Αρχική » Νέες εντάσεις στη Χιμάρα

Νέες εντάσεις στη Χιμάρα

από kivotos

Του Ιωσήφ Κόκκινου

 

Σε νέες περιπέτειες μπαίνουν για μία ακόμη φορά οι σχέσεις Αλβανίας-Ελλάδας, με αφορμή τα όσα γίνονται τον τελευταίο καιρό στη Χιμάρα. Οι Αλβανοί με διάφορα προσχήματα έχουν αποφασίσει την κατεδάφιση σπιτιών των κατοίκων ελληνικής καταγωγής, γεγονός που  προκάλεσε την έντονη αντίδραση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών.

Συγκεκριμένα, την αντίδραση προκάλεσε η απόφαση της αλβανικής κυβέρνησης για κατεδάφιση σπιτιών, η οποία κοινοποιήθηκε στους ενδιαφερόμενους την ημέρα της εθνικής επετείου του «Όχι». Ήδη ο δήμαρχος της πόλης έχει επιδώσει τα σχετικά ειδοποιητήρια, με τα οποία καλεί τους ενοίκους των σπιτιών προς κατεδάφιση να τα εκκενώσουν άμεσα.

Μόλις έγινε γνωστή η απόφαση, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών αντέδρασε καλώντας τις αλβανικές Αρχές να προβούν άμεσα αφενός στην ακύρωση της κατεδάφισης και αφετέρου σε ουσιαστικές διαβουλεύσεις με τους ιδιοκτήτες για τα σχέδια ανάπλασης της Χιμάρας.

«Η προστασία των περιουσιακών δικαιωμάτων και δη των μειονοτικών δικαιωμάτων αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα των πέντε προϋποθέσεων που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Αλβανίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ως εκ τούτου, εφόσον η Αλβανία ειλικρινά επιθυμεί να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση, θα πρέπει να αποδείξει στην πράξη ότι λειτουργεί ως κράτος Δικαίου, προστατεύοντας από αυθαιρεσίες και παρανομίες τα δικαιώματα όλων των κατοίκων της, ανεξαρτήτως εθνικής καταγωγής και προελεύσεως», αναφέρει το ελληνικό ΥΠ.ΕΞ.

Όπως ανακοινώθηκε, η πρεσβεία της Ελλάδας στην Αλβανία παρακολουθεί συνεχώς την κατάσταση, παραμένει πάντοτε στο πλευρό των ομογενών μας και έχει ενημερώσει για το θέμα στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο τις αρμόδιες αλβανικές Αρχές, τους αρμόδιους διεθνείς οργανισμούς και τους εκπροσώπους της διεθνούς κοινότητας.

Όπως αναφέρεται στο ximara.gr, την 28η Οκτωβρίου 19 οικογένειες της συνοικίας Σπηλαίων της Χιμάρας παρέλαβαν ειδοποιητήριο υπογεγραμμένο από τον δήμαρχο της πόλης, Γιώργο Γκόρο, με το οποίο τους έδινε προθεσμία πέντε ημερών για την εκκένωση των σπιτιών τους. Όπως αναφέρει το έγγραφο, τα σπίτια τους θα κατεδαφιστούν για την υλοποίηση του σχεδίου ανάπτυξης του κέντρου της Χιμάρας.

Πρόκειται για κατοικίες οικογενειών που τις κληρονόμησαν από τους προγόνους τους ή για νέες κατοικίες, που χτίστηκαν τα τελευταία χρόνια με τους κόπους μιας ολόκληρης ζωής σε ιδιόκτητο οικόπεδο. Το σχέδιο αυτό είχε τύχει σφοδρών αντιδράσεων από τους ντόπιους κατοίκους τον περασμένο Ιούνιο, οι οποίες και καταγράφηκαν από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Δεν χρειάζεται να έχει κανείς ιδιαίτερες γνώσεις για να καταλάβει τον παραλογισμό και τη σκοπιμότητα αυτού του σχεδίου, το οποίο δεν στοχεύει στο να ωφελήσει τον ντόπιο πληθυσμό, αλλά στο να υφαρπάξει περιουσίες και να τις μεταβιβάσει σε τρίτους.

Πρέπει να αναφερθεί, ενδεικτικά, ότι δίπλα από εντεκαώροφες πολυκατοικίες, ιδιοκτησίας του Κοκεδήμα, αποφασίστηκε να γκρεμιστούν οι κατοικίες των οικογενειών Κονόμη και Μπολάνου, οι οποίες είναι 200 ετών, μόνο και μόνο για να αναβαθμιστούν τα συγκεκριμένα πολυώροφα κτίρια. Πρόκειται για ενέργειες έξω από κάθε λογική, που στόχο έχουν να εκτοπίσουν τους αυτόχθονες Χιμαριώτες εις όφελος ύποπτων κατασκευαστικών εταιρειών. Πώς μπορεί ένα σχέδιο να βαπτίζεται αναπτυξιακό όταν γίνεται εις βάρος της τοπικής κοινωνίας, όπως έγινε στην περίπτωση της οικογένειας Μπένου, όπου η «ανάπτυξη» έδιωξε τέσσερις οικογένειες στο εξωτερικό;

Συναντήσεις και αιτήματα

 

Στο μεταξύ, στις 27 Οκτωβρίου μια επιτροπή της κοινότητας της Χιμάρας συναντήθηκε στα Τίρανα με την εκπρόσωπο του State Department, Ivna Giaugue, η οποία επισκέφθηκε την Αλβανία για λίγες ημέρες. Παρών στη συνάντηση ήταν και ο Geoffrey Parker, διευθυντής του Γραφείου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα της πρεσβείας των ΗΠΑ στα Τίρανα. Το θέμα της συνάντησης ήταν οι τελευταίες εξελίξεις στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην περιοχή της Χιμάρας και ιδιαίτερα εκείνο της καταπάτησης των δικαιωμάτων της ιδιοκτησίας από τις τοπικές Αρχές και την αλβανική κυβέρνηση.

 

Στο περιθώριο όλων αυτών, προς τα τέλη Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε στη Λέσχη Αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων, στην Αθήνα, η δεύτερη συνεδρίαση της Μεικτής Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Ελλάδας-Αλβανίας με τη συμμετοχή 12μελούς αλβανικής αντιπροσωπείας. Στη συνεδρίαση συζητήθηκαν τεχνικά θέματα εφαρμογής της συμφωνίας συνεργασίας Ελλάδας-Αλβανίας του 2009, σχετικά με την αναζήτηση, εκταφή, ταυτοποίηση και ταφή των Ελλήνων στρατιωτικών που έπεσαν σε πολεμικές επιχειρήσεις κατά τη διάρκεια του ελληνο-ιταλικού πολέμου 1940-1941.

Να θυμίσουμε ότι το θέμα της περισυλλογής των οστών των Ελλήνων στρατιωτών απασχολεί τις δύο πλευρές την τελευταία εικοσαετία, χωρίς μέχρι σήμερα να υπάρχουν ουσιαστικά αποτελέσματα.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ