Το απόγευμα στις 5 Δεκεμβρίου, ο Μητροπολίτης Σύρου κ. Δωρόθεος Β' χοροστάτησε κατά τον Πανηγυρικό Εσπερινό στον εορτάζοντα ιστορικό Καθεδρικό Ναό του Αγίου Νικολάου Ερμουπόλεως, συμπαραστατούμενος από όλους τους Ιερείς της Σύρου, παρουσία των σπουδαστων και σπουδαστριών της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού Σύρου, του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου της ΝΔ και Βουλευτή Κυκλάδων κ. Ιω. Βρούτση, του Δημάρχου Σύρου-Ερμούπολης κ. Γ. Μαραγκού, Αντιδημάρχων και Δημοτικών Συμβούλων, των Πολιτευτών κας Αικ. Μονογυιού, και κ.κ. Βακονδίου και Χριστόπουλου, του Προέδρου των Συνταξιούχων ΙΚΑ, του επί τιμή Νομάρχη κ. Δ. Μπάϊλα, των Διοικητών των Σωμάτων Στρατού και Ναυτικού και υπηρεσιών του Λιμενικού Σώματος και πλήθους πιστών.

Ο Σεβασμιώτατος στην ομιλία του αναφέρθηκε στην ιστορική πορεία του Ναού, στο πέρασμα του χρόνου, εμνήσθη ιστορικών προσώπων, που συνδέθηκαν μ` αυτόν, του Βασιλέα Όθωνα, του Δημάρχου Δημ. Βαφιαδάκη, του Αρχιεπισκόπου Αλεξάνδρου Λυκούργου, του εγκαινιάσαντος αυτόν, της Βασιλίσσης Όλγας, της συντελεσάσης στην ολοκλήρωση των κωδωνοστασίων του, καθώς και των Κληρικών, που διακόνησαν σ` αυτόν, και ιδιαίτερα των τελευταίων, Αρχιμανδριτών Γρηγορίου Μαραγκού και Τιμοθέου Δράγαση, ενώ ευχαρίστησε το λαό της Σύρου για τη συνηγορία του στη διατήρηση του Ναού στο πρωτόκτιστο κάλλος του.

Ευχαρίστησε, επίσης τον πλοιοκτήτη κ.Αθαν. Μαρτίνο,που χορήγησε εξ ολοκλήρου την επισκευή της οροφής και του τρούλλου του Ναού, τους επιχειρηματίες κ.Ηλιόπουλο και κα Ευσεβίου, που συνεισέφεραν στη συντήρηση του και την εταιρεία χρωμάτων KRAFT, που προσέφερε τα χρώματα για την επίχριση της 2000 τ.μ. επιφανείας του.

Ιδιαιτέρως δε συνεχάρη τους Σπουδαστές και τις Σπουδάστριες της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού Σύρου, οι οποίοι με προσοχή και κατάνυξη παρέστησαν στην Ακολουθία από την αρχή της και τους ευχήθηκε ο Άγιος Νικόλαος να ευλογει τις σπουδές και τη ζωή τους και να τους αξιώσει να γίνουν καλοί και επιτυχημένοι θαλασσοπόροι.

Συνεχάρη, επίσης, και ευχαρίστησε τον Εφημέριο του Ναού, Αρχιμ. Βενέδικτο Φραγκογιάννη και το Διάκονο Λουκά,γ ια την κοπιώδη και άψογη προετοιμασία της πανηγύρεως, καθώς και τους Επιτρόπους, τους Ιεροψάλτες και διακονητές του Ναού, οι οποίοι συνέβαλαν σ` αυτήν.