Δήλωση εξέδωσε ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος σχετικά με την κατάσταση και τις ανάγκες των κατατρεγμένων σε όλο τον κόσμο και την χριστιανική υποχρέωση των Αμερικανών Ορθοδόξων να τους συνδράμουν. Μια δήλωση που η δημοσιοποίηση της -στις 4 Φεβρουαρίου- είναι μια ευθεία απάντηση στο γνωστό εκτελεστικό διάταγμα του Προέδρου των ΗΠΑ Τραμπ, με το οποίο απαγορεύει την είσοδο στη χώρα των πολιτών 7 μουσουλμανικών χωρών. Το διάταγμα έχει ήδη προκαλέσει πολιτικό και νομικό σάλο στις ΗΠΑ με αντιδράσεις από όλα τα δόγματα και θρησκείες.

Είναι φανερό λοιπόν πως η προεδρία Τραμπ ξεκινά συγκρουσιακά, και πως η Αρχιεπισκοπή Αμερικής δεν θα μείνει στο περιθώριο, αλλά θα πάρει δυναμικά θέση σε ότι αφορά ζητήματα που θίγουν βασικές αρχές της Χριστιανικής Πίστης.

Η ανακοίνωση του Αρχιεπισκόπου Αμερικής έχει ως εξης:

 

Ως Έλληνες Ορθόδοξοι Χριστιανοί και ως Αμερικανοί, εκφράζουμε τη θλίψη και τον πόνο μας για τα αδέρφια μας, παντού σε όλο τον κόσμο, που βρίσκονται σε τραγικές συνθήκες εχθρότητας, βίας και πολέμου, όπου οικογένειες έχουν διαλυθεί, εκτοπιστεί και όπου άνθρωποι στερούνται βασικά ανθρώπινα δικαιώματα.

Ακολουθώντας το παράδειγμα του Χριστού, καλούμαστε να προσφέρουμε ανεπιφύλακτα αγάπη στους συνανθρώπους μας, ενώ ξεκινάμε άμεσα να προσευχόμαστε γι αυτούς.

Στην μεγάλη μας χώρα μας, η οποία έχει ιστορικά και πρακτικά καλωσορίσει ανθρώπους κάθε έθνους, φυλής και γλώσσας, έχουμε το ξεχωριστό προνόμιο και τιμή να προσφέρουμε φιλοξενία -αγάπη προς τον ξένο- σε ανθρώπους από όλα τα μέρη της γης.

Η Καινή Διαθήκη είναι γεμάτη με ένα ήθος φιλοξενίας - αγάπης προς τον ξένο - βασισμένο όχι στο φόβο, αλλά στη φροντίδα και την ευγνωμοσύνη. Ο Απόστολος Παύλος λέγει "προσλαμβάνεσθε αλλήλους, καθώς και ο Χριστός προσελάβετο ημάς" (Προς Ρωμαίους 15:7).

Η Χριστιανική φιλοξενία δεν πρέπει μόνο να επεκτείνεται σε εκείνους οι οποίοι είναι πλησίον μας, αλλά να επεκτείνεται και στους εγγύς και τους μακράν, ακόμη και σε εκείνους που δεν θα ανταποδώσουν — στον φτωχό, στον ξένο, ακόμη και σε εκείνους που μας μισούν. Διότι ο Χριστός λέει, "εάν αγαπάτε τους αγαπώντας ημάς οποία γαρ χάρις εστί" (Λουκ. 14:14).

Ως ζωτική έκφραση αγάπης, πρέπει να συνεχίσουμε με θέρμη να προσευχόμαστε για ειρήνη σε όλη την ανθρωπότητα, ειδικά για όσους επηρεάζονται από δύσκολες περιστάσεις. Οι συνάνθρωποι μας, που υποφέρουν υπό τρομερές συνθήκες και δοκιμασίες σε όλο τον κόσμο, περιμένουν δικαιοσύνη και ικετεύουν για την αγάπη μας και τις προσευχές μας, ακόμη και οι πιο ελάχιστοι. Οπως είπε ο Χριστός "ει εποιήσατε ενί τούτων των αδελφών μου των ελαχίστων εμοί εποιήσατε" (Ματθ. 25:40).

Σε αυτούς, τους πιο δύσκολους καιρούς, η εντονότερη έκφραση της φιλοξενίας μας καθίσταται κατεπείγον ζήτημα.

Ενωμένοι ως ένας λαός, ως ένα έθνος υπό τη σκέπη του Θεού, ας προχωρήσουμε με θάρρος, σύνεση και αγάπη. Και πάντα με την βοήθεια του Παντοδύναμου.