Η μνήμη του Οσίου Αντωνίου του Μεγάλου ιδρυτού του Μοναχισμού και καθηγητού της ερήμου, εορτάστηκε μέσα σε κλίμα κατανύξεως εις την Ιερά Μητρόπολη Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης, κατά το διήμερο 16 και 17 Ιανουαρίου, με επίκεντρο όλων των λατρευτικών εκδηλώσεων το φερώνυμο Ιερό Παρεκκλήσιο το οποίο ευρίσκεται εντός του Επισκοπείου.

Το απόγευμα της εορτής τελέσθηκε ο Μέγας Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός μετ’ Αρτοκλασίας, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννου, ενώ την κυριώνυμο ημέρα ο Σεβασμιώτατος χοροστάτησε του Όρθρου και της Θείας Λειτουργίας, η οποία ετελέσθη υπό του Πρωτοσυγκέλλου της καθ΄ ημάς Μητροπόλεως, Πανοσιολογιωτάτου Αρχιμ. π. Ευσεβίου Σπουργίτη.

Προ της Απολύσεως της Θείας Λειτουργίας, ο Σεβασμιώτατος, τέλεσε το Ιερό Μνημόσυνο στην μνήμη του μακαριστού Ομοτίμου Καθηγητή και πρώην Κοσμήτορος της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ. Αντωνίου Παπαδόπουλου, ο οποίος και υπήρξε Καθηγητής του, και στενός συνεργάτης κατά τα έτη της Προϊσταμενίας του, εις τους Ιερούς Ναούς των Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου και του Αγίου Δημητρίου Θεσσαλονίκης, ενώ παράλληλα είχε διατελέσει στο παρελθόν Ιεροκήρυκας της Μητροπόλεως Λαγκαδά επί Αρχιερατείας του μακαριστού Μητροπολίτου Σπυρίδωνος, καθώς επίσης έχει λάβει μέρος σε Θεολογικά Συνέδρια και Αγιολογικές Ημερίδες που διοργάνωσε κατά καιρούς η Ιερά Μητρόπολη Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης.

Κατά την διάρκεια των Ακολουθιών παρέστη αρκετός κόσμος εις τους οποίους ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης απεύθυνε λόγους οικοδομής περί του προσώπου και του έργου του σήμερα τιμωμένου από την Αγία μας Εκκλησία Μεγάλου Αντωνίου, καθώς επίσης και την συμβολή των μεγάλων Πατέρων που ανεδείχθησαν εκ της Ερήμου.