Με λαμπρότητα  εορτάσθηκε η Σύναξη της Υπεραγίας Θεοτόκου στον πανηγυρίζοντα ιστορικό Ιερό Ναό Παναγίας Δεσποίνης, έναν από τους παλαιοτέρους ναούς της Λαμίας, την Δευτέρα 26 Δεκεμβρίου.

Στην πανηγυρική Θεία Λειτουργία ιερούργησε και μίλησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Νικόλαος, με τη συμμετοχή του Ιεροκήρυκος της Μητροπόλεως Πανοσ. Αρχ. π. Ανθίμου Νεραντζή, του υπευθύνου της Ιεράς Μονής Αντινίτσης Πανοσ. Αρχ. π. Αμβροσίου Αναστασίου,  του Αρχιερατικού Επιτρόπου Λαμίας π. Παναγιώτου Σερέτη, και άλλων κληρικών της πόλεως και των Διακόνων.

Το ιερό αναλόγιο εκόσμησε ο Διευθυντής της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως μας και Πρωτοψάλτης κ. Ανδρέας Ιωακείμ με την συμμετοχή του Πρωτοψάλτου του Ιερού Ναού και Αξιωματικού της Αεροπορίας κ. Βασιλείου Γρηγοριάδη.

Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος αναλύοντας την ευαγγελική περικοπή της ημέρας ωμίλησε για τον εξόριστο εις Αίγυπτον Χριστό και για την σφαγή των χιλιάδων αθώων αγίων νηπίων.

«Τα πάθη του Χριστού αρχίζουν από την γέννησή του. Ο Κύριος γεννήθηκε για να σηκώσει τα βάρη των αμαρτιών όλου του κόσμου και να μας λυτρώσει από τα δεινά δεσμά των παθών και της αμαρτίας. Αμέσως μετά την γέννηση του ξεκινούν τα δεινά για τον Χριστό. Εξορίστηκε στην Αίγυπτο μαζί με την Μητέρα του Παναγία και τον Ιωσήφ για να μην θανατωθεί από τον φρικτό Ηρώδη, ο οποίος σοφίστηκε ένα αποτρόπαιο και σατανικό σχέδιο και θανάτωσε δια ξίφους χιλιάδες αθώα νήπια από 2 ετών και κάτω, θέλοντας με τον τρόπο αυτό να θανατώσει τον Χριστό. Αποτρόπαιο και φρικτό έγκλημα το οποίο όμως δυστυχώς πράττεται  και σήμερα στην κοινωνία μας  από κάποιους ασυνείδητους γιατρούς οι οποίοι με τις εκτρώσεις σκοτώνουν έμβρυα. 400.000 χιλιάδες εκτρώσεις γίνονται στην «γερασμένη»  Ελλάδα κάθε χρόνο. Η έκτρωση είναι μεγάλη αμαρτία, είναι φόνος και βάφει με το αίμα των αθώων εμβρύων ολόκληρη την κοινωνία. Υπάρχει σωτηρία αν σταματήσει αυτό το έγκλημα και μετανοήσουμε. Να αφήσουμε να γίνεται το θέλημα του Θεού.

Σε όλους εύχομαι υγεία, δύναμη και ο Χριστός να δώσει έλεος και ειρήνη,  ιδιαιτέρως δε σ' εκείνους τους ανθρώπους που υποφέρουν από τρομοκρατικές ενέργειες, πείνα, θλίψη, αρρώστιες και προσφυγιά», τόνισε χαρακτηριστικά ο Ποιμενάρχης.

Στην πανηγυρική Θεία Λειτουργία παρέστησαν ο Βουλευτής Φθιώτιδος κ. Ιωάννης Σαρακιώτης, ο Αντιπεριφερειάρχης Φθιώτιδος  κ. Ευθύμιος Καραΐσκος, ο Δήμαρχος Λαμιέων κ. Νικόλαος Σταρυρογιάννης, ο Διοικητής της 63 ΜΕ Συνταγματάρχης Δημήτριος Γουργιώτης, ο Πρόεδρος της ΠΕΘ κ. Κωνσταντίνος Σπαλιώρας και πλήθος πιστών.