Αρχική » Ο πατέρας του Πατριάρχη Μόσχας είχε βαφτίσει τον Πούτιν!

Ο πατέρας του Πατριάρχη Μόσχας είχε βαφτίσει τον Πούτιν!

από kivotos

Του Χρήστου Γ. Κτενά

 

Όπως αποκάλυψε ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, o ιερέας που τον είχε βαφτίσει ήταν ο πατέρας του σημερινού Πατριάρχη Μόσχας, Κύριλλου! Η αποκάλυψη έγινε στην τηλεταινία «Πατριάρχης». Στην ταινία, που προβλήθηκε πριν από λίγες ημέρες στο κανάλι Russia 1, μίλησε και ο Ρώσος ηγέτης, περιγράφοντας την όλη υπόθεση.

Σύμφωνα με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, η μητέρα του τον βάφτισε στον Καθεδρικό Ναό της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στο Λένινγκραντ (την ιστορική Αγία Πετρούπολη) το 1952. Το όνομα του ιερέα ήταν Μιχαήλ και επειδή η βάφτιση έγινε την ημέρα της γιορτής των Ταξιαρχών, αλλά και ο Αρχάγγελος ήταν ο προστάτης του, πρότεινε στην Μαρία Ιβάνοβνα Πούτινα, μητέρα του παιδιού, αυτό να βαφτιστεί με το όνομα «Μιχαήλ». Όμως η μητέρα επέμενε στο Βλαντιμίρ (Βλαδίμηρος) προς τιμήν του συζύγου της, που είχε το ίδιο όνομα.

Σύμφωνα με το ρωσικό εκκλησιαστικό site pravoslavie.ru, η σχέση του ηγέτη της Ρωσίας με τον Πατριάρχη αποκαλύφθηκε όταν κάποια στιγμή ο Πούτιν ρώτησε τον Πατριάρχη κ. Κύριλλο πώς έγινε ιερέας. Ο Πατριάρχης του είπε πως ακολούθησε τα βήματα του πατέρα του, του ιερέα Μιχαήλ Γκουντιάγιεφ, ο οποίος υπηρετούσε στον Καθεδρικό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στην Αγία Πετρούπολη. Τότε ο Πούτιν τον ρώτησε αν ο πατέρας του Πατριάρχη ήταν ο μοναδικός ιερέας με το όνομα Μιχαήλ που υπηρετούσε τη δεκαετία του ’50 στον συγκεκριμένο ναό και όταν ο Πατριάρχης απάντησε καταφατικά, έγινε η αποκάλυψη.

Ο ίδιος ο πρόεδρος της Ρωσίας έχει πει πως για τη βάφτισή του έμαθε από τη μητέρα του (ο ίδιος ήταν βρέφος λίγων εβδομάδων). Η ίδια τού αφηγήθηκε πόσο καλός και ευγενικός ήταν ο ιερέας και πως, όταν αυτή επέμενε στο όνομα «Βλαντιμίρ», της απάντησε: «Αυτό είναι καλό, είναι ένα αρχαίο ρωσικό όνομα». Μάλιστα, της έδειξε μια εικόνα του Αγίου Βλαδίμηρου στον ναό και της είπε: «Αυτή θα είναι η εικόνα σου».

 

Η στενή σχέση του Πούτιν με τον καθεδρικό ναό

Η βάφτιση του Βλαντιμίρ Πούτιν έγινε από τη μητέρα του μυστικά, χωρίς να το γνωρίζει ο πατέρας, ο Βλαντιμίρ Σπυριδόνοβιτς Πούτιν, καθώς αυτός ήταν μέλος του Κομμουνιστικού Κόμματος της ΕΣΣΔ. Εκείνη την εποχή ο Βλαντιμίρ Σπυριδόνοβιτς εργαζόταν σε εργοστάσιο, αλλά ήταν και στέλεχος στην εκεί κομματική οργάνωση.

Αργότερα, στον ίδιο ιερό ναό έγινε η εξόδιος ακολουθία της μητέρας του Πούτιν (το 1998) και του πατέρα του (το 1999). Έτσι ο πρόεδρος της Ρωσίας έχει δηλώσει πως είναι ιδιαίτερα δεμένος συναισθηματικά με τον Καθεδρικό Ναό της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος. Μάλιστα, στα νιάτα του η οικογένειά του ζούσε πολύ κοντά στον ναό και κάποια στιγμή είχαν ένα διαμέρισμα απέναντί του. Ο ίδιος με τους φίλους του περνούσε πολύ καιρό εκεί κοντά, ενώ το μνημείο τον εντυπωσίαζε, όπως και η ατμόσφαιρα στο εσωτερικό του. Άλλωστε η συγκεκριμένη εκκλησία είναι μία από τις πιο όμορφες της Αγίας Πετρούπολης και δεν σταμάτησε ποτέ να λειτουργεί, ακόμη και κατά την περίοδο του κομμουνιστικού καθεστώτος.

 

Πολλά χρόνια αργότερα, σε μια τηλεοπτική του συνέντευξη μπροστά από τον καθεδρικό, βγαίνοντας από τη χριστουγεννιάτικη λειτουργία, ο Πούτιν τόνισε πως ο φράχτης του ναού είναι μια σύνθεση από 102 παλιά τουρκικά κανόνια. Αυτά ήταν λάφυρα που είχαν κερδίσει οι Ρώσοι κατά τον Ρωσοτουρκικό Πόλεμο του 1828-29, οπότε, όπως είπε ο Πούτιν με νόημα, «…η εκκλησία μπροστά στην οποία στεκόμαστε τώρα είναι μια διαρκής επιβεβαίωση των στρατιωτικών μας παραδόσεων και της ρωσικής πολεμικής δόξας».

Όσο για τη σχέση Πατριάρχη Κύριλλου και Βλαντιμίρ Πούτιν (και οι δύο κατάγονται από την Αγία Πετρούπολη) αυτή συνεχίζεται, και πάλι μέσα από την ίδια εκκλησία, καθώς ο αδερφός του Πατριάρχη, ο πρωτοπρεσβύτερος Νικολάι Γκουντιάγιεφ, είναι σήμερα καθηγητής στη Θεολογική Ακαδημία της Αγίας Πετρούπολης αλλά και εφημέριος στον συγκεκριμένο καθεδρικό!

Το ενδιαφέρον βέβαια είναι πως, πέρα από αυτές τις ανθρώπινες σχέσεις, εδώ και πολλά χρόνια η συνεργασία Πούτιν και Κύριλλου είναι από τις πιο στενές, καθώς ο πρόεδρος της Ρωσίας έχει αναγνωρίσει το ειδικό βάρος και την επιρροή της Ρωσικής Εκκλησίας τόσο στο εσωτερικό όσο και στη ρωσική Διασπορά, αλλά και γενικότερα στον Ορθόδοξο κόσμο.

Από την πλευρά της, η Ρωσική Εκκλησία, η οποία επιδιώκει να διευρύνει αυτή την επιρροή, βλέπει στον Πούτιν, η πολιτική του οποίου έχει έντονα στοιχεία εξωστρέφειας αλλά και εθνικής ανάτασης, έναν σοβαρό σύμμαχο. Μια συνεργασία δηλαδή που ήδη έχει αρχίσει να δίνει καρπούς, αλλά και να δημιουργεί διεθνείς «κυματισμούς», καθώς εμφανίζεται ιδιαίτερα δυναμική.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ