Δισαρχιερατικός Εσπερινός τελέσθηκε στις 16 Μαϊου στον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου Μετσόβου, στη ιερά μνήμη του Αγίου Νεομάρτυρος Νικολάου, του εκ Μετσόβου, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Σύρου κ. Δωροθέου Β' και συγχοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ιωαννίνων κ. Μαξίμου.

Προηγουμένως, από τον Ιερό Ναό της Αγίας Παρασκευής εκκίνησε λιτανευτική πομπή προς τον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου, με την ιερά Εικόνα και το ιερό Λείψανο του Αγίου, επικεφαλής έχουσα τη Φιλαρμονική του Στρατού και συλλιτανευόντων του Δημάρχου Μετσόβου κ. Κωνστ. Τζαφέα, του Διοικητού της Μεραρχίας Ιωαννίνων, του Αστυνομικού Διευθυντή Μετσόβου, του Αντιπεριφερειάρχη, Αξιωματικών του Στρατού και των Σωμάτων Ασφαλείας και πλήθους πιστών, οι οποίοι παρηκολούθησαν τον Εσπερινό.

Στην ομιλία του, ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος Β' αναφέρθηκε στους Νεομάρτυρες και στη μαρτυρία και ομολογία της πίστεώς τους, τονίζοντας ότι οι Νεομάρτυρες δεν είναι μόνο Άγιοι της Εκκλησίας, αλλά και ήρωες της Πατρίδος, διότι εκτός του ότι μαρτύρησαν για την πίστη, προσέφεραν και διδαχή εθνικής αυτογνωσίας, όπως ο τιμὼμενος Νεομάρτυς Άγιος Νικόλαος. Προσέθεσε δε χαρακτηριστικά ότι "επειδή οι πατέρες μας εκείνα τα σκοτεινά χρόνια της σκλαβιάς παρέμειναν εσωτερικά ελεύθεροι, βιώνουμε σήμερα εδώ τις ιερές Ακολουθίες της Εκκλησιας μας και τις παραδόσεις του Γένους μας".