Συλλυπητήρια επιστολή έστειλε ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας στον Πατριάρχη των Κοπτών Θεόδωρο Β' για την αιματηρή τρομοκρατική επίθεση των τζιχαντιστών σε 2 εκκλησίες την Κυριακή των Βαϊων. Το κείμενο της επιστολής έχει ως εξής:

 

Αγιώτατον Πατριάρχην της Koπτικής Εκκλησίας κ.κ.Tawadros II

Εις Κάϊρον

 

Αγιώτατε,

Την ίδια ημέρα που εορτάσαμε πανηγυρικά την Είσοδο του Κυρίου μας στη Αγία Πόλη των Ιεροσολύμων, κατά την οποία ξεκινά την πορεία Του προς το εκούσιο πάθος για την σωτηρία του κόσμου, ακριβώς τότε και στην ευλογημένη πατρίδα μας την Αίγυπτο, στην Τάντα και στην Μεγάλη Πόλη της Αλεξάνδρειας, Χριστιανοί αδελφοί μας, της μαρτυρικής Κοπτικής Εκκλησίας, βρήκαν τραγικό θάνατο πορευόμενοι στους Ιερούς Ναούς, προκειμένου να εορτάσουν την μεγάλη αυτή Εορτή.

Συγκλονισμένοι από τις δύο αυτές άνανδρες, απάνθρωπες και βάρβαρες φονταμενταλιστικές τρομοκρατικές επιθέσεις, ενάντια σε ανυπεράσπιστους Αιγύπτιους αδελφούς χριστιανούς, με πόνο καρδιάς και βαθύτατη θλίψη, σπεύδουμε να Σας εκφράσουμε την αδελφική μας συμπαράστασή και τα ολόψυχα συλλυπητήριά μας, εντείνοντας τις προσευχές μας προς τον Αρχηγό της Ειρήνης, τον Κύριό μας Ιησού Χριστό, για την ανάπαυση των ψυχών των αδίκως φονευθέντων Χριστιανών μας.

Στην δυσκολότατη αυτή εποχή της τρομοκρατίας, κατά την οποία διώκεται, αμφισβητείται και απειλείται η πίστη στον Ιησού Χριστό, ας υψώσουμε μεταξύ μας ως τείχος προστασίας ενάντια στην βαρβαρότητα χέρια ομόνοιας, αλληλεγγύης και αγάπης. Είναι η καλύτερη απάντηση σε όσους επιχειρούν με την βία, να πολεμήσουν την Εκκλησία του Χριστού.

Αιωνία η μνήμη τους! Προσευχόμαστε να τους χαρίσει ο Άγιος Θεός, σύμφωνα με την υπόσχεσή Του, την Βασιλεία Του και ας δώσει κουράγιο, δύναμη και παρηγοριά στον βαθύτατο πόνο Σας και στις οικογένειες των θυμάτων.

Αγαπητός εν Χριστώ αδελφὀς

+Ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής

ΘΕΟΔΩΡΟΣ Β΄