Αρχική » Φθιώτιδος Νικόλαος: “Όποιος ακολουθεί το εγώ του πέφτει σίγουρα έξω”

Φθιώτιδος Νικόλαος: “Όποιος ακολουθεί το εγώ του πέφτει σίγουρα έξω”

από kivotos

Κατάμεστος από πιστούς ήταν για μια ακόμη φορά ο Ιερός Μητροπολιτικός Ναός Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Λαμίας, την Δ΄ Κυριακή των Νηστειών 26 Μαρτίου στον Ε’ Κατανυκτικό Εσπερινό, ο οποίος τελέσθηκε χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Φθιώτιδας κ. Νικολάου, παρόντων απάντων των Ιερέων και διακόνων της πόλεως.

Εκλεκτός προσκεκλημένος κήρυκας του Θείου Λόγου, ήταν ο Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητροπόλεως Λαρίσης και Τυρνάβου, Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Αχίλλειος Τσούτσουρας.

Ο π. Αχίλλειος εκφώνησε την ομιλία του,  η οποία είχε θέμα: «Ασθένεια: Ο πειρασμός που δοκιμάζει τον αθλητή του Χριστού (Αγ. Ιωάννου της Κλίμακος)».

Χαρακτηριστικά ανέφερε:

«Μας αξίωσε ο Θεός Σεβασμιώτατε, να φτάσουμε αισίως και φέτος στην σημαντική Δ’ Κυριακή των Νηστειών και η Αγία μας Εκκλησία συνεχίζοντας την πορεία της αυτή προς το Άγιον Πάσχα, μας προτρέπει και μας ενισχύει συνεχώς, μας βοηθά ουσιαστικά να φτάσουμε στην κορυφή του πνευματικού αγώνος μέσω της ιεράς μετανοίας, της συνδιαλλαγής μας με τον Θεό μέσω του συνανθρώπου μας που είναι η εικόνα του και κυρίως μέσω της απαλλαγής μας από τα φθοροποιά πάθη.

Και τούτη η Αγία και Μεγάλη Τεσσαρακοστή διαπιστώνουμε ότι, παρά τον πόλεμο που δεχόμαστε, μας έστρεψε στο Θεό.

Χρόνος πραγματικά συντριβής και μετανοίας, εποχή επούλωσης των τραυμάτων και υπερμεσάσαντες τον αγώνα, πορευόμαστε τώρα προς την κορυφή του πνευματικού μας αγώνος, ώστε να φτάσουμε αισίως στο τελευταίο σκαλοπάτι της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής και εν συνεχεία να ζήσουμε με την χάρη του Θεού τα γεγονότα της Αγίας και Μεγάλης Εβδομάδος.

Είναι αλήθεια αναμφισβήτητη  ότι θέλουμε στηρίγματα στον πνευματικό μας αγώνα και τούτες τις μέρες περισσότερο. Ένα απ’ αυτά τα στηρίγματα είναι και το ιερό πρόσωπο το οποίο προβάλλει σήμερα η Αγία μας Εκκλησία, το πρόσωπο του Οσίου και Θεοφόρου πατρός ημών Ιωάννου του Σιναΐτου, του συγγραφέως της κλίμακος, που με τρόπο μυστικό και πνευματικό ανέβηκε στο όρος Σινά και εισήλθε ως νέος Μωυσής στην θεία γνώση. Εκείνος που διάβηκε με το νου του τα σκαλοπάτια της ουρανίου κλίμακος, που έφτασε στον Θεό με τον καθαρό και άγιο λογισμό του. Κι αφού δέχθηκε τον θείο φωτισμό, παρέδωσε και σ’ εμάς τις θεοχάρακτες νέες πλάκες με τις οποίες μπορούμε κι΄ εμείς ν’ ανέβουμε την πνευματική σκάλα που οδηγεί στο Θεό.

Σίγουρα ωφελεί κανείς να ζει πνευματικά, αγωνιστικά, ενάρετα για να μπορεί να στέκεται πνευματικά, ψυχικά και σωματικά όρθιος και υγιής και σίγουρα στον κόσμο αυτό ανεκτίμητο αγαθό είναι η υγεία και έχουμε υποχρέωση να φροντίζουμε την υγεία μας.

Ο άνθρωπος ταλαιπωρήθηκε πάρα πολύ και ασθένησε εξαιτίας της αμαρτίας. Ήταν όρθιος και υγιής και τώρα είναι βαριά άρρωστος, ράκος, σχεδόν αθεράπευτος. Με έναν τρόπο μπορεί να θεραπευτεί, με την μετάνοια. Μετάνοια χωρίς νηστεία είναι αργή μας λέγει ο ιερός πατήρ.

Υπάρχουν στιγμές που ο άνθρωπος αναζητά κάτι το διαφορετικό κάτι που έχει βαθειά μέσα του χαραγμένο, αλλά η αμαρτία το εμποδίζει να φανερωθεί, Υπάρχουν στιγμές που αλλοιώνεται ο νους του ανθρώπου, σβήνει το ενδιαφέρον του για τα εφήμερα, τα επίγεια, τα προσωρινά και ένα άλλο τώρα ενδιαφέρον αναπτύσσεται μέσα στη ψυχή του, για τα αιώνια τα άφθαρτα, τα παντοτινά.

Ο άνθρωπος έχει βαθύ πόθο μέσα του να ενωθεί με τον Θεό.

 Ένας αόρατος πόλεμος, αγαπητοί μου αδελφοί, δυνατός και σκληρός διεξάγεται. Ποιος θα νικήσει; η ύλη ή το πνεύμα; Η σάρκα με τις φθαρτές γήινες αναζητήσεις της; ή η ψυχή με τον πόθο του Θεού μέσα της, με τις άγιες αναζητήσεις της;

Χρειάζεται κάθαρση της ψυχής μας πρώτα από τα φθοροποιά πάθη, ώστε με καθαρή καρδιά να στραφούμε στον ύψιστο Θεό προσευχόμενοι.

Υπάρχουν μερικές ασθένειες που μας επισκέπτονται, για να μας καθαρίσουν από τα πταίσματά μας. Και υπάρχουν ασθένειες που κάνουν την εμφάνισή τους για να ταπεινώσουν το φρόνημά μας.

 Μόνο όταν δώσουμε προτεραιότητα στον Θεό και ανοίξει η καρδιά μας και μαλακώσει και αλλοιωθεί, θα δεχθούμε την δοκιμασία που μας στέλνει ο Θεός. Γιατί αυτή η δοκιμασία είναι ο πειρασμός τελικά που δοκιμάζει τον αθλητή του Χριστού.

 Μέσα σε όλη αυτή την δοκιμασία, ο πιστός άνθρωπος που έχει μάθει σ’ αυτή την ζωή να αγωνίζεται, που ακούει την φωνή των πατέρων που του λένε αυτά τα λόγια και που βλέπει με τα μάτια της ψυχής του να στήνεται αυτή η ουρανοδρόμος κλίμαξ που σε καλεί να ν’ ανεβείς στον Ουρανό, κάπου εκεί ο ιερός πατήρ τοποθετεί και το κεφάλαιο της αγάπης. Πως αν πραγματικά δεν αφήσεις την αγάπη του Θεού να εισχωρήσει στην καρδιά σου κι΄ αν δεν βιώσεις εσύ την αγάπη αυτή του Θεού και Πατρός, πως θα μπορέσεις να αγαπήσεις τον Θεό και την εικόνα του που είναι ο άνθρωπος;

Το πάν λοιπόν είναι να αλλοιωθεί η καρδιά και ο άνθρωπος γεμάτος αγάπη να φτάσει να δοξάσει το όνομα του Θεού.

Ευχηθείτε Σεβασμιώτατε, Πάτερ και Δέσποτα, πάντοτε να αξιωνόμαστε και να μπορούμε να προσευχόμαστε μαζί με την Εκκλησία, υπέρ πλεόντων, οδοιπορούντων, νοσούντων, καμνόντων και της σωτηρίας αυτών, του Κυρίου δεηθώμεν και να το εννοεί η καρδιά μας και να φωνάζουμε δυνατά, αυτό που λέγει ο Άγιος του Θεού: “Κύριε ελέησον, Κύριε θεράπευσέ μου τα τραύματα και ελέησον με”. Έτσι θα αναδειχθούμε πραγματικά αθλητές και όχι θεατές. Πρωταθλητές στο στάδιο αυτό του αγώνος που θα έχουμε κατορθώσει να επικρατήσει μέσα μας το πνεύμα, η καρδιά και η ψυχή μας και όχι η ύλη με τις ταπεινές και φθαρτές αναζητήσεις της. Αμήν». 

 

Προ της απολύσεως ο Ποιμενάρχης αρχικά  ευχαρίστησε τους πιστούς για την μεγάλη συμμετοχή τους στις ιερές ακολουθίες και στις πνευματικές εκδηλώσεις της Ιεράς Μητρόπολεως μας και στην συνέχεια  συνεχάρη τον π. Αχίλλειο για την παραμυθητική, θεολογική και απλή αλλά ουσιαστική του ομιλία τονίζοντας  χαρακτηριστικά:

«Τα λόγια της αγάπης σας εδρόσισαν τις ψυχές μας. Η δρόσος έρχεται όταν προηγηθεί η γνώσις και μας προσφέρατε απόψε γνώση Θεού και δρόσον Αγίου Πνεύματος.

Αγαπητοί μου αδελφοί, όπως διαπιστώνετε κάθε Κυριακή στους Κατανυκτικούς Εσπερινούς από τους καλούς ομιλητάς, η Εκκλησία μας διαθέτει καλούς και άξιους κληρικούς. Ο  π. Αχίλλειος είναι ένας ώριμος κληρικός, αξιόλογος και προσοντούχος, ο οποίος όλα του τα χρόνια εργάζεται πολύ αποδοτικά και δραστήρια σε όλους τους τομείς,  δίπλα στον αγαπητό μου εν Χριστώ αδελφό, Μητροπολίτη Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιγνάτιο, τον οποίο και ευχαριστώ για την ευχή και την άδεια του, ώστε να έλθει ο π. Αχίλλειος εδώ και να μας ωμιλήσει.

Είναι γεγονός, ότι κάθε φορά που ακούμε τον λόγο του Θεού, ανοίγουν τα μάτια της ψυχής μας, γιατί τόσα που συμβαίνουν δίπλα μας, μας δημιουργούν αορασία. Εμείς όμως έχουμε την Εκκλησία, η οποία είναι πνευματική τηλεόραση, και  μας προβάλλει τα επέκεινα, τα πνευματικά.

Εύχομαι σε όλους να έχετε την δύναμη της προετοιμασίας για την Αγία και Μεγάλη Εβδομάδα, διότι δεν είναι απλό πράγμα να παλέψει κανείς με εχθρούς. Δεν είναι μικρό πράγμα να ταξιδεύει κανείς σε θάλασσα, η οποία είναι γεμάτη υφάλους και κακοποιούς πειρατάς. Χρειαζόμαστε ουράνιο κυβερνήτη. Έχουμε την Εκκλησία που μας παιδαγωγεί και μας δείχνει τον δρόμο και όποιος ακολουθεί την ζωή της  Εκκλησίας δεν πέφτει ποτέ έξω, ενώ όποιος ακολουθεί το εγώ του πέφτει σίγουρα έξω.

Καλή συνέχεια της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής και να μας αξιώσει ο Θεός να φθάσουμε την Αγία και Μεγάλη Εβδομάδα για να προσκυνήσουμε τα άγια πάθη και αυτή τη ζωηφόρο Ανάσταση του Κυρίου μας ».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ