Αρχική » Ο κώδικας 1464 επιτέλους επέστρεψε στην Μονή Εικοσιφοινίσσης

Ο κώδικας 1464 επιτέλους επέστρεψε στην Μονή Εικοσιφοινίσσης

από kivotos

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα γιορτάστηκε φέτος στη Μητρόπολή Δράμας η εορτή της πολιούχου της, Αγίας μεγαλομάρτυρος Βαρβάρας.

Ιδιαίτερο γεγονός αποτελεί η επαναφορά στην Ιερά Μονή Εικοσιφοινίσσης σπανίου Ελληνικού χειρογράφου τού 9ου αιώνος, πού περιέχει ολόκληρη την Καινή Διαθήκη σε μικρογράμματη(καλλιγραφική) γραφή, τό οποίο εκλάπη κατά τη ληστρική επιδρομή των Βουλγάρων στην Ιερά Μονή το 1917.

Οι εορταστικές εκδηλώσεις ξεκίνησαν μέ Παράκληση της αγίας Βαρβάρας στο ομώνυμο ναΰδριο της πόλεως, τό Σάββατο στις 3.00 το μεσημέρι. Στη συνέχεια, στις 4.00 το απόγευμα ξεκίνησε λιτανεία της θαυματουργού και αχειροποιήτου ιεράς Εικόνος της Υπεραγίας Θεοτόκου Εικοσιφοινίσσης και τών ιερών λειψάνων της Αγίας Βαρβάρας και έγινε κατάθεση αυτών στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Εισοδίων της Θεοτόκου.

Ακολούθως  πραγματοποιήθηκε η τελετή παραδόσεως-παραλαβής τού χειρογράφου της Ιεράς Μονής Εικοσιφοινίσσης από το Σεβασμιώτατο Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ. Δημήτριο- εκπρόσωπο της Α.Θ.Π. τού Οικουμενικού Πατριάρχου κ.  Βαρθολομαίου- ο οποίος χοροστάτησε και κήρυξε στό Μέγα Πανηγυρικό Εσπερινό, συμπροσευχομένων των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου κ. Προκοπίου, Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ. Βαρνάβα και τού οικείου Ποιμενάρχου κ. Παύλου.

Στο τέλος τού Εσπερινού απένειμε την ανώτατη τιμητική διάκριση της Ιεράς Μητροπόλεως Δράμας, τον χρυσό σταυρό τού Αγίου Χρυσοστόμου Σμύρνης  για τη συμβολή στην επιστροφή του χειρογράφου, στους:

  • Σεβασμιώτατο Αρχιεπίσκοπο Γέροντα Αμερικής κ. Δημήτριο
  • Λογιώτατο Τζέιμς Νίμαν, πρόεδρο της Λουθηριανής Θεολογικής Σχολής τού Σικάγου
  • Αιδεσιμολογιώτατο πρωτοπρεσβύτερο  π. Αλέξανδρο Καρλούτσο
  • Εντιμολογιώτατο κ. Γεώργιο Τσουγκαράκη

Το βράδυ της παραμονής τελέστηκε ιερά αγρυπνία στό ναΰδριο της αγίας Βαρβάρας.

Την Κυριακή το πρωί στον ιερό Μητροπολιτικό Ναό Εισοδίων της Θεοτόκου χοροστάτησε στον Όρθρο ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Δημήτριος, ο οποίος και προεξήρχε στην πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία, συλλειτουργούντων των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ.Βαρνάβα και Δράμας κ.Παύλου. Τό θείο λόγο κήρυξε ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ.Δημήτριος.

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας ο Μητροπολίτης Δράμας κ. Παύλος ευχαρίστησε θερμά και εκ καρδίας τον Σεβασμιώτατο Αμερικής κ. Δημήτριο και απένειμε το σταυρό τού αγίου Χρυσοστόμου Σμύρνης σε δύο διακεκριμένους ιατρούς από τη Δράμα, τον παθολόγο-ογκολόγο δρ. Χαράλαμπο Ανδρεάδη και τον παθολογοανατόμο δρ. Παπαδόπουλο Σάββα.

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ