώπιση της κοινωνικής κρίσης. Ωστόσο όλοι μας βλέπουμε μια τάση στον ΣΥΡΙΖΑ να επιμένει στο όνομα των δήθεν ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του ευρωπαϊκού κεκτημένου να περιορίσει τον ρόλο της Εκκλησίας. Αυτό είναι και ανιστόρητο, αλλά και επικίνδυνο».

Στην επίκληση του «ευρωπαϊκού κεκτημένου» από διάφορους εντός και εκτός της κυβέρνησης αναφέρθηκε και ο ίδιος ο Αρχιεπίσκοπος, ο οποίος κατά την επίσκεψή του στο στρατιωτικό φυλάκιο στον Άγιο Ευστράτιο επιτέθηκε στις Βρυξέλλες, στις οποίες, όπως είπε, «εξελίσσεται ένα σχέδιο αποχριστιανοποίησης της Ευρώπης και πρέπει να βρισκόμαστε σε εγρήγορση».

Ο κ. Ιερώνυμος μάλιστα, προκειμένου να αναδείξει τον ρόλο της Εκκλησίας στην κοινωνία, στάθηκε στο έργο της Αρχιεπισκοπής και στην προσπάθεια που βρίσκεται σε εξέλιξη προκειμένου η Εκκλησία να βρίσκεται παντού και κυρίως στις μικρές και απομακρυσμένες περιοχές: «Το έργο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής και ιδιαίτερα το έργο της “Αποστολής” έχει μεταξύ των άλλων και έναν σκοπό, να επικοινωνούμε με ακριτικές περιοχές και ιδιαίτερα με τους νέους αυτών των περιοχών. Θα ήθελα αυτή την εμπειρία τη σημερινή να της δώσουμε μια ιδιαίτερη βαρύτητα γι' αυτό που γίνεται εδώ, σε αυτή τη μικρή γωνιά της Ελλάδος, και αν μπορούσαμε να το πολλαπλασιάσουμε και να το προεκτείνουμε σε όλη την Ελλάδα, από τη μία άκρη ως την άλλη. Αυτό δηλαδή που έχουμε ανάγκη, να συνεργαστούμε όλοι μας. Ο τόπος μας το έχει ανάγκη, ο καθένας να βάλει αυτό που μπορεί και όλοι μαζί να εφαρμόσουμε αυτό που μας λέγει το Ευαγγέλιο, δηλαδή ο καθένας από εμάς έχει τάλαντα, έχει χαρίσματα και υποχρέωσή μας είναι να αυξήσουμε αυτά τα τάλαντα, αλλά θέτει μία προϋπόθεση, όχι για τον εαυτό μας», τόνισε.

Ο Αρχιεπίσκοπος αναφέρθηκε επίσης και στο ταλέντο του Έλληνα, χάρη στο οποίο μπορούμε να πάμε μπροστά.

«Τα τάλαντα τα αυξάνουμε, αλλά να διαχέονται προς όλες τις κατευθύνσεις. Αυτοί που τα κρατάνε για τον εαυτό τους αυτοκτονούν οι ίδιοι και βοηθούν και τον τόπο να πάει προς τα πίσω. Αυτό το έχουμε ανάγκη σήμερα ιδιαίτερα στην πατρίδα μας».

 

«Όλοι να βάλουμε πλάτη»

Ο κ. Ιερώνυμος με την ευκαιρία της παρουσίας εκεί του πρωθυπουργού ζήτησε τη συνεργασία όλων ώστε να επέλθει ηρεμία: «Κύριε πρωθυπουργέ, θα ήθελα να σας πω από αυτόν τον μαρτυρικό χώρο ότι υπάρχει ένας αναβρασμός και πρέπει να προλάβουμε, πρέπει να δουλέψουμε, όλοι να βάλουμε την πλάτη μας. Δεν είναι καιρός ο ένας να υπονομεύει τον άλλον, αντίθετα πρέπει να πρωτοστατούμε, αυτός που έχει τις πρώτες ευθύνες να σταθούμε πλάι του. Είναι αυτή η εποχή που πρέπει να μην αφήσουμε πείσματα, να μην αφήσουμε πράγματα που μας έχουν πληγώσει και μας πληγώνουν και τα οποία είναι πολλές φορές, όταν τα σκεφτεί κανείς, χωρίς σοβαρότητα. Να κάνουμε σύμβουλό μας, να κάνουμε δάσκαλό μας, αδελφό και φίλο μας την Ιστορία, χωρίς προκαταλήψεις, χωρίς ιδεοληψίες, χωρίς ιδιαιτερότητες που έχουν πονηρία μέσα. Να αφήσουμε την Ιστορία, να μη φοβηθούμε, έστω κι αν έρχεται κόντρα πολλές φορές στις πεποιθήσεις μας, να εμβαθύνουμε, να προβληματιστούμε, και εκεί θα δούμε και καλά πράγματα που αξίζει να τα επαναλάβουμε και θα δούμε και άσχημα που θα πρέπει να τα αποφύγουμε. Πρέπει να κάνουμε θυσίες, ιδιαίτερα απευθύνομαι από αυτό το βήμα στον κ. πρωθυπουργό, που παρακολουθώ με αγωνία τον αγώνα του και την πορεία του, εμείς που είμαστε πιο ψηλά πρέπει να δώσουμε το παράδειγμα ώστε οι μικρότητες να πάνε στην άκρη».

Ο Αρχιεπίσκοπος απέρριψε -από τη Θεσσαλονίκη αυτή τη φορά- κάθε σκέψη για χωρισμό: «Για την πολιτεία ο λαός είναι πολίτες και για την Εκκλησία είναι οι πιστοί, τα παιδιά της, πώς θα χωριστούμε και τι θα είμαστε; Θα λέμε “πέρνα εσύ, είσαι χριστιανός” και “μην περνάς εσύ, γιατί είσαι πολίτης”; Η σχέση της Εκκλησίας με τον λαό δεν είναι όπως με την πολιτεία, διότι τους πολίτες τούς γεννάει η Εκκλησία».