Αρχική » Αγιορείτης μαγειρεύει στο κέντρο της Μόσχας

Αγιορείτης μαγειρεύει στο κέντρο της Μόσχας

από kivotos

Η μαγειρική του Αγίου Όρους δεν έχει σύνορα και σε πολλές Ορθόδοξες χώρες κυρίως μοναχοί που διακονούν ως μάγειροι προσκαλούνται είτε για να μαγειρέψουν σε επίσημες εκδηλώσεις είτε για να πάρουν μέρος σε εκθέσεις.

Πριν από λίγο διάστημα, ο μοναχός Νικήτας από το κουτλουμουσιανό κελί της Παναγίας Πορταΐτισσας ήταν φιλοξενούμενος στην Ιερά Μονής Στρετένσκι, που βρίσκεται στο κέντρο της Μόσχας, δίπλα στο Κρεμλίνο.

Μαγείρεψε με τον δικό του αγιορείτικο τρόπο για τους πατέρες της μονής, καθώς επίσης για την εκκλησιαστική σχολή και το οικοτροφείο που στεγάζονται εκεί. Ακόμα, αντάλλαξε απόψεις με διάφορους σεφ από τη Μόσχα που έχουν να κάνουν με τις συνταγές και την παράδοση των δύο χωρών.

Σε ηλικία 43 ετών, έχει συγγράψει βιβλία για τη μαγειρική του Αγίου Όρους (έχουν μεταφραστεί και στα ρωσικά), ενώ παρουσιάζει κατά καιρούς μοναστηριακές συνταγές σε εκθέσεις στην Ελλάδα.

Ο π. Νικήτας έχει καταγωγή από το νησί της Κω. Μεγάλωσε στη θάλασσα, μαζεύοντας τα δίχτυα με τον πατέρα του. Τον ψαρά κάνει και στην αγιορείτικη θάλασσα. Γνωρίζει καλά τα ψάρια και την παρασκευή τους, την καλύτερη και νοστιμότερη. Μια συμβουλή που κράτησε από αγιορείτες μάγειρες είναι πως ο καλός μάγειρας φαίνεται στο πόσο καλά φτιάχνει ρεβίθια, ενώ θεωρεί τη μαγειρική μυσταγωγία και πως χρειάζεται πολύ μεράκι.

Καταλυτική ήταν η επαφή που είχε με τον γέροντα Παΐσιο σε ηλικία 20 ετών, που, χωρίς να τον γνωρίζει από πριν, τον αποκάλεσε με το όνομά του, ενώ βίωσε και θαύμα με τη μητέρα φίλου του. Αυτή η επαφή, όπως λέει και ο ίδιος, του άλλαξε τη ζωή και στράφηκε στον Θεό και στον μοναχισμό. Όσο για τη μαγειρική, πριν φορέσει το ράσο, δούλεψε σε εστιατόρια και ταβέρνες σε διάφορες θέσεις.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ