Αρχική » Τα Άγια Θεοφάνεια στο Οικουμενικό Πατριαρχείο

Τα Άγια Θεοφάνεια στο Οικουμενικό Πατριαρχείο

από kivotos

Του Νίκου Μαγγίνα /Amen.gr

 

Πατριαρχική και Συνοδική Θεία Λειτουργία τελέστηκε στην Ιερή Καθέδρα του Οικουμενικού Θρόνου, στον Πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου στην Κωνσταντινούπολη, για τη μεγάλη εορτή των Αγίων Θεοφανείων, προεξάρχοντος του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου. Ο Πατριάρχης τέλεσε τον Μεγάλο Αγιασμό και στη συνέχεια μαζί με τους Ιεράρχες, τον Ιερό Κλήρο και τον πιστό λαό – από την Πόλη αλλά και προσκυνητές από την Ελλάδα και άλλες χώρες – μετέβησαν πεζή, εν πομπή, στην προκυμαία του Φαναρίου απ’ όπου έριξε τον Σταυρό ευλογώντας τα Ύδατα του Κερατίου κόλπου.

Στα παγωμένα νερά του Κερατίου βούτηξαν οκτώ πιστοί και τον Σταυρό έπιασε ο Αγρινιώτης νέος Νικόλαος Σώλης.

Στην Πατριαρχική και Συνοδική Θεία Λειτουργία καθώς και στον Αγιασμό των Υδάτων παρέστησαν, μεταξύ άλλων, ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης, ως εκπρόσωπος της Ελληνικής Κυβερνήσεως, ο Πρέσβης της Ελλάδας στην Άγκυρα, Κυριάκος Λουκάκης, ο Πρέσβης Ευάγγελος Σέκερης, Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στην Κωνσταντινούπολη καθώς και Άρχοντες της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα μέτρα ασφαλείας ήταν ιδιαίτερα υψηλά στην περιοχή γύρω από τον Πατριαρχικό Ναό καθώς και από την εξέδρα στον Κεράτιο.

Αμέσως μετά την τελετή ο υφυπουργός Ι.Αμανατίδης έκανε την εξής δήλωση:

«Είμαι ευτυχής που βρίσκομαι σε αυτή την μεγάλη γιορτή της Ορθοδοξίας στο Οικουμενικό Πατριαρχείο και δίπλα στον Οικουμενικό Πατριάρχη, κ.κ. Βαρθολομαίο που είναι πνευματικός φάρος. Ο κ. Βαρθολομαίος είναι αυτός που προωθεί το μήνυμα της αγάπης και της διαλλακτικότητας. Πόσο επίκαιρο τις ημέρες στις οποίες ζούμε!

Το μήνυμα της ημέρας είναι ότι το φως έχει νικήσει το σκοτάδι και η αγάπη έχει κερδίσει το μίσος. Βεβαίως, τις ημέρες αυτές είμαστε κάτω από το κλίμα των άδικων θυμάτων, τα οποία έχουν πέσει στον βωμό της τρομοκρατίας, που από κοινού πρέπει να αντιμετωπίσουμε. Εκφράζω τα θερμά συλλυπητήρια μας.

Το μήνυμα που στέλνουμε είναι μήνυμα ελπίδας και ότι ο θρησκευτικός φανατισμός δεν μπορεί να είναι η λύση σε καμία περίπτωση. Από πλευράς μας, προωθούμε τη διαπολιτισμική και διαθρησκειακή συνεργασία».

 


Πηγή: http://www.amen.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ