Αρχική » Σκουρλέτης σε ρόλο Φίλη

Σκουρλέτης σε ρόλο Φίλη

από kivotos

Του Πάνου Ευαγγέλου

 

Μετά τον πρώην υπουργό Παιδείας Νίκο Φίλη, τη σκυτάλη κατά της Εκκλησίας πήρε ο υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης, προκαλώντας την έντονη αντίδραση του εκπροσώπου Τύπου του Αρχιεπισκόπου, Χάρη Κονιδάρη. O κ. Σκουρλέτης, με αφορμή συνάντηση του κ. Κ. Μητσοτάκη με τον κ. Ιερώνυμο, μιλώντας σε εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ στο Μαρούσι, δήλωσε: «Νομίζω ότι δεν εξυπηρετεί την ίδια την Εκκλησία, δεν δείχνει σεβασμό προς την ίδια τη χριστιανική κοινότητα, να “φλερτάρει” η ηγεσία της με έναν άλλο ρόλο, που θα θέλει να επηρεάζει τα πολιτικά πράγματα της χώρας».

«Έχω διαπιστώσει, δικιά μου εκτίμηση, να μου τη χρεώσετε, ότι το τελευταίο διάστημα υπάρχουν δυνάμεις μέσα από την Εκκλησία που θέλουν να συντονίσουν τη στάση τους με τις επιδιώξεις της ίδιας της Ν.Δ.», συνέχισε δε ο υπουργός.

«Μου έκανε εντύπωση», πρόσθεσε ο Πάνος Σκουρλέτης, «πως όταν βγαίνουν μισαλλόδοξα κηρύγματα, όπως του Αμβρόσιου πριν από λίγες ημέρες, διχαστικά κηρύγματα, που μας γυρίζουν σε άλλες εποχές, ο επικεφαλής της ελληνικής Εκκλησίας, Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, δεν βρίσκει να πει τίποτα».

Στην παρέμβαση αυτή του υπουργού απάντησε ο κ. Κονιδάρης: «Ας μην έχει άγχος ο κύριος Σκουρλέτης. Η ύβρις και η ασέβεια κατά της Εκκλησίας και του Αρχιεπισκόπου εξασφαλίζουν πιστοποιητικό αριστείας από τους δασκάλους του, της αντικληρικαλιστικικής αριστεροφροσύνης. Την ώρα που η Εκκλησία υπηρετεί την κοινωνία και ενώνει, όπως πάντα έκανε και πάντα θα κάνει, όλους τους Έλληνες, ο κύριος Σκουρλέτης δεν διστάζει να μετέλθει κάθε ψεύδος σχετικά με τον ρόλο της, μπροστά στην αγωνία του να διατηρήσει αδιατάρακτο το “φλερτ” με το μικροκομματικό του ακροατήριο».

Της νέας έντασης είχε προηγηθεί επίσκεψη του προέδρου της Ν.Δ., Κυριάκου Μητσοτάκη, στον φιλανθρωπικό οργανισμό της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών «Αποστολή», όπου συναντήθηκε με τον κ. Ιερώνυμο. O κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι στα δύσκολα χρόνια της κρίσης, στα πέτρινα χρόνια του Μνημονίου, η Ελλάδα βρήκε στήριγμα στην Εκκλησία, σημειώνοντας πως «η Εκκλησία δεν εκπλήρωσε μόνο τον πνευματικό ρόλο της, αλλά επαναβεβαίωσε και την κύρια κοινωνική αποστολή της». Επίσης, ενημερώθηκε για το έργο της «Αποστολής», καθώς δεκάδες χιλιάδες μερίδες φαγητού διανέμονται κάθε μέρα σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, ενώ χιλιάδες δέματα αγάπης με όλα τα απαραίτητα φθάνουν κάθε μήνα στα σπίτια χιλιάδων οικογενειών.

Σύμφωνα με τον ίδιο, εκατοντάδες ιδρύματα και αναρίθμητες φιλανθρωπικές και κοινωνικές οργανώσεις της Εκκλησίας απαλύνουν τον ανθρώπινο πόνο, χωρίς διακρίσεις και συχνά χωρίς κρατική βοήθεια, αλλά με εξειδικευμένο και αφοσιωμένο προσωπικό σε όλη τη χώρα.

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας χαρακτήρισε την Εκκλησία ως «κιβωτό αρχών, αναπόσπαστο τμήμα της εθνικής μας ταυτότητας, θεμέλιο ανθρωπιστικών αξιών στην πράξη», που ήταν και παραμένει πάντα στην πρώτη γραμμή. «Διαφύλαξε και σμίλεψε τις παραδόσεις μας, σημάδεψε τις ατομικές και συλλογικές μνήμες μας, συνδιαμόρφωσε την ταυτότητα του νεότερου ελληνισμού. Και κρατάει ακόμα και σήμερα δεμένους μεταξύ τους, αλλά και με το εθνικό κέντρο τούς απανταχού Έλληνες», είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως υποκρισία και Εκκλησία δεν συμβαδίζουν.

Μιλώντας για τη συνταγματική αναθεώρηση και τις σχέσεις Πολιτείας-Εκκλησίας, ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε πως η Νέα Δημοκρατία δεν κρίνει αναγκαία και δεν πρόκειται να συναινέσει στην αλλαγή των άρθρων του Συντάγματος που αφορούν τις σχέσεις Πολιτείας και Εκκλησίας. «Η ανεξιθρησκία και ο σεβασμός όλων των θρησκειών έχουν απόλυτη κατοχύρωση. Ως εκ τούτου, μια ουσιαστική κατάργηση του άρθρου 3 του Συντάγματος ή του Προοιμίου του Συντάγματος δεν θα πρόσφερε τίποτα ουσιαστικό».

Η νέα αυτή επίθεση στην Εκκλησία έρχεται μετά τις δηλώσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ για το Άγιο Φως, προκαλώντας έκπληξη στα μέλη της Συνόδου, τα οποία γνωρίζουν πως ο πρωθυπουργός και ο Αρχιεπίσκοπος διατηρούν μια πολύ καλή σχέση και ήδη αυτό έχει αποδειχτεί και από τη στάση της κυβέρνησης στο θέμα του μαθήματος των Θρησκευτικών και την αποπομπή στην ουσία του κ. Φίλη από το υπουργείο Παιδείας.

Έκπληξη προκάλεσε επίσης το γεγονός ότι η επίθεση Σκουρλέτη έγινε με αφορμή την επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη στην «Αποστολή», από όπου έχει περάσει το σύνολο της πολιτικής ηγεσίας του τόπου, ενώ κυβερνητικοί παράγοντες κατά καιρούς έχουν εκφραστεί θετικά για το φιλανθρωπικό έργο της Εκκλησίας.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ