Ενώ σε όλο τον κόσμο οι γονείς έχουν το δικαίωμα να δώσουν τα παιδιά τους το όνομα που θέλουν, δεν ισχύει το ίδιο και για την περιοχή Σιντσιάνγκ στην βορειοδυτική Κίνα, όπου φιλοξενεί περίπου το ήμισυ από τα 23 εκατομμύρια των μουσουλμάνων που ζουν στην χώρα. Στην περιοχή κατοικεί η μουσουλμανική μειονότητα των Ουιγούρων και οι τοπικές αρχές στη συνέχεια της απαγόρευσης της γενειάδας για τους άντρες και της μπούρκας για τις γυναίκες εξέδωσαν και κατάλογο με απαγορευμένα ονόματα!

Όπως μεταδίδει το Radio Free Asia, το οποίο χρηματοδοτείται από κεφάλαια των ΗΠΑ, ο κατάλογος με τα απαγορευμένα ονόματα είναι το τελευταίο μιας σειράς μέτρων για την καταστολή της θρησκείας στην περιοχή. Ονόματα όπως Ισλάμ, Μέκα, Σαντάμ και Κοράνι καθώς και αναφορές στην ημισέληνο απαγορεύονται και τα παιδιά των παραβατών δεν θα αποκτούν τα απαραίτητα έγγραφα, ώστε να έχουν πρόσβαση στην εκπαίδευση και στην υγειονομική περίθαλψη.

Καθώς ακόμα δεν έχει δοθεί στην δημοσιότητα ο πλήρης κατάλογος με τα απαγορευμένα ονόματα δεν έχει καταστεί σαφές ποια ονόματα χαρακτηρίζονται θρησκευτικά. Η Κίνα έχει θεωρήσει υπεύθυνη την μειονότητα των φανατικών ισλαμιστών Ουιγούρων για μια σειρά βίαιων επεισοδίων τα τελευταία χρόνια που είχαν ως αποτέλεσμα αρκετοί άνθρωποι να χάσουν την ζωή τους.

Από την πλευρά τους ακτιβιστικές ομάδες Ουιγούρων διαμαρτύρονται για αυστηρούς περιορισμούς στη θρησκεία και την ελευθερία της έκφρασης και υποστηρίζουν ότι οι επιθέσεις είναι μεμονωμένα περιστατικά που προκαλούνται από τοπικές διαμαρτυρίες και όχι μέρος ευρύτερης συντονισμένης εκστρατείας.

Η Sophie Richardson, διευθύντρια της οργάνωσης για τα ανθρώπινα δικαιώματα Human Rights Watch στην Κίνα, δήλωσε για το θέμα: «Αυτό είναι μόνο το τελευταίο σε μια σειρά από νέους κανονισμούς που περιορίζουν τη θρησκευτική ελευθερία στο όνομα της αντιμετώπισης του θρησκευτικού εξτρεμισμού. Αυτές οι πολιτικές είναι καταφανείς παραβιάσεις της εσωτερικής και διεθνούς προστασίας όσον αφορά τα δικαιώματα στην ελευθερία της πίστης και της έκφρασης. Εάν η κυβέρνηση επιθυμεί σοβαρά την επίτευξη της σταθερότητας και της αρμονίας στην περιοχή, όπως ισχυρίζεται, θα πρέπει να υπαναχωρήσει, όχι να διπλασιάσει, τις κατασταλτικές πολιτικές».