Στο Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Λαμίας, ιερούργησε την Κυριακή του Ασώτου, 12 Φεβρουαρίου ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Νικόλαος.

Κατά την διάρκεια της Θείας Λειτουργίας ο Ποιμενάρχης ετέλεσε την εις Πρεσβύτερο χειροτονία του Ιεροδιακόνου π. Αθανασίου Σκαρμούτσου. Ο π. Αθανάσιος είναι απόφοιτος του Τ.ΕΙ. Καλαμάτας,  Πτυχιούχος της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, έγγαμος και επί 6 συναπτά έτη υπάλληλος της Μητροπόλεως. 

Στον χειροτονητήριό του λόγο ο π. Αθανάσιος αφού πρώτα ευχαρίστησε τον Άγιο Θεό δια την μεγάλη ευεργεσία της χειροτονίας του και της πνευματικής του αναγεννήσεως, αναφέρθηκε  με πολύ συγκίνηση στον Ποιμενάρχη κ. Νικόλαο και τον ευχαρίστησε για την αληθινή πατρική αγάπη και στήριξη που του παρείχε όλα αυτά τα χρόνια αλλά και για την πνευματική καθοδήγησή του στην εν Χριστώ ζωή. Επίσης  με συγκίνηση αναφέρθηκε και στον Πνευματικό του πατέρα, Αρχιμανδρίτη π. Ραφαήλ Γρίβα, τέως Πρωτοσύγκελο της Μητροπόλεως Φθιώτιδος και νυν Σκευοφύλακα του Ιερού Σπηλαίου της Γεννήσεως του Χριστού στην Βηθλεέμ για την ασταμάτητη πνευματική στήριξη και καθοδήγηση  και την συνεχή προτροπή του προς το Μέγα μυστήριο της Ιεροσύνης. Ευχαρίστησε την σύζυγο του Αναστασία, τους γονείς και τ’ αδέλφια του και όλους τους συνεργάτες του στα Γραφεία της Ιεράς Μητροπόλεως, κληρικούς και λαϊκούς για την στήριξη και την αγάπη. Τέλος ο π. Αθανάσιος εζήτησε τις προσευχές όλων για να αναδειχθεί αντάξιος της αποστολής του στο δύσκολο έργο της ιερατικής του διακονίας.

Αντιφωνώντας ο Σεβασμιώτατος, αναφέρθηκε στη παραβολή του Ασώτου και στα ουράνια διδάγματα που εκπηγάζουν απ’ αυτή, δίνοντας πατρικές συμβουλές στο νεοχειροτονούμενο,  λέγοντας χαρακτηριστικά:

«Σήμερα η Εκκλησία μας έχει ένα πολύ σημαντικό σταθμό. Οι Πατέρες έθεσαν την παραβολή του Ασώτου για να δείξουν σε όλους εμάς τους αμαρτωλούς ανθρώπους, ότι υπάρχει ελπίδα, διότι έχουμε Ένα Θεό Πατέρα Αγάπης και συγχωρητικότητος.

Αυτή αγαπητέ μου π. Αθανάσιε, είναι η αποστολή του Ιερέως. Ο Ιερεύς πρέπει να προσφέρει αγάπη, να αγωνίζεται για να επιστρέψει και να επαναφέρει στο Θεό το απολωλός πρόβατο, τους απομακρυσμένους ανθρώπους. Να βοηθήσει κάθε άνθρωπο να βρει το σπίτι του Πατέρα, που είναι η Αγία μας Εκκλησία. Χρέος σου έχεις να προσάγεις στον Θεό όλους τους ανθρώπους ανεξαιρέτως. Να τους γνωρίσεις κατ΄όνομα, να μην τους διακρίνεις και να βοηθήσεις αυτούς που έχουν πραγματικά ανάγκη. Να τους αγκαλιάσεις όλους με  αγάπη και συγχωρητικότητα και ιδιαίτερα αυτούς που θα σε κατηγορούν για το όνομα του Χριστού.

Έτσι είναι ο Όρθόδοξος Ιερεύς, πατέρας αγάπης, λαμβάνοντας  δύναμη από την Θεία Χάρη. Τον παπά στην Ελλάδα ο κόσμος τον θέλει δίπλα του σε όλους τις εκφάνσεις της ζωής του».

Σε άλλο σημείο ο Ποιμενάρχης Φθιώτιδος ετόνισε:

«Σήμερα  που η πατρίδα μας δέχεται ρεύματα από τις τάσεις της Νέας Εποχής και της παγκοσμιοποιήσεως, η κοινωνία μας υποφέρει. Δυστυχώς με νόμο πλέον μας κλείνουν το στόμα και δεν μπορούμε να εκφράσουμε τον λόγο του Θεού κατά της αμαρτίας. Η Εκκλησία δεν προσβάλλει κανένα. Όλους τους ανθρώπους ανεξαιρέτως τους αγαπούμε και τους σεβόμαστε. Εμείς ψέγουμε την αμαρτία. Η κοινωνία μας έχει ανάγκη από καλούς Σαμαρείτες, από Σίμωνας Κυρηναίους που θα ελαφρύνουν τον κόσμο από τα βάσανα και το φορτίο της αμαρτίας».

Ακολούθησε σε κλίμα συγκινήσεως και χαράς η εις πρεσβύτερον χειροτονία του π. Αθανασίου παρουσία πολλών πιστών, συγγενών και φίλων οι οποίοι βροντοφώναξαν το «Άξιος».

Προ της απολύσεως της Θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος ανακοίνωσε στους πιστούς, ότι ο π. Αθανάσιος θα ασκεί τα εφημεριακά του καθήκοντα στην Ιστορική Ενορία Παναγίας Δεσποίνης Λαμίας.