Με λαμπρότητα και μεγαλοπρέπεια εορτάσθηκε στη Λαμία στις 17, 18 & 19 Μαρτίου,  η προσκύνησις του Τιμίου και Ζωοποιού Σταυρού και η Σύναξις των Φθιωτών Αγίων. Επίκεντρο των λατρευτικών εκδηλώσεων ήταν ο Καθεδρικός Ιερός Ναός Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Λαμίας.

Εφέτος, κατά θεία συγκυρία, την παραμονή της Εορτής, Σάββατο 18 Μαρτίου, στην Ιερά Μητρόπολή έλαβε χώρα και ένα μέγα ιστορικό εκκλησιαστικό γεγονός.

Στις 5:00 το απόγευμα, στην Πλατεία Πάρκου, παρουσία 9 Μητροπολιτών, του κλήρου, των πολιτικών και στρατιωτικών αρχών και με πάνδημη τη συμμετοχή του λαού η Λαμία, υποδέχθηκε τα οστά δύο Μακαριστών Μητροπολιτών Φθιώτιδος, του αειμνήστου Αρχιεπισκόπου Φθιώτιδος κυρού Καλλινίκου Καστόρχη († 1877) και του μακαριστού Μητροπολίτου Φθιώτιδος κυρού Αμβροσίου Νικολαΐδου († 1958).

Υπό τους ήχους της δημοτικής φιλαρμονικής, συνοδεία στρατιωτικών αγημάτων, παιδιών με παραδοσιακές Ρουμελιώτικες φορεσιές, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Μαντινείας και Κυνουρίας κ. Αλεξάνδρου και την συμμετοχή των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Ηλιουπόλεως (Πατριαρχείο Αλεξανδρείας) κ. Θεοδώρου, Χαλκίδος, Ιστιαίας και Βορείων Σποράδων κ. Χρυσοστόμου, Θηβών και Λεβαδείας κ. Γεωργίου, Φωκίδος κ. Θεοκτίστου,  Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων κ. Τιμοθέου, Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς κ. Ιουστίνου, Καρπενησίου κ. Γεωργίου, του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Σαλώνων κ. Αντωνίου, του Ποιμενάρχου μας κ. Νικολάου, του Πρωτοσυγκέλου της Ιεράς Μητροπόλεως Γόρτυνος και Μεγαλουπόλεως, Πανοσιολ. Αρχιμ. π. Ιακώβου Κανάκη, εκπροσώπου του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου κ. Ιερεμίου, του Καθηγουμένου της Ιεράς Μονής Οσίου Δαυίδ του Γέροντος, Πανοσιολ. Αρχιμ. π. Γαβριήλ Εμμανουλίδη,   του Ιεροκήρυκος της Ιεράς Μητροπόλεως Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου Πανοσιολ. Αρχιμ. π. Καλλινίκου Γεωργάτου, εκπροσώπου του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου κ. Ιεροθέου,  έγινε η επίσημη υποδοχή των οστών, τα οποία εν πομπή εναποτέθησαν στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό, όπου εψάλη  Ιερό μνημόσυνο.

Στο τέλος του ακολουθίας του μνημοσύνου ο Αρχιερατικός Επίτροπος Λαμίας Πρωτ. π. Παναγιώτης Σερέτης, ανέγνωσε το βιογραφικό σημείωμα του Μακαριστού Αρχιεπισκόπου Φθιώτιδος κυρού Καλλινίκου, το οποίο συνέταξε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδας κ. Νικόλαος και ο ιδιαίτερος γραμματεύς του Σεβασμιωτάτου Πρεσβ. π. Αθανάσιος Κυρίτσης, ανέγνωσε το βιογραφικό σημείωμα του Μακαριστού Μητροπολίτου Φθιώτιδος κυρού Αμβροσίου, το οποίο συνέταξε ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Μητροπόλεως Αιδεσιμολ. Πρωτ. π. Νεόφυτος Ραφαηλίδης.

Προ της απολύσεως, ο Ποιμενάρχης Φθιώτιδας ευχαρίστησε εγκαρδίως τους Αρχιερείς, τους ευλαβείς κληρικούς, τους άρχοντες του τόπου και τον λαό  για την παρουσία τους σε αυτό το σπουδαίο εκκλησιαστικό γεγονός της υποδοχής και καταθέσεως των οστών των δυο Μακαριστών Αρχιερέων Μητροπολιτών Φθιώτιδος, των μεγάλων αυτών  εκκλησιαστικών και εθνικών ανδρών, οι οποίοι εργάσθηκαν εις το γεώργιον της Φθιωτικής Εκκλησίας, ποιμαίνοντας τον λαό της Φθιώτιδος επί μισό αιώνα, αγωνιζόμενοι υπέρ πίστεως και πατρίδος, προσφέροντας τα μέγιστα στους  εθνικούς αγώνες του 1821 και του 1940.

Εξ ονόματος των αγίων Αρχιερέων αντιφώνησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μαντινείας και Κυνουρίας κ. Αλέξανδρος, ο οποίος χαρακτηριστικά ετόνισε:

«Σεβασμιώτατε Μητροπολίτα Φθιώτιδος κ. Νικόλαε, εν Χριστώ ηγαπημένε  αδελφέ κα συλλειτουργέ, είναι γεγονός και νόμος του Θεού, ο οποίος λέει "Μνημονεύετε των ηγουμένων ημών..." και εσείς ακολουθούντες την εντολή αυτή, δημιουργήσατε αυτή τη σεμνή τελετή μνήμης και σεβασμού των Μακαριστών Προκατόχων σας Αρχιερέων.  Αισθάνομαι ιδιαίτερη συγκίνηση και υποχρέωση προς το πρόσωπό σας, διότι η ελαχιστότης μου έχει δεσμούς με τους δύο αυτούς μεγάλους εκκλησιαστικούς και εθνικούς άνδρας και εγώ προσωπικά και οι Άγιοι Αρχιερείς σας ευχαριστούμε δια την τιμήν της προσκλήσεως σας.

Η παρουσία σας εδώ στην Ιερά Μητρόπολη Φθιώτιδος και η σημαντική προσφορά σας στον λαό της εριβώλου Φθίας είναι γνωστή.

Ευχόμεθα ολόψυχα, ο Κύριος να σας ενδυναμώνει και να σας χαρίζει μακρά, υγιή και καλλίκαρπο Αρχιερατεία δια να συνεχίσετε να προσφέρεται στο ευλογημένο ποίμνιο σας πνευματικές χαρές και τέτοιου είδους  τελετές μνήμης.

Ο λαός Σεβασμιώτατε τούτες τις δύσκολες ώρες που του έχουν κόψει τα φτερά,  δεν έχει άλλη ελπίδα παρά μόνο την Εκκλησία. Η ιστορία μας έχει δείξει στο παρελθόν ότι οι Έλληνες στερηθήκαν την   ελευθερία τους ,την  ηγεσία, αλλά χωρίς Εκκλησία δεν έζησαν ποτέ.

Η Εκκλησία είναι η μάννα που εγέννησε εμάς του Ορθοδόξους Έλληνες. Κι' όπως αναφέρει ένας σοφός: «όλοι οι λαοί πρέπει να κοιτάζουν μπροστά. Οι Έλληνες όμως πρέπει να κοιτάζουν πίσω, διότι πίσω είναι το ένδοξο παρελθόν και το μεγαλείο της Ελλάδος».

Ας είναι αιωνία η μνήμη των μακαριστών Αρχιερέων και σε σας Σεβασμιώτατε ευχόμεθα έτη πολλά».

 Εν συνεχεία εψάλη ο Μέγας Πολυαρχιερατικός Εσπερινός της Σταυροπροσκυνήσεως και των Φθιωτών Αγίων,  χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς κ. Ιουστίνου, τη συμμετοχή των Μητροπολιτών Μαντινείας και Κυνουρίας κ. Αλέξανδρου, Ηλιουπόλεως (Πατριαρχείο Αλεξανδρείας) κ. Θεοδώρου, Θηβών και Λεβαδείας κ. Γεωργίου, του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Σαλώνων κ. Αντωνίου και του Ποιμενάρχου κ. Νικολάου.

Τον Θείο λόγο κήρυξε,  ο χοροστατών Μητροπολίτης Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς κ. Ιουστίνος, ο οποίος αναφέρθηκε στη σπουδαία σημασία των Αγίων ως προτύπων στη ζωή των χριστιανών και την αναγκαιότητα του σημερινού ανθρώπου στην πίστη και τη μίμηση των Αγίων.

Την Κυριακή 19 Μαρτίου, ανήμερα της Εορτής, του πανηγυρικού όρθρου και της πολυαρχιερατικής Θείας Λειτουργίας, προηξήρχε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μαντινείας και Κυνουρίας κ. Αλέξανδρος, τη συμμετοχή των ως άνω Αγίων Αρχιερέων.

Κατά την διάρκεια του κοινωνικού ο Ιεροκήρυκας της Ιεράς Μητροπόλεως Αρχιμ. π. Άνθιμος Νεραντζής ανέγνωσε το Εγκύκλιο σημείωμα του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου κ. Νικολάου, στο οποίο ο Σεβασμιώτατος διδάσκει  στους πιστούς την μεγάλη ιστορική, θεολογική και εκκλησιολογική  σημασία  που κατέχει το γεγονός της υποδοχής και καταθέσεως των ιερών οστών των δύο μακαριστών προκατόχων του Αρχιερέων.