Αρχική » Καίγεται η Μονή Βαρνάκοβας κοντά στην Ναύπακτο

Καίγεται η Μονή Βαρνάκοβας κοντά στην Ναύπακτο

από kivotos

Μεγάλη φωτιά ξέσπασε το μεσημέρι της Κυριακής στην ιστορική Μονή Βαρνάκοβας, κοντά στην Ναύπακτο. 

Οι δυνατοί άνεμοι και τα εύφλεκτα υλικά δυσκολεύουν την ισχυρή πυροσβεστική δύναμη που βρίσκεται αυτή την ώρα στο σημείο και δίνει μάχη με τις φλόγες.

Σύμφωνα με πληροφορίες καίγεται το μισό μοναστήρι, ενώ οι 19 μοναχές πρόλαβαν να απομακρυνθούν εγκαίρως. 

Μια ξυλόσομπα ήταν πιθανώς η αιτία της καταστροφής, ενώ η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη καθώς μεγάλο τμήμα του μοναστηριού είναι ξύλινο.

Είναι από τα ιστορικότερα μοναστήρια της Στερεάς Ελλάδας και στέκει στην κορυφή ενός λόφου στα Βαρδούσια, μέσα σε πυκνό δάσος, που δεν κινδυνεύει από τις φλόγες, στο νοτιοδυτικό άκρο της Φωκίδας από το 1047. Εδώ υψώθηκε η σημαία της Επανάστασης του 1821, τρεις μέρες μετά την Αγία Λαύρα και σήμανε την έναρξη του Αγώνα στη Ρούμελη.

Ανάμεσα στα κειμήλια που φιλοξενούνται στο μοναστήρι, υπάρχει η εικόνα της Παναγίας Βαρνάκοβας, που χρονολογείται από κτίσεως του ναού και η οποία διασώθηκε από τους πυροσβέστες, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες. Σύμφωνα με την παράδοση, το εμφανές ράγισμα κατά μήκος του προσώπου που φέρει η εικόνα δημιουργήθηκε από τοπικό σεισμό που συνέβη στις 15 Αυγούστου 1940, την ώρα του τορπιλισμού της «Έλλης» στην Τήνο.

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ