Μονή Αγίας Ευπραξίας

Το γυναικείο μοναστήρι της Αγίας Ευπραξίας μοιάζει με πετρόκτιστο φρούριο σε υψόμετρο 515 μ. και σε μικρή απόσταση από τη Μονή του Προφήτη Ηλία.Θεωρείται μοναδικής φυσικής ομορφιάς καθώς γύρω του έχει αναπτυχθεί δάσος  σχεδόν ταυτόχρονα με την ανέγερση της μονής το 1819.

Ο μικρός ναός που υπάρχει κτίστηκε το 1829 από τον π. Ιερόθεο Δοκό, που αφιέρωσε τη Μονή στην Αγία Ευπραξία, γιατί είχε κόρη Ευπραξία που ακολούθησε το μοναχικό βίο.

Η Ιερά Μονή έχει γίνει ευρύτερα γνωστή  για την υπακοή, τη φιλαδελφεία, την πνευματικότητα και τη φιλοπονία των μονασουζών σ' αυτή γυναικών, αλλά και τα υφαντά της από τα οποία προέρχονταν τα κυριότερα εσοδά της.

   Η Μονή είχε τέτοια άνθηση, ώστε στελέχωσε τρεις νέες Ιερές Μονές:

   - Των Αγίων Αναργύρων της Ερμιόνης

  - Της Αγίας Ματρώνης Υδρας και

  - Της Ελευθερώτριας Αιγίνης

Η Μονή σήμερα έχει ελάχιστες μοναχές και η επίσκεψη σ' αυτή γίνεται με ζώα ή με πεζοπορία

 

Μονή Ζούβρας

Στο ανατολικό άκρο του ιστορικού νησιού της Ύδρας στο άγονο οροπέδιο της Άνω Ζούρβας, βρίσκεται,  η Ιερά Μονή Γεννήσεως της Θεοτόκου. Το όνομα Ζούρβα η περιοχή αυτή το έλαβε σύμφωνα με την τοπική παράδοση από κάποιον άρχοντα, ο οποίος ονομαζόταν Ζούρβας, για τον οποίον λέγεται ότι είχε κτισμένο το αρχοντικό του στη σημερινή θέση της Ιεράς Μονής, το λιγότερο εκτεθειμένο σε όλους τους ανέμους μέρος της περιοχής.  

 

Προφήτης Ηλίας

Ανηφορίζοντας στο βουνό Αγιος Ηλίας της Υδρας, έπειτα από μιας ώρας πεζοπορία, μέσα από πευκοδάσος, ο επισκέπτης βρίσκεται στην πύλη της Μονής, όπου δεσπόζει το ψηφιδωτό που απεικονίσει τον Προφήτη Ηλία. Η ιερά Μονή ιδρύθηκε από αγιορείτες «Κολλυβάδες» πατέρες το 1813 στη θέση ενός μονυδρίου, που ήταν μετόχι της Ι. Μ. Παναγίας της Φανερωμένης Ύδρας. Το καθολικό είναι ρυθμού απλής βασιλικής με τρούλο, κατά το αγιορείτικο πρότυπο. Εγκαινιάστηκε το 1815, την ημέρα της εορτής των Εισοδίων της Θεοτόκου. Σήμερα σώζονται αρκετές παλαιές φορητές εικόνες, ο Παντοκράτωρ στον τρούλο, η Πλατυτέρα και ένα υπέροχο ξυλόγλυπτο τέμπλο. Η Μονή διαθέτει πλούσια βιβλιοθήκη, που οργανώθηκε ιδιαίτερα το 1870 από τον τότε ηγούμενο Ιερόθεο Κωστόπουλο. Είναι γνωστή για την μεγάλη προσφορά της κατά τον αγώνα του 1821. Αποτέλεσε τόπο εξορίας του Κολοκοτρώνη και άλλων οπλαρχηγών.

Το έτος 2000 εκοιμήθη ο τελευταίος της εκλεκτής εκείνης συνέχειας των Κολλυβάδων* του 1813,  π. Ευθύμιος Σκάγκος. Η Μονή κατόπιν ενεργειών της Ιεράς Μητροπόλεως Υδρας, Σπετσών και Αιγίνης επανδρώθηκε και πάλιν από το Άγιον Ορος, από τη Μονή Οσίου Γρηγορίου.

 

Μονή Αγίου Νικολάου