1/3

Ευδοκίας οσιομάρτυρος. Μαρκέλλου και Αντωνίνης μαρτύρων. Αγίου Σιλβέστρου.Μαρτύρων Αγαπίου, Νικηφόρου, Χαρισίου, Αντωνίου, Σωφρονίου και Νεστοριανού. Οσίων Αγαπίου και Ευδόκιμου των εν Άθω και Δομνίνης της νέας.

 

2/3
Θεοδότου επισκόπου Κυρήνειας της Κύπρου. Μαρτύρων Ευθαλίας της παρθένου, Ησυχίου του συγκλητικού, Νέστορος επισκόπου και Τριβιμίνου διακόνου. Τρωαδίου και των συν αυτώ. Οσιου Κοΐντου του ομολογητού.

Ο Άγιος Ησύχιος έζησε στα χρόνια του Γαλερίου Μαξιμιανού, στις αρχές του 4ου αιώνα μ.Χ., και κατείχε το αξίωμα του Συγκλητικού. Την περίοδο των διωγμών εναντίον των Χριστιανών δέχτηκε έντονες πιέσεις για να απαρνηθεί τη πίστη του, κάτι που δεν έκανε. Σύμφωνα με τον Ορθόδοξο βίο του, ο Ησύχιος οδηγήθηκε από στρατιώτες του βασιλιά στον ποταμό Ορόντη, όπου του έδεσαν μια πέτρα στον λαιμό, με αποτέλεσμα να πνιγεί.

 

3/3
Προφήτου Ιωήλ. Μαρτύρων Θεοδωρήτου πρεσβυτέρου Αντιοχείας, Βασιλίσκου, Ευτροπίου και Κλεονίκου. Οσίων Πιαμούν της παρθένου, Ζήνωνος και Ζωίλου.

 

4/3
Γερασίμου οσίου (10 του εν Ιορδάνη). Μαρτύρων Παύλου και Ιουλιανής, των αυταδέλφων. Ακακίου, Κοδράτου και Στρατονίκου των από δημίων και Κόνωνος.

O Όσιος Γεράσιμος ο Ιορδανίτης έζησε στη Λυκία τον 7ο αιώνα. Νεαρός ασπάστηκε την αίρεση των Μονοφυσιτών. Ωστόσο, αργότερα λέγεται ότι συνάντησε τον Άγιο Ευθύμιο, βαθύτατο γνώστη και ερμηνευτή των γραφών, ο οποίος τον έπεισε να επιστρέψει στον Χριστιανισμό. Ο Όσιος Γεράσιμος αφοσιώθηκε στον μοναχικό βίο και μεταξύ άλλων ίδρυσε κοντά στον Ιορδάνη ποταμό μια μεγάλη κοινοβιακή αδελφότητα. Εκοιμήθη ειρηνικά.

 

5/3
Μαρτύρων Αρχελάου, Κυρίλλου και Φωτίου και των συν αυτοίς 152. Κόνωνος οσίου του εν Ισαυρία και Κόνωνος του κηπουρού. Ευλαμπίου και Ευλογίου του εν Παλαιστίνη. Νεομαρτύρων Ιωάννου του Βουλγάρου και Γεωργίου του εκ Ραψάνης Γρεβενών. Οσίων Γρηγορίου αρχιεπισκόπου Κωνστάντιας της Κύπρου, Αδριανού και Μάρκου πρεσβυτέρου του θαυματουργού. Διαδόχου επισκόπου Φωτικής.

 

6/3
Μνήμη της ευρέσεως του Τιμίου Σταυρού μετά των τιμίων ήλων υπό της μακαρίας Ελένης. Μεγαλομαρτύρων Αετίου, Θεοδώρου, Θεοφίλου, Κωνσταντίνου και Μελισσηνού των στρατηγών, Βασσόη, Καλλίστου, Κρατερού και των συν αυτοίς 42 μαρτύρων των εξ Αμορίου και εν Βαγδάτη μαρτυρησάντων. Ευβούλου, Ευφρόσυνου και Ιουλιανού. Οσίων Αρκαδίου, Ησυχίου του θαυματουργού και Μαξίμου του μάρτυρος.

Οι Άγιοι 42 Μάρτυρες έζησαν την περίοδο βασιλείας του εικονομάχου αυτοκράτορα Θεόφιλου και ήταν ταξίαρχοι και στρατηγοί. Σύμφωνα με όλα όσα αναφέρει η Ορθόδοξη παράδοση, όταν η πόλη Αμόριο της Φρυγίας κυριεύθηκε (το 838) από τούς Άραβες και τον χαλίφη Μουτασίμ, και οι 42 βρέθηκαν αιχμάλωτοι, που μεταφέρθηκαν και φυλακίσθηκαν στη Βαγδάτη. Λίγο αργότερα, παρουσιάστηκαν στον χαλίφη, ο οποίος τους ζήτησε να αλλαξοπιστήσουν και να γίνουν Μωαμεθανοί. Οι άγιοι αρνήθηκαν, με αποτέλεσμα να αποκεφαλιστούν.

 

7/3
Των εν Χερσώνι επισκοπευσάντων αγίων ιερομαρτύρων Αγαθοδώρου, Αιθέριου, Βασιλέως, Ελπιδίου, Ευγενίου, Ευφραίμ και Καπίτων. Οσίων Αρκαδίου και Νέστορος, επισκόπων Τριμυθούντος. Εφραίμ πατριάρχου Αντιοχείας. Παύλου απλού του ομολογητού (1) και Λαυρεντίου του εκ Μεγάρων, κτίτορος της μονής «Φανερωμένης», εν Σαλαμίνι.

 

8/3
Αποστόλου (Ο΄) Ερμού, επισκόπου γενομένου Δαλματίας. Δίωνος μάρτυρος. Οσίων Θεοφύλακτου επισκόπου Νικομηδείας, Παύλου του ομολογητού επισκόπου Πλουσιάδος και Δομετίου.

 

9/3
Των αγίων μεγάλων Τεσσαράκοντα μαρτύρων των εν τη λίμνη Σεβαστείας μαρτυρησάντων Αγγία, Αγλαΐου, Αετίου, Αθανασίου, Ακακίου, Αλεξάνδρου, Βιβιανού, Γαΐου, Γοργονίου, Δομετιανού, Δόμνου, Εκδικίου, Ευνοϊκού, Ευτυχίου, Ηλιανού, Ηλία, Ηρακλείου, Ησυχίου, Θεοδούλου, Θεοφίλου, Ιωάννου, (Κανδίδου), Κλαυδίου, Κυρίλλου, Κυρίωνος, Λεοντίου, Λυσιμάχου, Μελίτωνος, Νικολάου, Ξανθίου, Ουαλερίου, Ουάλη, Πρίσκου, Σαρκεδώνος, Σεβηριανού, Σισιννίου, Σμαράγδου, Φιλοκτήμονος, Φλαβίου και Χουδίωνος. Ουρπασιανού μάρτυρος. Αγίου Καισαρίου, αδελφού Αγίου Γρηγορίου του Θεολόγου.

 

10/3
Κοδράτου του εν Κορίνθω και των συν αυτώ Ανεκτού, Διονυσίου, Κρήσκη, Κυπριανού, Παύλου και Μαρκιανού. Νεομάρτυρος Μιχαήλ Μαυροειδή του εν Αδριανουπόλει. Οσίας Αναστασίας της πατρικίας.

 

11/3
Σωφρονίου πατριάρχου Ιεροσολύμων, Γεωργίου του Σιναΐτου, Γεωργίου του θαυματουργού και νεοφανούς, Ζαχαρίου. Ιερομάρτυρος Πιονίου πρεσβυτέρου και των συν αυτώ. Μαρτύρων Θαλλού και Τροφίμου, των εν Λαοδικεία και Σαβίνα. Θεοδώρας της βασιλίσσης Άρτης, της εκ Σερβίων Κοζάνης.

 

12/3
Γρηγορίου πάπα Ρώμης του Διαλόγου, Θεοφάνους ομολογητού, Συμεώνος του νέου Θεολόγου. Φινεές του δικαίου. Των εν Περσίδι Μαρτύρων.

 

13/3
Πουπλίου επισκόπου Αθηνών, Νικηφόρου πατριάρχου Κων/πόλεως. Ιερομάρτυρος Μαρίου επισκόπου Σεβαστείας. Μαρτύρων Αβίβου του Αιγυπτίου, Αφρικανού, Πουπλίου, Τερεντίου και Χριστίνης της εκ Περσίας.

 

14/3
Ευσχήμονος του ομολογητού, επισκόπου Λαμψάκου, Βενεδίκτου οσίου, αρχιμανδρίτου Ρώμης. Μάρτυρος Αλεξάνδρου του εν Πύδνη.

 

15/3
Αριστοβούλου αποστόλου, επισκόπου Βρεταννίας. Μάρτυρος Αγαπίου και των συν αυτώ: Πλησίου, Ρωμύλου, Τιμολάου, Αλεξάνδρου, Αλεξάνδρου, Διονυσίου καί Διονυσίου. Νικάνδρου του εν Αιγύπτω. Νεομαρτύρων Μανουήλ Κρητός, του εν Χίω και Παρθενίου διακόνου, του εν Διδυμοτείχω. Οσίου Ιωάννου του εν τω φρεάτι.

 

16/3
Σαβίνου του Αιγυπτίου, Ιουλιανού του Κίλικος, Πάπα του εκ Λυκαονίας, Ρωμανού του εν Παρίω εν Φοινίκη. Οσίων Ανίνα του εν τω Ευφράτη και Χριστοδούλου του εν Πάτμω, των θαυματουργών. Αλεξανδρίωνος (Αλεξάνδρου) πάπα παλαιάς Ρώμης και Ιωάννου του εν Ρουφινιαναίς.

 

17/3
Μαρτύρων Μαρίνου του εν Αλεξανδρεία και Παύλου του οσίου. Οσίων Αλεξίου «του ανθρώπου του Θεού» και Θεοστηρίκτου του ομολογητού.

 

18/3
Κυρίλλου αρχιεπισκόπου Ιεροσολύμων. Μαρτύρων Ευκαρπίωνος, Τροφίμου και ετέρων Μυρίων, τους αυχένας τμηθέντων. Ανανίου του θαυματουργού.

 

19/3
Διοδώρου πρεσβυτέρου και Μαριανού διακόνου. Μαρτύρων Χρυσάνθου και Δαρείας της Αθηναίας. Κλαυδίου, Ιλαρίας και των τέκνων Ιάσωνος και Μαύρου. Ανεκτού και Παγχαρίου. Νεομάρτυρος Δημητρίου του Τορναρά.

Οι άγιοι Χρύσανθος και Δαρεία έζησαν στα χρόνια του αυτοκράτορα Νουμεριανού. Ο Χρύσανθος ήταν γιος ειδωλολάτρη της Αλεξάνδρειας, κατηχήθηκε όμως στην χριστιανική πίστη από Ορθόδοξο επίσκοπο και βαπτίσθηκε Χριστιανός.
Όταν το πληροφορήθηκε ο πατέρας του, προσπάθησε με διάφορους τρόπους να τον μεταπείσει. Τελευταία του ελπίδα υπήρξε ο γάμος του με μια Ελληνίδα ειδωλολάτρισσα, τη Δαρεία. Όμως, ο άγιος κατάφερε να πείσει τη Δαρεία ότι η πραγματική πίστη βρίσκεται κοντά στον Χριστό. Η Δαρεία βαπτίσθηκε Χριστιανή και μαζί με τον άγιο Χρύσανθο ξεκίνησαν να διαδίδουν τον Λόγο του Θεού. Και οι δυο συνελήφθησαν, υπέστησαν φρικτά βασανιστήρια και στο τέλος βρήκαν τραγικό θάνατο.

 

20/3
Των εν τη μονή Αγίου Σάββα αναιρεθέντων οσίων. Μαρτύρων Ακύλα του επάρχου, Αλεξανδρίας και των συν αυτή εν Αμινσώ Επτά γυναικών: Ευφημίας, Ευφρασίας, Θεοδοσίας, Θεοδώρας, Ιουλιανής, Κλαυδίας και Ματρώνης. Λολλίωνος, Εμμανουήλ και Ροδιανού. Νεομάρτυρος Μύρωνος, ράπτου, του εξ Ηρακλείου Κρήτης. Νικήτα Επισκόπου Απολλωνιάδος του ομολογητού.
Ο Όσιος Νικήτας έζησε την περίοδο της Εικονομαχίας. Από παιδί διακρίθηκε για τις χριστιανικές του αρετές, οι οποίες και τον οδήγησαν στον επισκοπικό θρόνο της Απολλωνιάδος, πόλης της Βιθυνίας που υπαγόταν στη Μητρόπολη της Νικομήδειας. Κατά τη διάρκεια της επισκοπικής του διακονίας διακρίθηκε για το πολυσήμαντο κοινωνικό και ποιμαντικό του έργο, αλλά και για την μεγάλη του φιλανθρωπική δράση. Ο άγιος δεν δίστασε να συγκρουσθεί με τους εικονομάχους της περιοχής και, όταν πιέσθηκε να αλλαξοπιστήσει, συνέχισε να κηρύττει την αλήθεια του Ευαγγελίου. Για τον λόγο αυτό, εξορίστηκε και υποβλήθηκε σε φρικτά βασανιστήρια. Στο τέλος αρρώστησε βαριά και απεβίωσε.

 

21/3
Βηρύλλου επισκόπου Κατάνης. Μαρτύρων Δομνίνου και Φιλήμονος. Νεομάρτυρος Μιχαήλ του εκ Γρανίτσης Ευρυτανίας. Οσίων Ιακώβου επισκόπου του ομολογητού, Θωμά πατριάρχου Κων/πόλεως, Σεραπίωνος του από Σιδώνος και Μαρίας, της εκ Πέργης.

 

22/3
Βασιλείου πρεσβυτέρου ιερομάρτυρος. Μαρτύρων Καλλινίκου, Βασιλίσσης και Καλλίνικης. Δροσίδος θυγατρός βασιλέως Τραϊανού και των συν αυτή πέντε Παρθένων. Οσιομάρτυρος Ευθυμίου του εν Κωνσταντινουπόλει.

 

23/3
Ιερομάρτυρος Νίκωνος και των συν αυτώ 199, των επί του Ταυρομενίου όρους μαρτυρησάντων. Μάρτυρος Δομετίου. Οσιομάρτυρος Λουκά, του εν Μυτιλήνη.

 

24/3
Προεόρτια του Ευαγγελισμού της Υπεραγίας Θεοτόκου. Αρτέμωνος, ιερομάρτυρος επισκόπου Σελευκείας της Πισιδίας, Παρθενίου Γ’ του οικουμενικού πατριάρχου. Των εν Καισαρεία Παλαιστίνης Οκτώ Μαρτύρων. Οσίων Αβραάμ, Αρτέμονος επισκόπου Σελευκείας, Ζαχαρίου «του εν Χαρσικίω», Μαρτίνου του Θηβαίου και Στεφάνου του Ξυλινίτου.

 

25/3
Ο Ευαγγελισμός της Υπεραγίας Δεσποίνης ημών Θεοτόκου και αειπαρθένου Μαρίας. Πελαγίας και Θεοδοσίας. Οσίου Σεννουφίου του «σημειοφόρου».

 

26/3
Η Σύναξις του Αρχαγγέλου Γαβριήλ και απόδοσις της Εορτής. Των εν Γοτθία Ιερομαρτύρων Βαθούση και Ουίρκα και των δύο αυτού υιών και τριών θυγατέρων και των συν αυτοίς 14 ανδρών (Αβίππα, Αγγία, Αγιά, Αρπύλα οσίου, Ηγάθρακος, Ησκόη, Θέρθα, Ρύακος, Ρυία, Σέιμβλα, Σίλα, Σιγητζά, Σουηρίλλα και Φίλγα) και 7 γυναικών (Αλλάς, Άννης, Αννιμαΐδος, Βάρις, Μαμίκα, Μωίκα και Ουίρκα). Μαρτύρων Κοδράτου, Θεοδοσίου, Μανουήλ και ετέρων Τεσσαράκοντα των εν τη Ανατολή.

 

27/3
Ματρώνης της εν Θεσσαλονίκη, Φιλητού του συγκλητικού και Λυδίας της συζύγου και των τέκνων των Θεοπρεπίου και Μακεδόνος. Αμφιλοχίου του δουκός και Κρονίδου. Βαρουχίου και Ιωάννου. Προφήτου Ανανίου. Βαραχίου. Οσίων Παύλου επισκόπου Κορίνθου, Ευτυχίου και Κηρύκου του εν Άπρω.

Η αγία μάρτυς Ματρώνα έζησε τους πρώτους χριστιανικούς χρόνους και ήταν υπηρέτρια της συζύγου ενός Ιουδαίου αξιωματούχου, του Παντίλλα. Εν αγνοία τους, η Ματρώνα έγινε Χριστιανή, και μάλιστα κάθε Κυριακή μετέβαινε να εκτελέσει τα χριστιανικά της καθήκοντα στη χριστιανική εκκλησία. Όμως, λέγεται πως την πρόδωσαν οι άλλες υπηρέτριες. Η Ματρώνα ομολόγησε την πίστη της, γι’ αυτό υπέστη φρικτά βασανιστήρια και πέθανε μέσα στη φυλακή.

 

28/3
Ηρωδίωνος, αποστόλου καί μάρτυρος, επισκόπου νέων Πατρών. Οσίου Ιλαρίωνος του νέου, ηγουμένου μονής της Πελεκητής.

 

29/3
Μάρκου επισκόπου Αρεθουσίων, Κυρίλλου διακόνου και των συν αυτοίς παρθένων γυναικών και ιερωμένων ανδρών Ιωνά και Βαραχησίου και των συν αυτοίς Αβίβου, Ζανιθά, Ηλία, Λαζάρου, Μάρη, Μαρούθα, Ναρσή, Σάβα και Σιμιάθη. Οσίου Ευσταθίου επισκόπου Κίου.

 

30/3
Ζαχαρίου του νέου, ιερομάρτυρος επισκόπου Κορίνθου. Οσίων Ιωάννου του της «Κλίμακος», Ιωάννου πατριάρχου Ιεροσολύμων. Ευβούλης, μητρός αγίου Παντελεήμονος.

 

31/3
Ιερομαρτύρων Υπατίου επισκόπου Γαγγρών, Αυδά επισκόπου εν Περσία και των συν αυτώ Εννέα μαρτύρων. Των εν Ερμουπόλει Αιγύπτου Βενιαμίν διακόνου, Μενάνδρου, Σαβίνου και ετέρων 38. Μάρτυρος Θεοφίλου του Κρητός. Οσίων Ακακίου Α’ επισκόπου Μελιτηνής, Βλασίου τον εξ Αμορίου και Στεφάνου του θαυματουργού. Θεοφίλου και Ιωνά μητροπολίτου πασών των Ρωσιών.