Κεραυνούς κατά του Μεγάρου Μαξίμου για το οποίο άφησε υπαινιγμούς ότι “υποκλίθηκε” στην Εκκλησία εξαπέλυσε από τη Βουλή ο πρώην Υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης φωτογραφίζοντας τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο ως τον υπαίτιο για την καρατόμησή του από το κυβερνητικό σχήμα.

Μιλώντας κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού ο κ. Φίλης είπε ότι η εκκλησιαστική εξουσία ευθύνεται και αυτή για την κρίση και συνέχισε σε ακόμα πιο υψηλούς τόνους: “Είναι δυνατόν να υποκλινόμαστε και να αφήνουμε τη δυνατότητα σε ανώτατους εκκλησιαστικούς παράγοντες να παρεμβαίνουν στη συγκρότηση κυβερνήσεων και στα προγράμματα των σχολείων;” βγάζοντας έτσι και το παράπονό του για το ότι στην κόντρα του με την Εκκλησία το Μαξίμου προτίμησε τον Αρχιεπίσκοπο.

Ο κ. Φίλης εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για την κοινή εμφάνιση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Καμμένου και βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ με βουλευτές της Χρυσής Αυγής στον Καστελλόριζο συνδέοντας άμεσα αυτή την ενέργεια με το Κυπριακό.

“Καστελλόριζο και Κυπριακό δεν πάνε μαζί. Είναι ευθύνη της κυβέρνησης να διασφαλίσει ένα πλαίσιο ώστε οι συνομιλίες να εξελιχθούν κατά το καλύτερο δυνατό τρόπο χωρίς παλλινδρόμηση σε ακροδεξιά στερεότυπα. Στην Κύπρο τα δυο κόμματα συνεργάζονται για να βρουν κάποια λύση. Στην Ελλάδα δεν μπορεί να υπάρξει καμιά συνεννόηση, προκειμένου να σταθούμε στο πλευρό των πολιτικών δυνάμεων της Κύπρου;” είπε ο κ. Φίλης κάνοντας πολλούς να ερμηνεύσουν τα παραπάνω ως αιχμή και κατά του ΥΠΕΞ Νίκου Κοτζιά.