Με πάνδημη τη συμμετοχή του λαού ξεκίνησαν οι τριήμερες λατρευτικές εκδηλώσεις προς τιμήν των προστατών και εφόρων, Φθιωτών Αγίων. Την Παρασκευή 17 Μαρτίου, το απόγευμα, στον μεγαλοπρεπή Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στη Λαμά έγινε η κατάθεση των ιερών λειψάνων των αγίων της Φθιώτιδος από τις ιερές μονές και τις ενορίες στις οποίες βρίσκονται αποτεθησαυρισμένα, προκειμένου να εκτεθούν προς προσκύνηση, ενδυνάμωση και αγιασμό των πιστών.

Εν συνεχεία χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου Φθιώτιδας κ. Νικολάου, εψάλη η Γ' Στάση των χαιρετισμών στην Υπεραγία Θεοτόκου, παρουσία πλήθους πιστών, με την συμμετοχή του Καθηγουμένου της Ιεράς Μονής του Οσίου Δαυίδ του γέροντος του εν Ευβοία, πρεσβυτέρων και διακόνων της Μητροπόλεως.

Ο Σεβασμιώτατος προέτρεψε τον λαό, όπως συνηθίζει, να ψάλει δυνατά τον εθνικό - ευχαριστήριο ύμνο του Βυζαντίου (Τη υπερμάχω) και δραττόμενος της ευκαιρίας ,  ωμίλησε στους πιστούς για το πρόσωπο της Παναγίας και τις ευεργεσίες που έκανε και συνεχίζει να κάνει προς τον πιστό λαό.  

«Το ότι είμαστε ελεύθεροι, το οφείλουμε στην Υπεραγία Θεοτόκο. Με το να ψάλλουμε όλοι μαζί δυνατά εκφράζουμε την ευχαριστία μας προς το πρόσωπό της για όλες τις ευεργεσίες που έχουμε δεχθεί, ως λαός και ως έθνος».

Στην συνέχεια ο Ποιμενάρχης ανέπτυξε το στίχο του υμνωδού: «πάσης εχθρών αλώσεως φύλαττε την σήν Πόλιν θεοτόκε», και χαρακτηριστικά ανέφερε:

«Οι Άβαροι προσπάθησαν να πολιορκήσουν την Κωνσταντινούπολη, χωρίς να υπολογίσουν την Βασίλισσα της Πόλεως, Υπεραγία Θεοτόκο, η οποία βεβαίως φύλαξε την Πόλη της άτρωτον.Όταν ο άνθρωπος δεν μπορεί να τα  καταφέρει μόνος του, υπάρχει κι άλλη δύναμη,  την οποία πρέπει να κινητοποιεί, την προσευχή. Εμείς οι Ορθόδοξοι Έλληνες γνωρίζουμε καλά τι σημαίνει η προστασία της Παναγίας.

Και σήμερα δυστυχώς οι εχθροί που επιβουλεύονται την ανεξαρτησία της πατρίδος μας,   είναι κύκλωθεν. Υπάρχουν όμως κι' άλλου είδους εχθροί, οι πνευματικοί εχθροί , οι εχθροί των συνειδήσεων μας, οι οποίοι έχουν οργανωμένο σχέδιο εξόντωσης της Ελλάδος. Είμαστε επικίνδυνοι να λυγίσουμε, γι' αυτό πρέπει να βάλουμε ηγέτη μας την Παναγία, η οποία γνωρίζει πως ενεργεί. Ανάμεσά μας βρίσκονται τα Ιερά λείψανα των αγίων μας, των αγίων της Φθιώτιδος, από τα οποία αντλούμε δύναμη,  διότι τους αγίους μας έχουμε πρεσβευτάς και την αγαθότητα του Κυρίου συμπαθούσαν υμίν. Εύχομαι η Παναγία και οι άγιοι μας να μας σκεπάζουν και να μας ευλογούν, και να φυλάττουν αλώβητη  και την γλυκιά μας Πατρίδα, που όμοια της δεν υπάρχει σε ολόκληρο τον κόσμο».

Προ της απολύσεως ο Σεβασμιώτατος κάλεσε τους πιστούς στο αυριανό μεγάλο και ιστορικό εκκλησιαστικό  γεγονός που θα λάβει χώρα στην πόλη, την υποδοχή των οστών δυο μεγάλων εθνικών και εκκλησιαστικών προσωπικοτήτων, αειμνήστων Μητροπολιτών Φθιώτιδος κυρού Καλλινίκου και κυρού Αμβροσίου, στο οποίο θα παραστούν 10 Αρχιερείς, ο ευσεβής κλήρος,  σύσσωμη η πολιτική και στρατιωτική  ηγεσία του τόπου και ο φιλόχριστος λαός.