Ποιμαντική και Ιεραποστολική περιοδεία στην εκκλησιαστική Επαρχία του Αλεξανδρινού Θρόνου στην Λαϊκή Δημοκρατία του Κογκό και στην Ιερά Μητρόπολη Κατάνγκας, πραγματοποιεί o Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β΄.

Ο Μακαριώτατος, αφίχθη το μεσημέρι της 11ης Φεβρουαρίου. στον αερολιμένα της πόλεως Lubumbashi, συνοδευόμενος από τον Αρχιμ. κ.Δανιήλ Μπιάζη, Αρχιγραμματέα της Ιεράς Συνόδου.

Τον Αλεξανδρινό Προκαθήμενο υπεδέχθησαν ο επιχώριος ποιμενάρχης Σεβασμ. Μητροπολίτης Κατάνγκα κ. Μελέτιος, ο Σεβ. Μητροπολίτης Κινσάσα κ.Νικηφόρος, ο Θεοφ. Επίσκοπος Μπουρούντι και Ρουάντα κ.Ιννοκέντιος, ο Επίτ. Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος κ.Γεράσιμος Ντούνης, εκ προσώπου του Εξοχ. Πρέσβεως της Ελλάδος στην Κινσάσα κ.Γεώργιου Παπακώστα, ο Προέδρος της Ελληνικής Κοινότητος Λουμπουμπάσι κ.Γεώργιος Ψαρομμάτης, πολλά Μέλη του ΔΣ της Ελληνικής Παροικίας, πλήθος Κληρικών, Κρατικών αξιωματούχων και εκατοντάδες Ορθοδόξων χριστιανών.

Αμέσως μετά την άφιξή του, ο Αλεξανδρινός Προκαθήμενος έγινε δεκτός με τιμές στο Δημαρχιακό Μέγαρο της πόλης, από τον Δήμαρχο του Λουμπουμπάσι κ.Οscar Sanguza Mutunda, ο οποίος χαιρετίζοντας την άφιξη εξήρε την προσφορά των Ελλήνων στην πόλη, αλλά και της Ιεράς Μητροπόλεως, διαβεβαιώνοντας τους επισκέπτες για την αμέριστη συναρωγή της τοπικής αυτοδιοίκησης στις πολυσχιδείς δράσεις της, εξεδήλωσε την ευγνωμοσύνη του για την πολυεπίπεδη προσφορά της Ορθόδοξης τοπικής Εκκλησίας, ενώ χαρακτήρισε την παρουσία του Μακαριωτάτου ως μεγάλη τιμή και ευλογία για την τοπική κοινωνία. Ο Πατριάρχης ευχαρίστησε τον κ. Sanguza Mutunda για την τιμητική υποδοχή, για την στήριξη προς τον Ορθόδοξη Εκκλησία και επαίνεσε την πρόοδο και την εξέλιξη που παρατήρησε να σημειώνεται με την πάροδο του χρόνου στην πόλη του Λουμπουμπάσι.

Στην συνέχεια, ο Μακαριώτατος κατευθύνθηκε προς τον Ιερό Καθεδρικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, όπου τελέσθηκε Δοξολογία προς τιμήν του. Στον Ναό έγινε θερμά δεκτός από το σύνολο του Ιερού Κλήρου της Ιεράς Μητροπόλεως Κατάνγκα και από εκατοντάδες πιστούς.

Αμέσως μετά, παρεκάθισε σε δεξίωση της Eλληνικής Κοινότητος Λουμπουμπάσι, στην αίθουσα εκδηλώσεων της παροικίας. Κατά τους σχετικούς χαιρετισμούς επεσημάνθη η σπουδαιότητα της διαφυλάξεως της Ελληνικής συνειδήσεως και των Πατρώων ηθών και εθίμων και η μεταλαμπάδευση των οικουμενικών αξιών του Ελληνισμού σε όσους το επιθυμούν, ενώ η νεολαία παρουσίασε παραδοσιακούς ελληνικούς χορούς και τραγούδια.