Η Ιερά Επαρχιακή Σύνοδος της Εκκλησίας Κρήτης, συνήλθε στην έδρα της, το Ηράκλειο σε Συνεδρία, στις 2 Δεκεμβρίου 2016, και ασχολήθηκε με τρέχοντα υπηρεσιακά θέματα της Εκκλησίας. Σύμφωνα με ανακοίνωση την Ιερά Σύνοδο απασχόλησαν, για άλλη μία φορά, τα επίκαιρα προβλήματα, τα οποία αντιμετωπίζει τον τελευταίο καιρό η Χώρα και ο λαός μας, με αφορμή την πολύμορφη κρίση και τις συνέπειές τις στην καθημερινή ζωή των ανθρώπων τού Τόπου μας.

Η Εκκλησία της Κρήτης, με τίς φιλανθρωπικές και προνοιακές δομές και δράσεις των Εκκλησιαστικών Επαρχιών της Μεγαλονήσου, συνεχίζει να στηρίζει συνανθρώπους μας και προσκαλεί την Πολιτεία να συνδράμει με κάθε τρόπο στην αδιάκοπη λειτουργία και προσφορά των δομών αυτών.

Στο πλαίσιο της αναλήψεως κοινών και συντονισμένων δράσεων και πρωτοβουλιών, για την υποστήριξη τού λαού μας, αλλά και τού σχεδιασμού ενεργειών για την προώθηση των δικαίων αιτημάτων και θεμάτων της Εκκλησίας, πραγματοποιήθηκε, στις 2 Νοεμβρίου 2016, Συνάντηση Τριμελούς Επιτροπής Αρχιερέων της Εκκλησίας της Κρήτης με την Εκκλησία της Ελλάδος, μετά από σχετική ευλογία τού Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Οι Σεβ. Αρχιερείς της Εκκλησίας της Κρήτης, έχοντας επίγνωση της κρισιμότητας των καιρών, προτρέπουν και καλούν όλους, να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων και να διαφυλάξουμε, για τούς νεώτερους, την δωρεά και τη χάρη της υγιούς πίστεως και της ειλικρινούς φιλοπατρίας, χωρίς εξάρσεις και φανατισμούς.

Τέλος, η Ιερά Σύνοδος, με αφορμή την ερχόμενη μεγάλη Εορτή των Χριστουγέννων, εύχεται στον ευλογημένο ηρωικό λαό της Μεγαλονήσου μας, να αξιωθούμε όλοι μαζί να εορτάσουμε με χαρά την Γέννηση τού Χριστού, ο Οποίος είναι η μοναδική ελπίδα και ο αληθινός Σωτήρας μας.