Αρχική » Τα μοναστήρια της Ύδρας

Τα μοναστήρια της Ύδρας

από christina

Μονή Αγίας Ευπραξίας

Το γυναικείο μοναστήρι της Αγίας Ευπραξίας μοιάζει με πετρόκτιστο φρούριο σε υψόμετρο 515 μ. και σε μικρή απόσταση από τη Μονή του Προφήτη Ηλία.Θεωρείται μοναδικής φυσικής ομορφιάς καθώς γύρω του έχει αναπτυχθεί δάσος  σχεδόν ταυτόχρονα με την ανέγερση της μονής το 1819.

Ο μικρός ναός που υπάρχει κτίστηκε το 1829 από τον π. Ιερόθεο Δοκό, που αφιέρωσε τη Μονή στην Αγία Ευπραξία, γιατί είχε κόρη Ευπραξία που ακολούθησε το μοναχικό βίο.

Η Ιερά Μονή έχει γίνει ευρύτερα γνωστή  για την υπακοή, τη φιλαδελφεία, την πνευματικότητα και τη φιλοπονία των μονασουζών σ’ αυτή γυναικών, αλλά και τα υφαντά της από τα οποία προέρχονταν τα κυριότερα εσοδά της.

   Η Μονή είχε τέτοια άνθηση, ώστε στελέχωσε τρεις νέες Ιερές Μονές:

   – Των Αγίων Αναργύρων της Ερμιόνης

  – Της Αγίας Ματρώνης Υδρας και

  – Της Ελευθερώτριας Αιγίνης

Η Μονή σήμερα έχει ελάχιστες μοναχές και η επίσκεψη σ’ αυτή γίνεται με ζώα ή με πεζοπορία

 

Μονή Ζούβρας

Στο ανατολικό άκρο του ιστορικού νησιού της Ύδρας στο άγονο οροπέδιο της Άνω Ζούρβας, βρίσκεται,  η Ιερά Μονή Γεννήσεως της Θεοτόκου. Το όνομα Ζούρβα η περιοχή αυτή το έλαβε σύμφωνα με την τοπική παράδοση από κάποιον άρχοντα, ο οποίος ονομαζόταν Ζούρβας, για τον οποίον λέγεται ότι είχε κτισμένο το αρχοντικό του στη σημερινή θέση της Ιεράς Μονής, το λιγότερο εκτεθειμένο σε όλους τους ανέμους μέρος της περιοχής.  

 

Προφήτης Ηλίας

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ